konsystencję. Ja upiekłam w formie z kominkiem, ale można piec w formie muffinów, skracając czas pieczenia do 22-25 min. Ciasto gruszkowe forma okrągła z kominkiem na podst. przepisu Sharon Koening (www.recipes4cakes) 3 średniej wielkości twarde, lecz dojrzałe gruszki 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odstawić na 1 godzinę. Olej wymieszać z jajkami. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą w misce, do nich dodać olej z jajkami, gruszki z cukrem i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie wmieszać orzechy. Ciasto będzie bardzo gęste - jak to z ciastem muffinkowym bywa:) Przełożyć łyżką do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Piec 55-60 minut. Studzić
Posadzone i zjedzoneSernik gruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej
Smakołyki Berenikigazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki miodu Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.Dolewam do ciasta. Do wysokiego pojemnika przekładam składniki ciasta i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju. Ser, śmietanę, cukier waniliowy, żółtko
wesoła kuchniadawką słodkich endorfin. Jak dobrze więc, że można przygotować wypieki dobre dla naszego zdrowia i zaspokajające potrzeby wewnętrznego głodomora :) Dzisiejszy chlebek pierwotnie miał być zwykłym ciastem cukiniowym (czytaj z cukrem), które chciałam urozmaicić dodatkiem gruszek i orzechów włoskich. Gdy jednak postanowiłam zrezygnować z pieczenia tradycyjnych słodyczy, za radą Gosi zamieniłam gruszki na jabłka (których od Taty mam dostatek) i odrobinę
Chilli Czosnek i OliwaMałe co nie co na słodki obiadek czyli pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym. Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy
Kuchenne Wariacjepieczemy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie wlewamy masę jogurtową, układamy niej pokrojone w cienkie plastry gruszki i pieczemy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy, najlepiej przez noc. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią tartę. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
Mango Papajapotęgę. U mnie na przerobienie czekają jeszcze jabłka, szara reneta, więc pewnie na czasie będę musieć się za nie zabrać, ale póki co polecam tartę ze śliwkami i gruszkami. Do przygotowanie w kilka chwil, do zjedzenia także 😋 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)100g masła 1 żółtko ⅓ szklanki cukru pudru Krem: 1 jajko 2 żółtka 170ml śmietanki30% 2 łyżki mąki tortowej ½ szklanki cukru Dodatkowo: 2 gruszki Kilka śliwek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Spód: Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Następnie wykładamy blaszkę (spód i boki) i nakłuwamy widelcem. Przykładamy papierem do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieuwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec
Moje Małe Czarowaniesól tłuszcz do smarowania patelni * zamiast 250 ml mleka do ciasta można dodać 250 ml wody oraz od 50 do 100 ml śmietanki lub śmietany zamiast takiej samej ilości mleka lub wody * do ciasta można dodać 1-2 łyżki masła lub oliwy Na farsz : 800 g jabłek lub gruszek 3 łyżki cukru białego 1 łyżka masła 1 łyżka cukru waniliowego(...)cytryny 1 łyżka podsmażonych rodzynek (do gruszek rodzynek nie daję) * do owoców możemy dodać szczyptę cynamonu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki z jednej strony, odkładamy. Krok 2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pozostałe składniki farszu - chwilę podsmażamy. Krok 3. Naleśniki smarujemy prażonymi jabłkami (rumianą, usmażoną część
Moja Książka KucharskaClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)popijanego miodem pitnym. W czekoladowym clafoutis gorgonzoli nie jest dużo, ale wystarczająco, aby dodać ciastu interesującej słoności, gdy natchniemy się na jej mały kawałeczek. Jeżeli jednak boicie się tego eksperymentu lub też nie lubicie gorgonzoli, możecie ją po prostu pominąć. Przepis na czekoladowe clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie
Chilli Czosnek i OliwaTakie typowe ciasto na tą porę roku. Uwielbiam go. Lekkie, puszyste, a przy tym naprawdę proste w wykonaniu. Uda się nawet tym , którzy nie mają doświadczenia z ciastem drożdżowym, albo niekoniecznie się z nim lubią. Jeśli nie macie akurat na stanie śliwek, można wykorzystać każde inne owoce. O tej porze roku ogólnie dostępne są jabłka, czy gruszki. Wiosną polecam truskawki
Kuchnia z widokiem na ogródrazem wybór padł na gruszki. Naszą propozycją jest więc dżem z gruszek, jabłek i aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym
Lekcje w kuchniBIAŁYM WINIE KANAPKA ZE STEKIEM PODSTAWOWY PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plcukier, imbir. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 10-12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę). Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut
Czerwień i błękit