formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Na ostudzone ciasto wykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Słodkie Przyjemnościteraz swój czas :) Ja spróbowałam połączyć to wszystko i przygotować ciasto. I choć jestem zwolenniczką dodawania oleju do ciast ucieranych, a nie masła, bo wydają mi się bardziej puszyste, wilgotne i po prostu smaczniejsze, tym razem tego nie zrobiłam. Przygotowanie jest banalne (w porównaniu do ciasta nad którym właśnie siedzę!), a składniki podstawowe, a już na pewno łatwo dostępne(...)delikatnie łyżką mieszamy tylko do ich połączenia. Wylewamy na blaszkę, układamy pokrojone w plastry i pozbawione środków połówki gruszek oraz śliwki- skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na jedną godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. *Im dłużej ciasto mieszamy, tym będzie twardsze. * Masło możemy śmiało zamienić na olej- ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne
Kuchnia w czekoladziedodajemy cynamon i sok z cytryny.Gruszki przerzucamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (35x12 cm),przekładamy i wylepiamy.Na wierzch rozkładamy gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami.Z reszty ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy na gruszkach.Tarte pieczemy w 190 ° C przez 30 minut.Wyciągamy z piekarnika i studzimy,opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Źródło przepisu
Anielskie wypiekiwyrabiać z 7 minut ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu blacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE: gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy(...)wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem, schować przykryte ciasto do lodówki lub na balkon na całą noc ŚMIETANA MARCHEWKOWA: zimną śmietanę 30% wlać do pojemnika, wsypać cukier puder, śmietan
W Mojej Kuchni Lubięciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki
Kulinarne przygody GatityLekkie ciasto jaglane, które można zjeść z czystym sumieniem nawet do porannej kawy. Głównymi składnikami są owoce i kasza jaglana. Deser jest bezglutenowy. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 banan 2 gruszki 150-160 g truskawek WYKONANIE Kaszę wsypać do garnka, dodać szczyptę soli, masło i zalać wodą(...)obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i również pokroić w plasterki. Ciasto jaglane przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm, wyrównać u góry, następnie wyłożyć równomiernie gruszki, a na nie truskawki i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut
Passions hobbies lifeskładniki: ok. 750 g gruszek 250 g cukru 600 ml wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy
Domowy Smak Jedzeniatypowo jesienny. Trochę orzeźwiający, nie za słodki i z czekoladą, a placuszki są na bazie gruszki. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu :) ok 8 pancakes Składniki: 2 gruszki 1 szklanka mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy do smażenia(...)cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w naczyniu miksującym, gruszki obieramy, usuwamy z nich nasiona i blendujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko,jajko i miód. Wszystko ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę
Niezły Młyneksuchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę a następnie po kilka kostek kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temp, 180C. Muffiny należy
Radość kipiąca uśmiechem.ilością "nadzienia" i kruszonki. Są takie... retro, każda innej wielkości i kształtu, ale to też ma swój urok. Mnie podobają się w zaprezentowanej tutaj wersji, aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 4 szklanki mąki(...)płatków migdałowych Wszystkie składniki zagnieść opuszkami palców na kruszonkę. Dodatkowo 6 dużych gruszek białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe
Słodkie inspiracjedrugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut
Di gotujeżelatynę, cały czas powoli miksując. Masa serowa nie będzie idealnie gładka z powodu dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu(...)wyglądałby pięknie. Jeśli chcecie użyć lilaka o pełnych kwiatach, weźcie pod uwagę, że ma bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy. Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe
les mirabellesfirma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa z Gruszką od ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła o...kawę! I to kawę nie byle jaką. Jako, że dzisiaj popiłam troszkę za dużo mojego ukochanego espresso...zrobiłam
Z Kuchni Do KuchniTarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym. Składniki na spód : 180 g mąki pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego(...)jednolite ciasto Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotowanie gruszek: Gruszki obrać, pokroić
Proste Potrawy