siemienia lnianego? Siemię lniane zalewamy pół szklanki wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Następne siemię razem z wodą i ziarenkami blendujemy na gładką masę z gruszką, zielonym proszkiem i esencją waniliową. Podajemy z zielonym ciastem szpinakowym (tutaj przepis ). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Zielony kisiel z siemienia lnianego i mermaid toast pochodzi
Ugotowane pozamiataneDodatkowo: sos czekoladowy Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu
Bajeczna Kuchniacukrem pudrem. Najczęściej używam blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, może być jednak mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe.Polecam bo to jedno z prostszych ciast ale bardzo smacznych,owoce zawsze sezonowe np jabłka,gruszki,wiśnie
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne klasyczne naleśniki na słodko, które doskonale się sprawdzą na śniadanie, obiad czy kolację. Proste ciasto, smażenie bez tłuszczu na patelni a do tego gruszka lekko podsmażona na patelni i polana karmelem zrobionym z cukru trzcinowego, masła i soku z gruszki. Spróbujcie
Milion SmakówDrożdże ucieramy w misce z cukrem. Dodajemy mleko i 1/3 maki, delikatnie mieszamy i rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę maki, jajko i ostudzoną gruszkę. Mieszamy. Na patelnię z rozgrzanym olejemy nakładamy porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryWszystko zaczęło się od owsianki. Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało. Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście.Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie! Masło orzechowe. Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach. A później się doczytałam
bastalenażółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Masa serowa. 500g mascarpone 3 łyżki cukru 2 żółtka Wierzch. 3-4 figi 1-2 gruszki 4 łyżki dżemu pomarańczowego Wykonanie. Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto, używając siekacza i wstawić na 1h do lodówki. Ciastem wyłożyć spód formy o średnicy 24cm lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Posmarować połową dżemu pomarańczowego. Piec
Kulinarny karnet Christopherajest ciasto francuskie. Od czasu do czasu ułatwię sobie życie, a co? Zatem świeże ciasto jest ze sklepu, ale już krem, którym nadziewam ciastka, to domowy wyrób. Do tego wystarczy dodać ulubiony owoc i pyszny słodka przekąska gotowa. A wszystko oczywiście w pełni roślinne! Polecam Składniki (na około 14 małych ciastek albo 7 drożdżówek): Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie(...)sklepu (u mnie 50 x 25 cm) Nadzienie: krem angielski według tego przepisu ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone) cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej. Kroimy ciasto w kwadraty wybranej wielkości. Można kroić w większe kawałki
Lamarida.plSkładniki na blaszkę ok 21 x 25cm: 6 kostek czekolady gorzkiej drobno połamanych 3 nieduże gruszki 3 małe jabłka kilka łyżeczek powideł śliwkowych 1/3 szklanki rodzynek obsypanych odrobiną mąki pszennej Ciasto kruche: 27 łyżek przesianej mąki tortowej (ok 270 g) 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny
Anioszek w kuchniJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Bloglepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane
UgotujmyTo.plCiasto Kopiec Kreta – Pyszne, kakaowe ciasto z kremem śmietanowym i bananami. Prosty w przygotowaniu i w miarę szybki tort, który cieszy się dużą popularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami(...)gruszki z puszki, brzoskwinie. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kopiec Kreta Składniki: Biszkopt – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 5 łyżek kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180ml oleju
Mała Cukierenkamoja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta. O wynikach moich eksperymentów będę was informowała na bieżąco. A może wy macie pomysł do czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis
Marder&Marder Manufacturepyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej(...)oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta
Health-Fit-Lifesmakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz do moich migdałowych naleśników(...)łyżki mielonych migdałów mąka ok 3/4 szklanki 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 gruszka cukier cynamonowy A jak to zrobić: Z mąki, mleka, migdałów, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej puszyste, można dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć naleśniki
Kuchnia w opałachczubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 limonki posypka Decorada Delecta Karmel Wykonanie: Najpierw przygotować ciasto. Masło posiekać nożem, dodać resztę składników, zagniatać ok 10 minut, podzielić na dwie kulki, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut. Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować(...)budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić. Jabłka i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać świeżo wyciśnięte soki, łyżeczkę masła i pokrojone owoce. Gotować ok 10 minut. Przygotować foremki do mini szarlotek, wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy jabłkowej
Trufelkowonaprawdę smaczna, nietypowa i oryginalna tarta:). Gruszka, miód i camembert tworzą zgrany team. Całość jest słodka a charakteru dodaje camembert. Mniam! Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 50g masła 2 gruszku 1 ser camembert 4 łyżki płynnego miodu rukola 1. Masło kroimy na kawałki, łączymy z mąką, jajkiem(...)solą. Wyrabiamy rękoma do powstania zbitego, gładkiego ciasta. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy do formy (np. tortownica lub naczynie do tarty), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Gruszki cienko kroimy, smażymy do zarumienienia na rozgrzanym maśle. Ser camembert kroimy w kostkę. Gruszki i ser układamy na tartę, pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Szefowa kuchnibardzo smaczne. Dla urozmaicenia smaku możemy upiec go z dodatkiem owoców. W tym przypadku najbardziej nadadzą się śliwki, gruszki czy wiśnie. Ja tym razem postawiłam na sezonowe śliwki, które świetnie pasują do takiego kakaowego ciasta. Polecam wypróbować przepis Na blogu możecie również znaleźć przepis na murzynka z wiśniami . Pozdrawiam Post Murzynek ze śliwkami pojawił
Marta GotujeCodziennie z sadu przynoszone są wiaderka z opadającymi jabłkami (i gruszkami). I codziennie wymyślam sposób na ich przerobienie. Dziś zajadaliśmy się żabimi mordkami z Sielca , a kilka dni wcześniej upiekłam ciasto "imprezkowe" ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek i kruszonką. Ciasto znikało w oka mgnieniu głównie za sprawą pewnego młodego człowieka, który wciąż prosił o dokładkę 😉 Piekłam je z myślą
Weekendy w domu i ogrodzieproszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać
W Mojej Kuchni Lubię