gruszki w cieście - 2121 przepisów (strona:53/142)

kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 183

proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 148

powoli, łyżeczka po łyżeczce kolejne porcje pyszności. Poniżej przepis oparty w dużej mierze na czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka(...)szczelnie folią aluminiową i wstawiacie garnek do zimnej wody. Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto. Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie na połówki, usuwacie komory nasienne. Kiedy cukier zacznie ciemnieć, dodajecie kardamon, mieszacie i wkładacie owoce. Powinny się karmelizować z jednej strony

GRUBY WAŁEK
ciasto gruszkowe ze śmietaną...dobre formy silikonowe... 174

cukier, miękki tłuszcz -użyłam "palmę z murzynkiem" dobrze utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mikserem utrzeć na dość gęste ciasto na koniec dać pokrojone w kostki bez skórki gruszki i delikatnie wymieszać tortownica 24 cm silikonowa - do formy wyłożyć ciasto i piec w 200C około 40 minut = do suchego patyczka zimną śmietanę 30% ubić

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta gruszkowa z migdałami 155

cukru 75 g masła, miękkiego 3 jajka 240 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż(...)zamieszaj łyżką. Wyłóż masę na podpieczony spód. Obierz gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło

codojedzenia
Kakaowe ciasto z serkiem i gruszkami 142

kakao, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33 Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować z dodatkiem goździka i cynamonu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek, mleko, cukier włożyć(...)kubka blendera i zmiksować, dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Następnie dodać żelatynę i na koniec gruszki pokrojone w kosteczkę. Wymieszać, wstawić na kilka- kilkanaście minut do lodówki i kiedy masa zacznie gęstnieć przełożyć ciasto. Ciasto można polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Gotowanie jest łatwe
Muffiny z gruszkami, imbirem i cynamonem 207

straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach, a reszta trafiła pod nóż i skończyła w pysznych(...)pieczenia 4 nieduże gruszki cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki mieszamy w jednym naczniu. W drugim łączymy składniki mokre. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników (nie używamy miksera!). Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy

DefinicjaSmaku
Waniliowe ciasto z jabłkiem 149

smaczne. Składniki na: Waniliowe ciasto z jabłkiem dwie szklanki mąki 250g masła – jedna kostka 150g serka waniliowego dwie łyżeczki proszku do pieczenia trzy jabłka lub gruszki jedna […] The post Waniliowe ciasto z jabłkiem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Prawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą 204

niebo w gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący je ser gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy(...)oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić (10 do kilkunastu minut), aż powstanie elastyczna, gładka masa. Włożyć np. do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość 2-krotnie (około 1,5 godziny, chyba, że nie będzie mogli się doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Jeśli

Pociąg Do Kuchni
Sernik na jesienne dni 195

badania i doniesienia żywieniowe. Postanowiłam jednak na chwilę odpocząć od tych wszystkich publikacji i napisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu

Przysmaki Karolki
Gruszkowa delicja bez pieczenia 172

znajomymi. Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej pogotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić. ok 40 szt herbatników 4 duże i miękkie gruszki 4 galaretki gruszkowe lub agrestowe 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 330 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru garść płatków migdałów 2 galaretki

Smakołyki Asi
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 338

wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?"Składniki: opakowanie ciasta francuskiego2 jabłka3 gruszkicynamonłyżeczka cukruSposób przygotowania:Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy do miseczki, posypujemy cynamonem i łyżeczką cukru (można pominąć). Mieszamy i odstawiamy. Płaty

Słodkie Przyjemności
Gruszkowiec z rodzynkami 160

proste ciasto gruszkowe z nutellą i rodzynkami. Ciasto podałam na talerzykach od MICHI - RĘKODZIEŁO -  KLIK zapraszam na ich stronę, tworzą przepiękne rzeczy.   Składniki : 5 jajek 1 kopiasta szklanka cukru 2 łyżki nutelli 2,5 szklanki mąki tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej około 6 połówek gruszek(...)cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wodę mineralną, nutellę i olej, mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na cieście rozkładamy pokrojone w grubą kostkę gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.  Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy do niej mniejszą miskę szklaną

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta migdałowa z gruszkami 162

Krucha tarta z delikatnym migdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła(...)płatków migdałowych cukier puder o posypania tarty Wykonanie: 1.  Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem 157

boczkiem   Drukuj Prep time 30 min Cook time 15 min Total time 45 min   Pizza z dodatkiem dyni i gruszki, z boczkiem, mozzarella i szałwią. Jesienna odmiana najpopularnieszego na świecie dania. Serves: 4 Ingredients Ciasto na pizze z ½ kg mąki ( ja zrobiłam z przepisu z bloga na zieloną orkiszową pizzę) 1 i ½ kubka dyni posiekanej(...)drobną kostkę 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 2 kulki mozzarelli 8 grubszych kawałków boczku wędzonego 1 gruszka kilka listków szałwii opcjonalnie- ser z niebieską pleśnią ( ja nie dałam ale jedząc stwierdziłam, że bardzo by pasował) Instructions Z ciasta zrobić dwa placki i odstawić do wyrośnięcia. Pokrojoną w kostkę dynię wymieszać z oliwą i posiekanym drobno czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć, boczek

Cooking for Emily
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 237

może nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji), przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do stężenia.Ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy.Ubić pozostałą kremówkę, rozsmarować na wierzchu i ewentualnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze