polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć je w spód tortownicy o śr. 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce. Gruszki 6 gruszek sok z połowy cytryny kawałek marcepanu/masy marcepanowej * Gruszki umyć, obrać, wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny
Słodkie inspiracjeTen sernik miał być gruszkowy, jednak gruszki się nie upiekły więc w ich miejsce wlałam mus malinowy . Sernik smakował wszystkim. SKŁADNIKI 1 kg, sera z
W kuchennym oknie Ewysię z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej
Chilli Czosnek i Oliwasię skurczy. Składniki na spód: 150g mąki pełnoziarnistej żółtko 75g masła 2 łyżki zimnej wody sól Składniki na nadzienie: 100g camemberta gruszka 2 jajka 100ml mleka gałka muszkatołowa pieprz Sposób przygotowania: Spód do tarty: Zagnieć ciasto z wszystkich składników. Wyłóż do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny a najlepiej na noc. Następnie podpiecz spód w piekarniku
wysmienityNutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie
UgotujmyTo.plprzepyszny klasyczny, trochę ekstrawagancki sernik z całymi gruszkami! Inspiracją był sernik z tego bloga. Składniki na spódok. 2,5 szklanki mąki2 żółtka ok. pół szklanki cukru pudrugarść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno)2/3 kostki masła w temp. pokojowejPrzygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy(...)spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut. Gotowane gruszki5 gruszek2 czubate łyżki miodu naturalnegokilka kawałków świeżego imbiruWodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy
Symfonia SmakówCiasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane
O kuchni z uczuciemHolenderskie Naleśnik i ich krótka historia. Naleśniki prawdopodobnie sięgają czasów 7 tysięcy lat przed narodzinami Chrystusa. Niegdyś była to mieszanka kilku ziaren mieszanych z wodą, by powstało ciasto, które było smażone na bardzo gorącym płaskim kamieniu. Dla wyjaśnienia, kto przywiózł je do Europy, musimy się cofnąć do XII wieku, do Chin i Nepalu. Tam naleśniki były wytwarzane z kaszy(...)naleśnik Wymieszaj składniki na naleśniki w blenderze. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej odrobinę oleju, rozprowadź ją papierem. Wlej łyżkę ciasta na naleśniki i rozlej je równomiernie po całej patelni. Teraz w zależności, który rodzaj robisz, połóż szynkę lub, salami lub gruszkę. Podsmaż przez chwilę i obróć naleśnik na drugą stronę. Chwilę smaż i ponownie obróć. Teraz przełóż naleśnik na talerzyk
RafalCookwyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu ( nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą nam dwa , kroimy je na połowę i znowu na połowę. Przekładamy(...)kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast, chleba czy pizzy.Mają różne typy mąk naturalnych .Nie dodają
Różowa kuchniajajek 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 1 kopiasta łyżka nutelli do ciasta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 szklanki rodzynek Helio 1 kopiasta łyżka cynamonu 2 pełne szklanki mąki tortowej 5 średnich gruszek 2 łyżki nutelli do posmarowania ciata 2 łyżki wiórek kokosowych forma o wymiarach 39/26cm Wykonanie : Jajka ubijamy(...)waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i partiami przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem, delikatnie mieszamy łyżką. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę dodajemy razem z rodzynkami i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z formy na kratkę
Sama słodycz i szczypta chiliuczciwych porcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce puszczają sporo soku. Mrożone
Karo in the Kitchennadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu , którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek. KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ Składniki: (forma25x30) biszkopt (bezglutenowy): 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta(...)gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Bon appetit mon amieCiasto jogurtowe : super-hiper proste do przygotowania i pasujace do każdej pory dnia (i nocy)... Pojawia się u nas regularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy(...)piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać do ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki
Lejdi of the housePamiętacie ten przepis? Dzisiaj porządkując rzeczy na komputerze odnalazłam te fotografie ;-). Ciasto idealne na koniec wakacji i początek września. Wilgotne z dodatkiem gruszek. Zapraszam! Przepis na moim blogu TUTAJ
SMYKWKUCHNIsobą. W garnuszku roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z mlekiem i dodać roztopione masło. Pokrojone w mniejsze kawałki gruszki dodać do masy jajecznej. Mokre składniki wlać do suchych, przemieszać ciasto kilka razy. Napełniać ciastem ok. 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Cukier rozpuścić w garnuszku
pink envelope