grzyby - 15226 przepisów (strona:132/1016)

Pełnoziarniste pizzerinki z grzybami i jogurtowym sosem curry. 170

kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce(...)soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka oliwy z oliwek sos 250g jogurtu naturalnego 1 łyżka żółtej pasty curry 2 ząbki czosnku 2 łyżi parmezanu dodatki 6 dużych leśnych grzybów (borowiki lub podgrzybki będą najlepsze) 1 cebula sól pieprz 1 kula mozarelli ser z niebieską pleśnią natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, dorożdżami i oliwą. Stopniowo

DefinicjaSmaku
Kapusta z grzybami 196

Dziś rządy w kuchni objął Królewicz :)  Na moje życzenie przygotował kapustę z grzybami.... Według przepisu swojej babci :) Smakowało, jak zawsze wyśmienicie!  2 kg kiszonej kapusty suszone grzyby ( dużo ) 2 cebule 1/3 kostki masła 3-4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki cukru pieprz  Kapustę przepłukać i pokroić w razie potrzeby. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi(...)laurowymi. Grzyby zalać wrzątkiem i moczyć około pół godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na maśle. Dodać do kapusty. Namoczone grzyby wraz z wodą dodać do kapusty.  Gotować do zredukowania wody. Doprawić cukrem i pieprzem

Jemy Pijemy
Bigos nad bigosami 131

chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów  1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 3 liście(...)sitku i kroimy w grube pasy. Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów oraz, jeśli zachodzi potrzeba, większą ilością mięsnego wywaru. Dorzucamy do niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej

Kuchenna Kontrrewolucya
Krokiety z kapustą i grzybami 137

patelnia o średnicy 23 cm): Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli mąka - tyle ile zabierze płyn Farsz: 700 g kiszonej kapusty 160 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 1 duża cebula sól, pieprz margaryna Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą(...)lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz : Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża

My simple kitchen
Bigos ze świeżymi grzybami 389

marynowanymi grzybkami pękają w szwach, a na sos grzybowy nie możecie już patrzeć? BIGOS!!!! Tradycyjny, sycący, pachnący grzybami Mniam ! Składniki: 1,5 kg białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty 0,7 kg kiełbasy 1,3 kg łopatki 0,5 kg wołowiny grzyby 3 cebule 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek owoców jałowca sól pieprz smalec(...)biała kapusta w garnku zmięknie. Gdy kapusta jest już gotowa dodajemy do niej kapustę kiszoną cebulę oraz ziele angielskie liść laurowy oraz owoce jałowca. Mieszamy i gotujemy dalej. Grzyby Grzyby najpierw należy oczyścić potem umyć i pokroić w podłużne kawałki o szerokości ok pół centymetra. Następnie wrzucamy je na patelnię i podsmażamy z niewielką ilością smalcu. Po usmażeniu

Kulinarna Patilogia
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 165

spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu(...)minut. Jeśli nie macie grzybów mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej po prostu zostawić w wodzie na noc). Wypatroszoną i oskrobaną rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera

W SMAK
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 209

bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka pepperoncino 3 łyżki koniaku lub rumu (ja pominęłam) sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Grzyby przetrzyj wilgotną ściereczką. Odetnij nóżki grzybów i odłóż je na bok. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy i obsmaż na niej kapelusze grzybów z obu stron przez(...)minut. W trakcie smażenia posyp je solą i pieprzem. Gotowe kapelusze przełóż do naczynia do zapiekania stroną z blaszkami do góry. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Nóżki grzybów posiekaj drobno lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Kromki chleba pokrusz na bułkę tartą lub wykorzystaj gotową bułkę tartą. W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, czyli nóżki grzybów, tartą bułkę, posiekaną natkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Przechowywanie suszonych grzybów 179

Ostatnio dostałam od babci dużo suszonych grzybów i zaczęłam się zastanawiać jak je przechować, żeby nic się w nich nie zalęgło i żeby się nie popsuły. Moja babcia zawsze trzymała grzyby w metalowej puszce z metalową pokrywką. ja miałam taką puszkę po mleku modyfikowanym mojego synka. Włożyłam więc grzyby do takiej puszki po tuningu i żeby dodatkowo ustrzec(...)grzyby przed nieproszonymi gośćmi dodałam do nich kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Innym dobrym sposobem na przechowywanie suszonych grzybów jest zamknięcie ich w szczelnym słoiku z gumką. Oczywiście również w tym przypadku warto dodać kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych

Mama Gotuje
Zupa krem grzybowa 142

Tradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych  0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody(...)odstawić na noc do namoczenia.Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez

MarciochaKucharzy
Krokiety z kaszą i grzybami 137

tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:)  Przygotowanie:  Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze robiła moja babcia i mama - no i wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotuję do miękkości - nie podaję czasu(...)zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam 40 minut. Odcedzone i wystudzone grzyby trzeba bardzo drobno posiekać, albo zmielić w maszynce do mięsa. Chodzi o naprawdę małe kawałeczki, które dobrze wymieszają się z kaszą. Cebulę posiekać bardzo drobno. Kaszę wsypać do garnka i zalać bulionem lub wodą z odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na wolnym

Kulinarne Inspiracje
Multicooker Redmond M90 w akcji czyli gulasz wołowy z grzybową nutą 238

grzybów 3 - 4 łyżki stołowe oleju 1 - 2 łyżki stołowe mąki pszennej (do zasmażki) 1 - 2  łyżki stołowe masła (do zasmażki) 450 - 600 ml przegotowanej wody lub wywaru z warzyw 1 liść laurowy kilkanaście ziaren czarnego pieprzu 2 - 3 całe ziarenka lub duża szczypta mielonego ziela angielskiego sól i ewentualnie przyprawa typu Vegeta  - do smaku Przygotowanie Grzyby umyć i zalać na noc 450 ml gorącej wody lub wywaru z warzyw. Następnego dnia grzyby pokroić na małe kawałki, a wodę lub wywar w której się moczyły zachować. Wołowinę pokroić w kostkę o grubości około 2x2 cm lub nieco mniejszą. Do misy multicookera wlać olej i włożyć pokrojoną wołowinę. Ustawić program "Fry" i czas 35 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z grzybami leśnymi 153

jest pysznie i ciężko powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Kruche ciasto 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 3 łyżki lodowatej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli(...)solą, dodać masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyścić, jeżeli trzeba szybko opłukać i osączyć. Pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 3 gałązki natki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Schłodzone ciasto cienko

Pełny talerz
Gęsta pikantna zupa grzybowa 128

cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek.  Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka  kawałek selera  ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego(...)wina pieprz i sól morska do smaku Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby. Zalej wodą, przykryj i zagotuj. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 godzinę. Odcedź z warzyw. Grzyby zachowaj, pokrój je w drobną kosteczkę i odłóż

Roślinna - blog wegański
Grzanki z leśnymi grzybami + film 100

grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2  łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia kromek czarny pieprz sól przepis Oczyszczone szybko opłukane i osuszone grzyby kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła przesmażamy(...)posiekaną cebulkę oraz grzyby. Wszystko smażymy około 4- 5 minut od czasu do czasu mieszając tak aby grzyby pozostały jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję

Smakowite Dania
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 170

serwowanych dań w tym dzięki grillowanemu fantastycznemu stekowi Delmonico. Polecamy przepis na te wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru(...)zbrązowieje. Mieszając powoli wlewać ocet balsamiczny. Gotując dalej zredukować o połowę, dodać bulion wołowy, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów

naRuszcie