Orzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki
More food, love and dreamszdecydowanie warto podjąć to wyzwanie - są pyszne! Idealny sposób na rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże(...)łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe mleko i cukier, jajko i cynamon. Wyrobić ciasto - będzie się mocno lepiło. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta, wymieszać łyżką lub dłonią, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać tłuszcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej- szczególnie w tygodniu, przed pracą. Chętniej też zapiekamy płatki owsiane, jaglane i różne kasze. Tym razem na ciepłe śniadanie kasza quionoa zapiekana z płatkami owsianymi, czekoladą i gruszką. Właściwie bardziej ciasto śniadaniowe niż zapiekanka. Zjedliśmy je z jogurtem. Zapiekanka ta niestety ma jedną wadę – jest ciężka w odgrzewaniu więc najlepiej zjeść od razu
Cooking for EmilyPrzepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. 2 budynie śmietankowe 3 szkl.mleka 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka] 3 szkl. mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek
Moje domowe kucharzeniekuchni - i mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny(...)lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Serek zmiskować z miodem, mąką, startym imbirem i sokiem z cytryny. Wlać kremówkę, ubić. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gruszki obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód, zalać masą serową - powierzchnię wyrównać łyżką.Piec w 130 st. C. w kąpieli wodnej przez 1 godzinę 45 minut.Wystudzić w uchylonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę ok 22 cm) Ciasto(...)połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy. Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym. Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko
KreatywnePinygotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto i wcisnąć gruszki. Piec w temp.180 stop.przez 20 minut.Kiedy przestygną wyjąć z foremek i brzegi polać polewą kakaową. Osobno podaję polewę i każdy sobie gruszkę ozdobi
Kulinarny karnet ChristopheraGdy Piotrek zaczynał urlop, mieliśmy całą listę rzeczy, które chcieliśmy przez ten tydzień zrobić. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnidrugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego(...)pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek). Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką). Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkipracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :))) W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek. Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają(...)pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru Owoce: 10 jabłek 6 gruszek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka grysiku Cukier puder do posypania wierzchu ciasta. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić
Trzeci talerzMoja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji kakaowej, gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je z połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe. (ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanka
Szefowa kuchniwiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier(...)małych obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy. Gruszki obieramy kroimy na pół, wydrążamy środki i odcinamy niejadalne końce, a następnie tniemy w paseczki. Tak przygotowane kawałki gruszek układamy na serniku, wciskając je w masę serową. Sernik wkładamy
Słodkie okruszkiwiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier(...)małych obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy. Gruszki obieramy kroimy na pół, wydrążamy środki i odcinamy niejadalne końce, a następnie tniemy w paseczki. Tak przygotowane kawałki gruszek układamy na serniku, wciskając je w masę serową. Sernik wkładamy
Słodkie okruszkipiękne, słoneczne dni. Jedynym plusem września są jesienne owoce. Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić(...)formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, jabłka i świeże maliny - posypujemy cukrem. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby boki ciasta były szczelnie zamknięte. Ciasto polewamy łyżeczką miodu.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy
Słodkie Przyjemnościsoczyste i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!