grzyby - 15226 przepisów (strona:123/1016)

Zupa grzybowa – kuchnia podkarpacka 186

może i w Waszej kuchni zagości na stałe. Zupa grzybowa - kuchnia podkarpacka Składniki dla 2 osób: 20 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków 4 średnie ziemniaki 1 mała cebula 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła sól i pieprz Grzyby zalewamy(...)wrzątku i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości przez około 40 minut. Grzyby wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy 750 ml wody, dolewamy wywar z grzybów, dodajemy grzyby, solimy i   wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Cebulę siekamy drobniutko, szklimy na maśle, a na koniec dodajemy mąkę i robimy złotą zasmażkę. Całość dodajemy do zupy

Trzeci talerz
Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi 156

grzybów 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego 6 ziaren jałowca łyżeczka cukru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka mąki pieprz sól Składniki na placki ziemniaczane (około 10-12 szt): 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 nie duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki olej do smażenia Przygotowanie: GULASZ WIEPRZOWO – GRZYBOWY Suszone grzyby(...)około godziny). Wcześniej jednak przygotowujemy na patelni warzywne składniki, które dorzucimy w połowie gotowania, aby zbytnio się nie rozgotowały. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na maśle. Ugotowane grzyby leśne odcedzamy (zachowując 300 ml wody od ich gotowania) i dorzucamy do cebuli. Po chwili smażenia przekładamy zawartość patelni do duszącej się łopatki. Od tego czasu podlewamy wodą

Kierunekuchnia
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny 148

biała część) 1 korzeń pietruszki kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 listek laurowy 250g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 50g boczku pokrojonego w kostkę sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku posiekana natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Mięso i grzyby zalewamy 1,5-2 litrami wody - gotujemy około 40 minut na wolnym(...)ogniu. Następnie do wywaru dodajemy marchew, selera, korzeń pietruszki, podpieczoną cebulę, lisek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela doprawiamy do smaku - gotujemy 20 minut. Krok 2. Wyjmujemy z rosołu mięso, grzyby oraz marchew - mięso i marchew kroimy w kostkę, a grzyby w paski. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Do odcedzonego wywaru dodajemy opłukaną i przebraną kaszę, pokrojone ziemniaki

Moja Książka Kucharska
Sos borowikowy. Idealny do makaronu, kaszy i ziemniaków 175

przepisem na mój ulubiony sos borowikowy. Jest idealny do makaronu, kaszy czy też ziemniaków. Ostatnio mam straszną ochotę na grzyby. Mogłabym je jeść codziennie. A Wy Kochani lubicie grzyby? Sos możecie podać z czym tylko macie ochotę. Ja podałam z moją ukochaną kaszą gryczaną niepaloną. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 40 g suszonych borowików(...)białego wina masło, oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, świeży tymianek 200 g śmietany kremówki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez kilka minut – by odparować resztę wody

Moja pasja smaku
Stek Salisbury w sosie grzybowym 292

jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia: 2 łyżki oleju do smażenia: 1 łyżka masła Sos grzybowy: 250 g pieczarek ok. 30 g suszonych grzybów leśnych 50 ml śmietanki kremówki 30% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz Steki: Szalotkę obieramy(...)Worcestershire, ok. łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy 6 dużych lub 7-8 mniejszych owalnych kotletów i odkładamy. Sos: Suszone grzyby zalewamy 400 ml lekko ciepłej wody i zostawiamy na ok. godzinę do namoczenia. Po tym czasie grzyby dokładnie odciskamy, aby płyn miał bardziej intensywny smak (wody nie wylewamy

Poezja smaku
Fettuccine z pesto, łososiem i pieczarkami 181

pesto, wędzonym łososiem i pieczarkami. Makaron z pesto to moje ulubione danie z makaronem. Właściwie już sam makaron z domowym pesto w pełni mnie satysfakcjonuje. Dodatek wędzonego łososia i grzybów wzbogacił jego smak i sprawił, że stał się bardziej sycący. Niewątpliwe fetuccine smakuje lepiej z domowym pesto niż kupnym. Lubię czuć się niezależną wybierając orzechy do pesto. Biorę(...)grzybów 200 g wędzonego łososia Zacznij od przygotowania pesto. Liście i miękkie łodygi bazylii wrzuć do malaksera. Dodaj dwa ząbki czosnku, pistacje i parmezan. Wlej oliwę i zmiksuj pesto. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i odcedź. Przełóż z powrotem do garnka, dodaj pesto, ekstra parmezan, pokrojony łosoś i wymieszaj. Łosoś powinien się jedynie zagrzać od gorącego makaronu. Grzyby

codojedzenia
Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami 164

wigilijnym stole. Chyba że wolicie barszcz czerwony na zakwasie albo wigilijną migdałową . Ale może być też pysznym codziennym obiadem! Dlaczego mielibyśmy sobie żałować?   Składniki: 250 g suszonych grzybów – u mnie miks borowików i podgrzybków – zalanych wrzątkiem i namoczonych przez noc pęczek włoszczyzny – obranej i umytej, pokrojonej na połówki cebula – obrana i przekrojona na pół(...)pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) olej tłoczony na zimno do dekoracji szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany Przepis na zupę grzybową z topinamburem Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc, żeby się namoczyływ dużej ilości wody. Rano sprawdzamy czy nie ma w nich ziarenek piasku (ewentualnie przecedzamy wodę, w której się moczyły

