Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Możemy je upiec na ruszcie podczas
Cztery FajeryCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Sałatka z gruszką, serem brie i orzechami By Piotr 15 sierpnia 2018 Kilka składników, chwila wolnego
Pogotujmy.plNa Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9
W kuchni Karmel-itkiSezon truskawkowy w pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały. Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe(...)cukrem pudrem, maczam w niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam
Kuchnia z widokiem na ogródmożemy jej nie obierać). Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak). Podpłomyki(...)dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz udekorować zieleniną. Pyszne, orzeźwiające i chyba
Right Behind The Kitchenmąkę przesiać z sodą) i wymieszać, do drugiego składniki mokre i wymieszać. Jabłka i gruszkę obrać i pokroić na kawałki (mogą być też inne owoce i bakalie).Do składników suchych dodać mokre, wymieszać krótko tylko do połączenia składników, dodać owoce, wymieszać.Wyłożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Piec w temp. 180 stopni około 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić
Mix smakuPolecam Jeśli lu bicie słodkie można do ciasta dodać łyżkę miodu. Wykonanie ciasta – szklankę płatków zmielić blenderem, ale nie na mąkę. Powinno być widać co to jest, małe kawałeczki płatków. Zmielone płatki połączyć z całymi, dodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki
Kuchnia Pokoleńzbędnych ceregieli na blachę, można upiec w formie muffinek, tak, tak moi drodzy, babeczki to żadna magia, tylko ciasto pieczone w mniejszych formach ps. Wykorzystajcie ten przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru. Składniki na dużą prostokątną blachę(...)całości), sodę i proszek do pieczenia. Dodaj masę bananową i wymieszaj tylko do połączenia składników. Rabarbar/owoce obierz i pokrój w 1 cm kawałki, a orzechy posiekaj, dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto na blachę lub wypełnij foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Posyp resztą cukru wymieszanym z cynamonem,. Piecz w temp. 180 C około 45 minut
greenscarfniebie pojawiają się jesienne chmury - takie jakich nie ma w żadnej porze roku. Jesień to także bogactwo owoców: jabłek, gruszek czy śliwek. I to właśnie śliwki wykorzystałam do mojej tarty - gatunek zależy od Was;) Spód to kruche ciasto na bazie mąki owsianej i kokosowej. Składniki - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kokosowej - 3 żółtka - 70 ml oleju kokosowego
Health-Fit-Lifetroszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego
Fiołkowe TalerzeJak zrobiłam ten sernik a właściwie nie sernik tylko ciasto na zimno ale tak smakiem przypomina sernik że tak się zwie i już. Sernik jest przepyszny
Moje Małe CzarowanieDziałamy: -1,5 kubka mleka -2 jajka -2 i 1/3 kubka mąki TYP550 -szczypta soli -płaska łyżeczka sody oczyszczonej -starta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy
BaRepaszrobiłam zdjęć ciast i słodkości. I tak, na stole wylądowały przekąski: SŁODKIE: - tort czekoladowo-miętowy - sernik kajmakowy - ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady - deserki z granolą i malinami - kokosanki - blok czekoladowy WYTRAWNE : - sałatka z gruszką, serem pleśniowym i żurawiną - carpaccio z buraka z fetą i orzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada
bistro mamasiebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.Uwagi:Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat Shrimpsśmietanę, olej, i jajka. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy do nich gruszki i pokrojoną w kawałeczki czekoladę, krótko mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki i pieczemy około 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatity