Zrobiliście zapasy grzybów? Jeśli tak, to możecie zrobić spaghetti z pysznym sosem. Przyznaję, że spaghetti z sosem grzybowym, robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie grzyby, to spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało. Użyłam grzybów mrożonych. Podaję składniki na dwie porcje. Składniki: 1/3 opakowania makaronu spaghetti Sos grzybowy: 200 g. grzybów (miałam mrożone(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 50 g. masła 100 ml. śmietanki 30% 3/4 szklanki bulionu 50 g. serka topionego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Wykonanie: Grzyby wyciągnąć z zamrażalnika i zostawić na kilka minut. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek i zamrożone grzyby. Podsmażyć około 10 minut
Agusiowe smakołykiŚwięto Wszystkich Zmarłych już za nami, a ani się obejrzymy będziemy mieć już Boże Narodzenie i będziemy spędzać czas z bliskimi przy tradycyjnie zastawionych stołach. Śledzie, kapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej panierce(...)Kotleciki z grzybów z orzechowym posmakiem możecie podać na pięknej świątecznej zastawie, którą znajdziecie na stronie ambition.pl . Znajdziecie tam też mnóstwo świątecznych (choć nie tylko) inspiracji. KOTLECIKI GRZYBOWE Składniki: 100 g suszonych grzybów 1 bułka 1 cebula 1 szkl. orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko
Bon appetit mon amieŚwięto Wszystkich Zmarłych już za nami, a ani się obejrzymy będziemy mieć już Boże Narodzenie i będziemy spędzać czas z bliskimi przy tradycyjnie zastawionych stołach. Śledzie, kapusta, grzyby, orzechy to składniki, które kojarzą się ze świętami. Chociaż trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnych potraw, w tym roku obok nich proponuję coś nowego. Kotleciki, ale bez mięsa, w chrupiącej panierce(...)Kotleciki z grzybów z orzechowym posmakiem możecie podać na pięknej świątecznej zastawie, którą znajdziecie na stronie ambition.pl . Znajdziecie tam też mnóstwo świątecznych (choć nie tylko) inspiracji. KOTLECIKI GRZYBOWE Składniki: 100 g suszonych grzybów 1 bułka 1 cebula 1 szkl. orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu panierka panko
Bon appetit mon amieMimo, że za oknami temperatury nad ranem zbliżają się już do zera i gdzieniegdzie pojawiają się przymrozki, to w lasach ciągle jeszcze są grzyby. Można więc jeszcze wybrać się do lasu na spacer, a przy okazji przynieść sobie jeden smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu. Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz(...)grzybami. Wołowina i grzyby, to idealny duet na jesienny pyszny obiad. Idealnie sprawdzi się tu także nieco czerwonego wytrawnego czerwonego wina i gęsta kremowa śmietana. Nasz gulasz możemy podać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami. Wołowy gulasz z grzybami Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 750 g wołowej łopatki 1 duża cebula 1 marchewka 2 listki laurowe 4 ziarenka
Kulinarne przygody GatityOmlet z rydzami i posiekaną natką pietruszki to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Uwielbiam rydze, niewątpliwie to jedne z moich ulubionych grzybów. To szlachetne i wyjątkowe grzyby, które uwodzą smakiem. Przygotowując je, nie warto przesadzać z dodatkami, aby nie zabić ich smaku. Miłośnikom tych grzybów polecam również kopytka z rydzami smażonymi na maśle i smażone pierogi szafranowe(...)łyżek mleka 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, pietruszkę, sól i pieprz. Roztrzepać. Grzyby oczyścić, odciąć nóżki, wypłukać i osuszyć. Większe kapelusze pokroić. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić grzyby i smażyć (na dość dużym ogniu) przez około 5 minut
Oryginalny smakliści laurowych 500 ml żuru ( kupnego lub domowego ) 500g białej kiełbasy surowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka chrzanu 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki(...)wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, a wodę z gotowania zostawiamy do żurku. Zaczynamy gotować wywar – wkładamy do garnka obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, seler. Dodajemy boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na małym
NiePieprz.plcebulą i czosnkiem to idealna propozycja na pyszną, szybką oraz pożywną przekąskę, dodatek dodania lub samoistną potrawę. W moim domu zazwyczaj znikają ze świeżym pieczywem. Możecie użyć dowolnych grzybów, co robię bardzo często, ale ze względu, że ostatnio miałam nadmiar jędrnych maślaków to tym razem chciałam właśnie je zaprezentować. Jeśli chodzi o ich obieranie... Tak wiem, iż nie wszyscy(...)śluzem sprawia, że maślaki są bardziej ciężkostrawne. Właśnie dlatego wolę się pobawić i mieć mniej kłopotów gastrycznych. To kto się skusi na smażone maślaczki? 500g maślaków (można użyć innych grzybów) 1-2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz Ponadto: 2 łyżki masła do smażenia Maślaki należy oczyścić oraz umyć, z kapeluszy ściągnąć skórkę i grzyby ponownie opłukać, a następnie
Di gotujewiększe można pokroić na 2 – 4 kawałki. Ugotowane wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Podgrzybki przełożyć do wyparzonych słoików. Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”. Grzyby lubią mieć luz w słoiku. Ugotować ocet. Na 500 ml octu 10% należy wziąć 1600ml wody – otrzymamy ocet o mocy nieco ponad(...)angielskiego, 3 – 4 listki laurowe. Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny. Ocet odstawić do ostudzenia. Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały. Słoiki zakręcić i odstawić
królestwo garówNajlepsze do marynowania są grzyby małe, które można zostawić w całości. Ja byłam w posiadaniu grzybów dużych, toteż podzieliłam je na połówki, a niektóre nawet na ćwiartki 🙂 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -grzyby, np. borowiki, podgrzybki, maślaki czy też pieczarki zalewa: -6 szklanek wody -3 szklanki octu 10% -1 szklanka cukru -2 łyzki soli -po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
Kulinarne przemysleniapomarańczowe poranki. Otulone chłodem. Z kubkiem gorącej kawy. Czasami z cynamonem. Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula(...)ząbek czosnku 1 czerwona papryka 500 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz tymianek, rozmaryn natka pietruszki Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Mięso usmażyć i odstawić na bok. W garnku rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę
My simple kitchenŻałuję, że nie mogę robić tego co tak bardzo lubię i sprawia mi przyjemność. A tym właśnie jest chodzenie po lesie i zbieranie grzybów. Nie zapomnę swojego dzieciństwa i niemal każdego słonecznego dnia spędzonego w lesie w poszukiwaniu. Pamiętam, że to chodzenie i permanentne skupienie na znalezieniu czegoś działało na mnie kojąco, odprężająco i zwyczajnie, po ludzku dobrze. Jako dziecko(...)myślę, że niezliczoną ilość kilometrów przespacerowałam po liściach, mchu i między pajęczynami. Myślę, że nie raz chciałam udusić jednego z moich braci kiedy zdeptali mi grzyba. Myślę, że mój tata tylko kłamał, że jeszcze wie gdzie idziemy i nadal się nie zgubiliśmy. To był bardzo dobry czas, cała masa wspomnień. Będąc ostatnio u rodziców mój tata zebrał grzyby
Mango PapajaJesień to czas grzybów, jadalnych kasztanów i warzyw korzeniowych. Kurki są wtedy najlepsze, ale jeśli się nam spieszy możemy zrobić też szybką zupę z suszonymi grzybami shitake. Stragany z warzywami są teraz najpiękniejsze i można upolować na nich takie cuda jak topinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło(...)cały rok jako przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić
Ugotowane pozamiatane0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Orientalne połączenie polskich grzybów z aromatyczną przyprawą. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 100 ml octu 10% 1,5 L wody 1 łyżka cukru 1 łyżka garam masala 1 cebula 1 łyżka soli Przygotowanie(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby oczyszczamy, przekładamy do osolonego wrzątku razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, gotujemy 15 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do wrzącego octu z wodą, solą, cukrem i przyprawą. Cebulę wyjmujemy
R'n'G KitchenSezon grzybowy w pełni więc korzystamy ile się da. Esencjonalny grzybowy bulion podałam z pierogami nadzianymi farszem z kaszy, kapusty kiszonej i oczywiście grzybów. To połączenie okazało się mega pyszne i chyba zagości u nas na wigilijnym stole. Bulion grzybowy 2 litry wody 250 gramów grzybów leśnych 2 duże marchewki 1 spora pietruszka korzeń pól średniego selera 2 średnie cebule(...)patelni wszystko zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito. (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej) Grzyby pokrojone na mniejsze części przesmażamy na maśle następnie dodajemy do bulionu warzywnego.Ponownie gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać
Andzia Pichcizostawić do ostygnięcia. Nie wylewajmy wody z gotowania maślaków, będzie świetna baza do zupy grzybowej. Maślaki przełożyć do wyparzonych słoików. Nie napełniać słoików do pełna, najwyżej do 1/2 wysokości. Grzyby ściśnięte, upychane będę się „ślimaczyły”. Grzyby lubią mieć luz w słoiku. Ugotować ocet. Na 0,5 l octu 10% należy wziąć 1,6 l wody – otrzymamy ocet(...)angielskiego, 3 – 4 listki laurowe. Do zagotowanej wody wlać ocet i zagotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem – ocet ma być smaczny. Ocet odstawić do ostudzenia. Zalać grzyby w słoikach ostudzonym octem. Zamieszać łyżką, aby grzyby pływały. Słoiki zakręcić i odstawić
królestwo garów