gruszki w cieście - 2121 przepisów (strona:50/142)

Ciasto gruszki w czekoladzie 153

Wracam do przepisów z mojego archiwum, stąd zdjęcia trochę przedpotopowe, ale ciasto pyszne, dlatego żal było mi go wam nie pokazać, a przy okazji jak zrobię je ponownie to i zdjęcia będą też nowe. Ciasto jest szybkie, proste, zaledwie kilka składników, w tym gruszki i czekolada, a efekt bardzo smaczny. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czekoladowo- bananowe brownie z gruszkami 186

przez 40 sekund. Po skończonej pracy dodajemy banany oraz przestudzoną czekoladę. Nadal na prędkości 6 miksujemy kolejne 40 sekund. Wyciągamy ostrze, szpatułką delikatnie zbieramy ciasto z boków misy i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki dokładnie myjemy, kroimy na pół. Każdą część nacinamy od zewnątrz na cienkie plasterki, tylko nie do końca, by nie przeciąć całkiem. Układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 50 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia możemy przykryć

Kuchnia w czekoladzie
Warkocze drożdżowe z cynamonem 147

szczypta soli ponadto: serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada cukier brązowy, cynamon, cukier puder Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość) Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz(...)ciasto podzielić na co najmniej  6-8 części Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem

Proste Potrawy
Szarlotka z gruszkami 108

Szarlotka na ciepło posypana cukrem pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu(...)gruszek 1 kg jabłek kilka łyżek wody blaszka o wymiarach: 30 x 24 cm cukier puder do oprószenia, ew. do dosłodzenia farszu gruszkowo-jabłkowego Przygotowanie: W dużej misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, żółtka i płynne masło. Ugniatam w kulę i wkładam do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Umyte jabłka i gruszki obieram, trę

Zasmakuj Kuchni
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 133

środka wsypujemy ser, następnie mięsko i pomidorki. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st.  Dla łasuchów proponuję  FRANCUSKĄ GRUSZKĘ ! A Ty wolisz ciasto francuskie na słodko czy słono

Mój Smak na Życie
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 149

czego zmierzam, zacznie się urzeczywistniać. A zanim nadejdzie wyczekiwany październik, z lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej(...)pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik gruszki pieczone w soli z sosem cajeta - klik terrinę z koziego sera z karmelizowanymi gruszkami - klik gruszki z serem roquefort w cieście filo - klik

KUCHARNIA
Muffinki z cieciorką i gruszkami 103

cieciorką i gruszkami MUFFINKI Z CIECIORKĄ I GRUSZKAMI Na 12 sztuk:    125 g mąki z cieciorki    125 g mąki pszennej    150 g gruszek z nalewki (zalanych wódką) wcześniej dobrze odcedzonych    80 g cukru brązowego    1 opakowani cukru wanilinowego    50 g masła    50 g margaryny(...)mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową

peggiwkuchni
Tarta z orzechami włoskimi i gorgonzolą 235

nich mowa, słuchają ostrego techno, bujają się po mieście i miłują sztukę. Bierzcie i jedzcie! Składniki: Ciasto kruche 2 szklanki mąki 200g masła 2 jajka sól i pieprz do smaku Farsz 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 gruszki 150 g sera gorgonzola kilka plastrów boczku garść orzechów włoskich(...)parmezanu w płatkach Przepis: Jajka, mąkę, masło, sól i pieprz dokładnie ugniatacie przy pomocy widelca (ciasto nie lubi ciepłych męskich dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

GRUBY WAŁEK
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 188

almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie(...)ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy do rondelka, dodajemy trochę wody i zagotowujemy.Plastry gruszek i orzechu układamy w rondlu i karmelizujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik gruszkowy z kajmakiem 228

mascarpone 150 g śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladoweDziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy(...)śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym

Świat Ciasta
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 194

niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła(...)rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy. Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru. Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Nałożyć ciasto na wierzch. Nadmiar ciasta wcisnąć pomiędzy owoce a brzeg formy. Pośrodku zrobić niewielki otwór. Wsadzić

zadanie-gotowanie
SERNIK BEZ PIECZENIA Z MASCARPONE NA CIASTECZKOWYM SPODZIE I GRUSZKAMI 209

całości to ciasto smakuję jak chałwa.  Składniki:  spód: 1,5 opakowania wafelków o smaku orzechowym  90 g  masła rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru brązowego masa serowa: 500 g mascarpone  400 ml śmietany 30% UHT 15 g żelatyny + 60 ml wody (ok. 12 łyżeczek od herbaty)   plus: 4 duże gruszki, 4 łyżki cukru

pieprzny smaczek
Gruszkowe ciasto 112

taka, że wolałabym uniknąć dodatkowych warstw termoizolacyjnych na tyłku, ale od jakiegoś tygodnia mam permanentną gastrofazę. I podczas jednego z jej ostrzejszych ataków zrobiłam to ciasto- pachnące cynamonem i wanilią, puszyste, z wilgotnymi kawałkami gruszki. Na szczęście gruszki zebraliśmy przed przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO CRUSZKOWE (wg przepisu Roxana(...)Okrągłą formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą  (nasza forma 23cm była trochę za duża). Gruszkę kroimy w kostkę. Mikserem mieszamy cukier i miękkie masło do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dorzuceniu- ciasto ma być jasne i puszyste. Skrapiamy olejkiem waniliowym i znów miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól

les mirabelles
Gruszki w czekoladzie 203

Szybkie, proste i smaczne ciasto to chyba najlepszy opis. Przygotowanie zajęło mi jakieś 20 minut, a smak fantastyczny! Zresztą sami spróbujcie :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 120 g miękkiego masła 3 jajka 8 łyżek cukru 10 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( będzie dość gęste), a na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki kawałki gruszek. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok 40 minut ( do tzw. suchego patyczka). Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Muffinki gruszkowe z imbirem 99

szklanki) jogurtu naturalnego 240 g (3/4 szklanki) miodu 1 twarda gruszka obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona w kosteczkę 110 g (3/4 szklanki) rodzynek Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (170 st. C z termoobiegiem). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub posmarować olejem, aby ciasto(...)przywierało. W dużej misce wymieszać: proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową. Dodać mąkę i płatki owsiane, wymieszać. Następnie dodać płynne składniki, pokrojoną gruszkę i rodzynki. Wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Nałożyć ciasto do foremek. Na każdej muffince można ułożyć po plasterku gruszki. Piec w piekarniku przez około 25 minut, do momentu aż muffinki zbrązowieją z wierzchu. źródło

Słodkie inspiracje

Proponowane wyszukiwania