sobie dalej z przyjemnością i coś tam sobie zbieram ;) Każdy coś omija i prędzej czy później jednak da się nazbierać ;) Dziś proponuję małą przekąskę, szybką i idealną np. na imprezy. Zamiast maślaków można użyć innych grzybów, a po sezonie można je również zastąpić pieczarkami, chociaż efekt będzie już zupełnie inny. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkomfort, że mogę przyzwyczajać się do tej myśli i to jeszcze nawet powoli! W zimie najlepsze są ciepłe przekąski. Pieczone ziemniaczki będą "solo" idealną ciepłą przekąską na imprezę, ale mogą również być podane na obiad, np. ze "zwykłym schabowym". Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówGotuje na warsztaty kulinarne . Moja radość była tym większa, że ich tematyką były mięsa, czyli coś co w mojej kuchni gości najczęściej. Nigdy wcześniej nie byłam na tego rodzaju imprezie i muszę w tym miejscu oddać cześć i chwałę Biedronce , która napisała cudowny poradni k [klik] dla takich żółtodziobów jak ja :) Jeśli kiedyś będziecie wybierać się na warsztaty
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i dodatki - będą się świetnie komponowały np. z ryżem, kuskusem, fetą, kurczakiem czy moim ulubionym ostatnio pęczakiem... Tym razem proponuję z mięsem mielonym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówprzypraw, ja używam do tego typu sałatek dosyć dużo pieprzu, tymianku, bazylii i oregano, no i trochę soli oczywiście :) Porcja nieduża, jeśli chcielibyście przygotować taką sałatkę na imprezę proponuję podwoić ilość składników. Porcja dla 2 - 3 osób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza) - 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
Kraina Tysiąca Smakówpozytywnych komentarzy. Jeśli macie ochotę, spróbujcie, w upalną, leniwą sobotę;) Na spokojnie, żeby nie denerwować się, jeśli nie będzie Wam smakował. Być może dołączycie do grona tych zachwyconych? Na imprezę rodzinną wybrałabym jednak jakiś bardziej tradycyjny (polecam np. wiedeński ), zwłaszcza jeśli zapraszacie babcie ;) Sernik ma bardzo kremową konsystencję , ja od siebie dodałam odrobinę mąki pszennej, dzięki temu nie był
Kraina Tysiąca SmakówFinałowi konkursu BlogerChef towarzyszyło mnóstwo imprez. Wzięłam udział m.in. w warsztatach z Adamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować. Razem z Asią ( smakowityblog.pl ) oraz Piotrem ( straga.pl ) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny
Kraina Tysiąca Smakówsałatkę, to jednak nie smarujemy nią chleba, tylko jemy po prostu jak sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówBardzo łatwa sałatka z dosłownie kilku składników. Idealna na śniadanie, drugie śniadanie do pracy, ale i na imprezę. A gdy zrobiłam to zdjęcie bateria w aparacie bezczelnie się rozładowała, dlatego dziś do przepisu załączam to jedno jedyne... bo niestety, gdy odłączyłam aparat od ładowarki sałatki już nie było ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówswojemu) doprawić solą i pieprzem. Możesz też urozmaicić farsz ulubionymi ziołami, ale najpierw spróbuj wersji podstawowej. Takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół, ale też będą świetną przystawką na imprezie :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówgrilla, to tak naprawdę tzatziki są sosem idealnym do wszystkiego. Sprawdzą się świetnie np. jako dip do surowych warzyw, które w ten sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny ! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe przyprawy do tego
Kraina Tysiąca Smakówzdecydowanie bardziej niż "zwykłą" kaszę jęczmienną, choć trzeba przyznać, że czas przygotowania bywa długi :) Niestety pęczak jest bardzo niedoceniany, a niektórym wręcz kojarzy się źle. Hasła z imprezy: "pęczak gotuję psu", "pęczak kojarzy mi się z czasami okupacji" :) Nie wiem jak psom, ale ludziom ta kasza jednak zdecydowanie służy i powinniśmy ją jeść
Kraina Tysiąca SmakówEuropejski Festiwal Smaku Lublin 2013 Jak już wspominałam na fan pagu, w dniach 5-8 września w Lublinie odbył się Europejski Festiwal Smaku . Ta kulinarno-kulturalna impreza zgromadziła smakoszy, koneserów, kucharzy i wszystkich tych co kochają nie tylko kulinaria. Na Starym Mieście w Lublinie oraz na Błoniach pod Zamkiem, wielu wystawców prezentowało lokalne specjały. Nie obyło się bez pokazów
kolorowotorcikowosmakoszy i pasjonatów kuchni, ale nie tylko. Przechodnie również chętnie zatrzymywali się, by popatrzeć jak powstają wyśmienite dania. Występy zespołów Balkanika, The Gypsy Kal Band, Translola uświetniły imprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki z całej Polski. Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji
kolorowotorcikowo