którzy nie lubią zagniatać ciasta kruchego, składniki sypie się na blachę, przekłada jabłkami a na wierzch posypuje startym bardzo zimnym masłem, podczas pieczenia wszystko się składa w jedną całość. Polecam ..mój ulubiony wypiek na jesienne dni. Do tego ciasta polecam cynamonową rozgrzewajacą herbatę Spicy Cinnamon Richmont Cynamonowa słodycz. Dzika nuta Rooibos. Aromatyczna gruszka. Każdy łyk to egzotyczna wyprawa
Wanilia i KardamonPrzednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako
To co kochamDziś mam typowo jesienne ciasto. A jest nim pyszna kostka z masą budyniową i masą z dynią i gruszkami. Do tego biszkopt, polewa i mamy pycha deser do kawy czy herbaty. Jeśli lubicie takie słodkości to takie ciacho na pewno przypadnie Wam do gustu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikolejny na blogu przepis na gruszki, tym razem w 100% na słodko, te idealnie nadają się do deserów i ciast. Dodatkowo syrop idealnie pasuje do nawilżania tortów i biszkoptów. Czytaj więcej
PychotkaaaMuffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną Izioni pyszne smaki - Sernik dyniowy Rozpustne gotowanie - Babka z dyni
Grunt to przepis!słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut licząc od momentu zagotowania wody. Gruszki możemy również pokroić w kostkę ale jeżeli np. będziemy chcieli wykorzystać je do ciasta w całości jak np. my tutaj to już nie będzie takiej możliwości
Kuchenne Wariacjekakao. Wykładam specjalne foremki papilotkami (lub składam dwie papilotki razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem
W kuchni Karmel-itkiwierzchu ciasta jest idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g(...)jabłek dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Masło przesiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać szklankę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry
Jacob Tastesdżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem naturalnym i polewą czekoladową. W drugiej wersji chlebek jest podany z kiwi, pomarańczą, grillowanymi plastrami gruszki oraz(...)stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku foliowym. Sposoby podania: chlebek czekoladowy polany polewą czekoladową 100 gram czekolady, 1 łyżkę masła, 2 łyżki mleka kokosowego rozpuść w kąpieli wodnej i polej przygotowaną polewą chlebek. grillowana kromka chleba podana z grillowaną gruszką i jogurtem Jedną gruszką podziel na ćwiartki i grilluj
Mango PapajaJadą goście, jadą. Idą, kroczą, się zbliżają. A deser w powijakach. Będzie katastrofa? Nie u mnie!Z rzadko przygotowuję desery, zdecydowanie bardziej wolę upiec jakieś
W kuchni Karmel-itkiwlać ciasto piec w 200C około 35 minut do suchego patyczka - po upieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie(...)gruszkami w syropie - schować do lodówki i prawie stężałą dodać na blat biszkoptu przykryć drugim blatem i schować do lodówki galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzeniazimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciastawidelcem zrobić kratkę, posypać zmieloną gorzką czekoladą i posypać płatkamimigdałowymiw sumie ciasto skromne
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj proponuję Wam przygotować pyszny krem gruszkowo-czekoladowy. Co niektórzy przygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i gorzka z chili, nie ma w nim grama dodatkowego cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy(...)zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy, oraz powidła śliwkowe bez cukru, one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 2 nieduże gruszki 2 garści orzechów
Słodkie inspiracjegruszką azjatycką i miodem. Czy u Was też już widać pierwsze oznaki zbliżającej się jesieni. W parkach coraz więcej liści, nocą coraz zimniej. A na drzewach moje ukochane gruszki – zarówno te tradycyjne, jak i azjatyckie (zwane również jabłko-gruszką). Uwielbiam je dodawać do najróżniejszych wypieków i deserów. Dziś polecam Wam jeden z nich. Pyszne serowe ciasteczka z gruszką azjatycką(...)cynamonu i pysznych gruszek. Spróbujcie, polecam. *jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej lub opcjonalnie jabłek Składniki: 125 g mascarpone 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania około 2 łyżki płynnego miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 1-2 gruszki azjatyckie* cynamon cukier puder *jeśli nie macie gruszki azjatyckiej możecie użyć zwykłej
Słodkie okruszkiodpowiedzialną za to ciacho. CIASTO Z PRAWIE-BEZĄ (ELKI FLOREK) (przepis na dużą blachę) Na ciasto 1 kostka zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (u mnie brzoskwinie, mogą być śliwki, gruszki, jabłka itp.) Na 'bezę' 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 torebka cukru cynamonowego szczypta soli Piekarnik
les mirabellesDelikatny biszkopt o wyraźnym smaku cynamonu przełożony kremem cappuccino i musem gruszkowym. Ciasto jest bardzo podzielne i dobrze się kroi. Doskonale sprawdzi się także w formie tortu. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru paczka cynamonu (30 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem cappuccino: 4 żółtka opakowanie budyniu(...)Gruszki obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Jeśli są za mało słodkie to można odrobinę posłodzić. Ugotowane gruszki wystudzić i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wymieszać z musem gruszkowym. Blaty ciasta nasączyć wódka. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na pół. Jedną połowę wyłożyć na blat ciasta. Przykryć musem gruszkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia