kilka smacznych propozycji, już wypróbowanych na meczu Polska- Irlandia :D Wybaczcie, ale stawiałam na czas więc nie będę bawiła się w robienie własnego ciasta francuskiego, bułeczek czy mięsa do hamburgerów. Ma być smacznie i ekspresowo:) 1. Krakersy z pastą pietruszkową Co potrzebujesz: paczkę krakersów, pęczek pietruszki 1 serek topiony, 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie : pietruszkę, serek i jogurt wrzucić(...)blendera. Zmiksować i podawać na krakersikach Czas wykonania : 5 minut 2. Mini hamburgery Co potrzebujesz: gotowe bułki do hamburgerów i mięso, ser żółty, sałata, ketchup Wykonanie : Bułkę, mięso i ser wycinać kieliszkiem do wina. Złożyć hamburgery i zapiec około 5 minut w piekarniku Czas wykonania: 10-15 minut 3. Kiełbaski w cieście francuskim Co potrzebujesz: rolka ciasta francuskiego, kiełbaski typu
Tradycyjna KuchniaHamburger z orzeszkami pini w bekonie to kolejna propozycja na mięsny pomysł zaciągnięty z amerykańskiej prasy – grillowanie na tamtym kontynencie mają we krwii. Zdjęcie w prasie wyglądało apetycznie i nigdy wcześniej nie łączyłam drobiowego mięsa mielonego z orzeszkami pini. Efekt końcowy mile każdego zaskoczył. Może być składnikiem tradycyjnego hamburgera, tzn. podanego w bułce z ketchupem, […] The post Hamburger
Magiczny GarnekBardzo tanie danie Składniki: - mięso drobiowe - hamburgery - bułka - listek sałaty lodowej - plaster pomidora - 1 szt. czerwonej cebuli - plaster sera zółtego dla smaku majonez, ketchup lub kto co woli Super szybko się go robi a szczególnie dzieciaki są zachwycone. Moje twierdzą zgodnie, że te są lepsze niż te z Mc d..... Zakupy: Kupuję pakowane hamburgery(...)pół i podsmażam na maśle na patelni pod przykrywką na małym ogniu z obydwóch stron ok. 1,5 min na jedną ze stron. W tym samym czasie smażę hamburgery na małej ilości oleju również na małym ogniu aby się nie spaliły. Potem na usmażoną bułkę kładę najpierw listek sałaty lodowej, mięso, plasterek pomidora, plasterek cebuli, plasterek sera zółtego
Tanio smacznie i prostoDzisiaj pomysł na domowe danie fast food-owe - hamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule(...)przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki, które należy bardzo mocno spłaszczyć. Bardzo mocno rozgrzać suchą patelnię i partiami smażyć hamburgery (po 3 minuty z każdej strony; smażyć na średnim ogniu; przyprawić pod sam koniec smażenia). Bułki przeciąć na pół. Obie części posmarować sosem (majonez wymieszany z ketchupem w proporcji
Ugotowaćalkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny. 3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie(...)wymagał). 4. Bułeczkę do hamburgera z tego przepisu , należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem
DefinicjaSmakuHamburgery chyba są dosyć popularnym daniem w studenckim menu ;) Ja nie mam jakoś przekonania do hamburgerów kupowanych w sieciówkach, dlatego postanowiłam przygotować swój własny. Nie zrażajcie się długością przepisu- to dlatego, że zamieściłam też przepis na bułki. Muszę przyznać, że to najlepsze bułki hamburgerowe jakie udało mi się przygotować w domu. Idealnie puszyste i wilgotne. A przepis pochodzi(...)plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką bułki. A na koniec... cieszymy się własnoręcznie wykonanym hamburgerem :D SMACZNEGO! Rozliczenie: Mąka- 1,80zł Drożdże- 0,20zł Mleko- 0,50zł Reszta składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł
Czerwona PorzeczkaDuuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory(...)suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. Kiedy bułki już
Piąty grzech głównyChyba najlepszy hamburger jaki kiedykolwiek jadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów 4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę(...)suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie
Piąty grzech głównyMinęło już trochę czasu od nieszczęsnej majówki. Można powiedzieć, że emocje opadły. Teraz, w końcu mogę z wielką przyjemnością i apetytem napisać o przepysznych hamburgerach domowej produkcji jakie żeśmy przyrządzili przed ową tajemniczą"burzą". Fantastyczne prognozy pogodowe na weekend zachęcają do wyjścia w plener i "zgrillowania" przeróżnych pyszności, więc receptura absolutnie na czasie. Hamburgery z tego przepisu wychodzą bajecznie pyszne(...)Polecam dalszą lekturę wpisu wszystkim fanom najlepszego gatunku mięsa jakim jest wołowina. Składniki (na 8-10 hamburgerów): ok 1 kg wołowiny o zaw. tłuszczu ok 20% (antrykot, rostbef, ładna pręga) 1 średnia cebula czerwona kilka kropli sosu Worchester 1 konkretna łyżka musztardy Dijon 1-2 łyżki zimnej wody sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso wraz z obraną
Kuchnia po mojemuDobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata(...)usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem
Jadło i czytadłoNastępnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź oliwy(...)Ogórki konserwowe kroimy w plasterki. Bułki przekrajmy na pół i na chwilkę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, tak aby były chrupiące, ale nie spalone. Wewnętrzne strony bułki smarujemy sosem do hamburgerów. Na dolną część bułki, która stanowi spód hamburgera kładziemy listek sałaty, na to kotleta a na niego podsmażone pomidory z cebulą, przykrywamy górną warstwą bułki. Hamburgera można również podawać
ClauditteMissCookingHamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu(...)były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól
Poezja smakudania z grilla. Tylko nie popełnijcie mojego błędu. Byłam tak zaaferowana tym, że do patelni nic nie przywiera, że od razu uniosłam ją nad palnik i sprawdzałam czy hamburgery wirują po powierzchni. Wierzcei mi na słowo, wirują)) Oprócz tego patelnia posiada trójwarstwową powłokę Keravis non -stick, odporną na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Nareszcie patelnia, której(...)Długo myślałam jakie potrawy powinnam przygotować, aby wszechstronnie ją przetestować. Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu
Mia Cucina SofietaHamburgery GIGANTY! Hamburgery GIGANTY, domowe z własnej roboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona
Pelusiowa Kuchniacebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej
Domowy Smak Jedzeniadawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać. SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków(...)szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać. Smacznego
Basia w kuchniHamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone
CoolinarniePLPrzepis na hamburgery gościł już u mnie 3 razy. Każdy przepis trochę inny. Tutaj znajdziecie przepis na hamburgera w andrzejkowy wieczór, tutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego
Brzuszki ŁakomczuszkiHamburger przygotowany w domu, z mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy. Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam(...)DODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na pyszne domowe hamburgery. Nigdy nie przepadałam za fast foodem kupowanym w barach szybkiej obsługi. Wszystkie przekąski zawsze przygotowuję w domu. Dzięki temu wiem co jem i mogę użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotowanie domowych hamburgerów zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI : 3 bułki do hamburgerów ( przepis ), 300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 ząbek czosnku
Tradycyjna kuchnia KasiInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka
Szefowa kuchnistandardowo jak to ja nie mogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje Gordona Ramsay'a , Magdy Gessler , Jamiego Oliver'a na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki
Piekielna Kuchnia PatiŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji(...)Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby
Right Behind The KitchenDomowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy(...)smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać
Monia miesza i gotujesię oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego(...)burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu - 15 gram cukru - 15 gram soli Przygotowanie bułek: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy
Życie zamknięte w smakumoim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie BBQ (5 kanapek) Składniki: 1 łyżka mielonego(...)mielonego chili 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru trzcinowego 700 g łopatki wieprzowej 1 szklanka sosu BBQ 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz surówka z kapusty Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyPodpatrzyłem gdzieś ostatnio całkiem nowy przepis na hamburgery - o nich w kolejnym poście. Zaczynam od podstawy, czyli o idealnej bułce do hamburgerów będzie. Jak ją zrobić? -3i1/2 kubka (tradycyjny) mąki pszennej TYP405 -50 gram drożdży świezych -3 łyżki masła roztopionego, schłodzonego -2 jajka -łyżeczka soli -kubek wody -3 łyżki cukru -4 łyżki mleka -olej rzepakowy -sezam Wodę podgrzewamy(...)piekarnik funkcja góra - dół do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepujemy, smarujemy dokładnie bułki i posypujemy solidnie sezamem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Studzimy i działamy z mięsem na hamburgery
BaRepaswiem czy nie przesadziłem, ale wszystkie te trzy główne składowe zasługują na osobny artykuł. Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili: -jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj -jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki(...)garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże
BaRepasBlueberry Corner by "jagodzianka" Kto nie lubi hamburgerów niech omija ten przepis. Od lat robię hamburgery w domu – bo lepsze, bo zdrowsze (bez … Przeczytaj cały artykuł Post Hamburger według Jamiego pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerhamburgerów... Szybki, pyszny, domowy. Na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny. Pysznie przyprawiony curry i musztardą. Smacznego ! Składniki: 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego; 1 łyżka musztardy; 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka); 1 łyżka pikantnego ketchupu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 2 łyżeczki białego cukru; 3 łyżeczki oliwy(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskajajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam(...)cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką
Bon Appetit MałgorzatyGumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół(...)położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki do hamburgerów: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki mleka 3/4 szklanki
Poezja smaku