cukru. Już same w sobie maja dużo słodyczy. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 banan 1 jabłko 1 gruszka 3 łyżki jogurtu naturalnego Składniki na ciasto - przesiana mąkę, mleko, jajko i cukier miksujemy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na patelni
VioletoweKucharzenieodcinam ją dopiero wtedy gdy otwieram słój. 2. Syrop gotujemy z cukrem, kwaskiem i przyprawami, zalewamy gruszki, zakręcamy słoje i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Gruszki w syropie są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i owsianki
Apetyczna babeczkaprzygotować własną wersję tego wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły się idealnie :) Wprawdzie dopiero po zjedzeniu przyszło nam go głowy, ze można było już na talerzyku polać gruszki sosem czekoladowym, ale nic straconego, następnym razem
Kuchenne zapiski Edytyłyżek syropu klonowego 350 ml wody 1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy
Apetyczna babeczkaciasta z owocami i tort ów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny. Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu
głodny alergikmasła • 2 łyżki miodu • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 2 jajka • szczypta kardamonu • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1-2 gruszki Sposób przygotowania 1. • W misce wymieszać musli z jogurtem i miodem zostawić na godzinę aby napęczniały 2. • W drugiej misce wsypać mąkę dodać sodę,cukier,cukier waniliowy ,cynamon,kardamon(...)jajka mieszać drewnianą miską do połączenia składników Połączyć wszystko z suchymi składnikami mieszać łyżką gdyby było za gęste dodać kilka łyżek kefiru ciasto przełożyć do foremek na górę dać pokrojoną gruszkę Piec 20 minut 180 stopni
W królestwie smaków Beatygorzkiej + 50 g mlecznej )* 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki* 350 ml czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone(...)pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną
kolorowotorcikowokolejny mój autorski pomysł na ciasto. Jest ono bardzo smaczne i zaskakujące w smaku. Po wyjęciu z piekarnika musiałam szybko sprawdzić czy się udało i niestety... nie poprzestałam na jednym kawałku. Wyszło bardzo dobre. Serdecznie polecamy ten przepis. Składniki: - 2 pełne szklanki mąki tortowej - 200g miękkiej margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżce dodajemy do reszty składników. Wsypujemy orzechy i na wolnych obrotach wszystko dokładnie mieszamy. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy gruszki, żurawinę i łyżką łączymy wszystkie składniki. Nakładamy ciasto na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blaszkę keksówkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 55 minut w 180 stopniach
Pan i Pani Smith w kuchninaturalne, sezonowe słodkości w swojej kuchni. W tym artykule znajdziesz garść inspiracji, które pomogą ci przygotować pyszne ciasta z owocami. Biszkopt z owocami – jeden przepis, trzy różne smaki Puszysty, szybki w wykonaniu oraz niezwykle smaczny – tak w skrócie można opisać ciasto, które niejednokrotnie gości na stole w wielu domach – biszkopt. Wystarczy dokładnie ubić 1,5 szklanki cukru z 5 jajami(...)około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone
Moja smaczna kuchniaPierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie
Chilli Czosnek i Oliwazagnieść. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków i widelcem podziurawić dno ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut. Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem. Na podpieczony spód układać ser kozi i gruszkę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Gotową
pink envelopetarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego lazur 1 cebula 3 ząbki czosnku
potrawyregionalneDzisiaj na osłodzenie wieczoru zrobiłam pysznego murzynka z gruszkami, orzechami włoskimi, kardamonem i mielonym imbirem. Wyszło pysznie! Idealnie na jesienny wieczór. Zapraszam.... :) Składniki: 1 kostka margaryny lub masła ponad 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego (np. Skworcu ) 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, poukładać wg uznania gruszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 30 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Trufelkowolubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości. Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy, wysoki i zupełnie inny(...)siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami, dodajemy ser, a na końcu budyń. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy połówki obranych i wydrążonych gruszek (można je delikatnie ponacinać). Wstawiamy
Kuchnia w czekoladzie