Ugotowane pozamiatane
Zupa grzybowa zabielana 223

wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku i mają więcej goryczy (borowiki są słodsze). Wybierając grzyby suszone w sklepie, wybierajmy te jaśniejsze i te, które mają widoczne(...)kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również “ Wigilijną zupę grzybowa czystą “. The post Zupa grzybowa zabielana appeared first

Moja Delicja
Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą 124

nieznacznie zmienić) 1 małe jajko Farsz: 10g suszonych grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki) 1 nieubita szklanka kiszonej kapusty 1 mała cebula biała Ok 130g soczewicy gotowanej na parze Sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła Dodatkowo: Olej rydzowy Semco do omaszczenia pierogów Sposób przygotowania Farsz: Dzień przed przygotowaniem pierogów namaczamy grzyby. Zalewamy je wodą i pod przykryciem pozostawiamy(...)chłodnym miejscu. Nazajutrz grzyby dobrze odciskamy z nadmiaru wody i drobniutko siekamy,  najlepiej rozdrabniaczem. Podobnie postępujemy z kiszoną kapustą- płuczemy jeśli zbyt kwaśna, odciskamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy posiekaną cebulkę. Dodajemy kapustę oraz grzyby i na małym ogniu, często mieszając przesmażamy całość przez ok 10 minut. Dodajemy odcedzoną soczewicę i przyprawy, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Krem z suszonych borowików. 118

smak świetnie harmonizuje ze szlachetnymi grzybami. Wypróbujcie. Składniki: 40 g suszonych prawdziwków 1 cebula 1 nieduży ziemniak mały kawałek selera  2 litry lekkiego bulionu warzywnego 8 ziarenek pieprzu 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 100 ml śmietanki lub kwaśnej śmietany. garść orzechów włoskich masło oliwa sól makaron łazanki natka pietruszki Wykonanie: Grzyby przepłukać i zalać wrzątkiem. Pozostawić(...)godziny. Cebulę posiekać, oprószyć solą i zeszklić w garnku na maśle z oliwą. Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę. Grzyby odsączyć (płyn zachować), posiekać i dodać do smażenia wraz z połową utłuczonych w moździerzu przypraw. Smażyć około 10 minut. Dodać wodę od grzybów i bulion. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw i grzybów - około 45 minut. Zmiksować

zadanie-gotowanie
Barszczyk czerwony z uszkami 269

Uszka" Ciasto: 2-2,5 szkl mąki pszennej 1 szk gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 30 dag pieczarek cebula 2 spore garści suszonych grzybów sól, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą aby tylko je przykryła i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień grzybki odcedzić (wodę zachować do barszczu(...)posiekać razem z cebulą w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na większej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku

Smakołyki Asi
Barszcz wigilijny 502

suszonymi grzybami. Składniki: 1,5 kg buraków 500 ml  zakwasu z buraków 15 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe cukier sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić do namoczenia na 2 godziny.  Wszystkie warzywa obrać i umyć. Buraki(...)pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy całe warzywa, namoczone grzyby razem z woda oraz liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i  całość zalewamy 2-2,5 L wody. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie przecedzamy barszcz i dolewamy zakwas buraczany, kontrolując odpowiednią kwaśność barszczu. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem, solą

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 197

zupy. Oprócz uszek, pasztecików, krokietów czy kulebiaków, fajnym dodatkiem są także aromatyczne kluseczki grzybowe- z suszonych grzybów, na kaszy mannie, która spulchnia całość i sprawia, że kluseczki są mięciutkie i na pewno... warte wypróbowania! 😊 * koncentrat barszczu czerwonego Krakus- 1 butelka, 300 ml * grzyby suszone- 30 g * mąka pszenna- 1 szklanka * kasza manna- 2 łyżki * jajka(...)sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta * świeży majeranek- do ozdoby Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie). Od momentu zawrzenia odliczyć 30 minut, odcedzić i dokładnie odcisnąć w wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę

Kraina Miodem Płynąca
Barszcz czerwony na zakwasie z krokietami 154

Majeranek, sól, pieprz, cukier, ocet Składniki - naleśniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mleko – ½ szklanki Woda gazowana – ½ szklanki Jajko – 1 sztuka Olej rzepakowy – 1 łyżka Składniki - kapusta z grzybami: Kapusta kiszona – 0,5 kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Sól, pieprz Wykonanie - barszcz: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, dodajemy zakwas, 1 łyżeczkę cukru(...)suszonych grzybów, czosnek i majeranek. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – krokiety: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z mlekiem i wodą gazowaną. Następnie dodajemy do ciasta jajko, olej i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W między czasie podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, ugotowane i pokrojone w kostkę grzyby

Kuchnia Bon Appetit
FARSZ GRZYBOWY NA USZKA + FILMIK 112

Farsz grzybowy idealnie nadaje się do uszek, pasztecików, kulebiaka itp. Niezastąpiony na święta Bożego narodzenia. Przygotowałam go z grzybów leśnych i pieczarek. Wyszedł bardzo smaczny. SKŁADNIKI : 10 dkg suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 3 cebule 80 g masła 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Grzyby zalewamy gorąca wodą, po namoczeniu gotujemy około 30 minut aby dobrze napęczniały i zmiękły. Odcedzamy, studzimy i dobrze wyciskamy. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, grzyby najlepiej jest zmielić. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki z cebulą, sól i pieprz. podpiekamy aż zmiękną. Następnie dodajemy grzyby i wlewamy olej, ponownie podpiekamy aż płyny odparują

Kulinarne Fantazje Marioli