Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto na bazie jogurtu greckiego. Do tego dodajemy soczyste gruszki i galaretkę i mamy super ciasto do kawy. Polecam na weekend do kawki. Składniki: biszkopt: 1 jajko 1 czubata łyżka cukru 1 czubata łyżka mąki krem: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny (Cykoria) oraz: 4 świeże gruszki (średnie "konferencja(...)ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelewamy masę jogurtową na biszkopt z gruszkami i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, obieramy pozostałe gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Układamy kawałki gruszki na masie jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku(...)cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć
My simple kitchenosób na diecie i zdrowo odżywiających się, a po spróbowaniu nawet każdy łasuch się w nim zakocha :) Delikatne, mięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki) 1 łyżka miodu(...)proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez 25 minut, a następnie w 150*C przez 10 minut. Gruszki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę wody, dodaj owoce
Zdrowie na języku :PCiasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi(...)przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI na małą keksówkę: Ciasto 300 g mąki pszennej 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g masła 5 gruszek 2 lyżki cynamonu olejek śmietankowy Kruszonki 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli(...)jogurt oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Ubijam, na koniec dodaję mąkę z miski. Mieszam. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w słupki gruszki wkładam w ciasto, lekko dociskam. Posypuję cynamonem. Składniki kruszonki łącze ze sobą posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50 min do tzn. Suchego patyka. Studzę
Gotowanie Patkipudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru, proszku i śmietany wyrabiamy ciasto kruche z dodatkiem odrobiony soli. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z jednego żółtka i cukru pudru ucieramy kogel-mogel. Gruszki obieramy, ścieramy na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny. Formę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy(...)połową orzechów, słonecznikiem i wkładamy do piekarnika (220°)- pieczemy 15 minut. Podczas pieczenia ubijamy pianę z pozostałych białek, łączymy z koglem-moglem i pozostałymi orzechami. Po wyjęciu ciasta w piekarnika nakładamy odsączone gruszki i przykrywamy warstwą masy białkowo orzechowej. Zmniejszamy temperaturze do 150° i dopiekamy tarte około 20 minut
Tradycyjna Kuchniaskładniki na spód sernika: 170 g herbatników 50 g masła 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozkruszamy np. przy pomocy blendera, malaksera lub wałka. Następnie
Domowy Smak JedzeniaMyślę, że ciasto czekoladowe z gruszkami jest prawdziwym poprawiaczem humoru. Smakuje bajecznie i gdybym nie musiała pilnować kalorii to byłoby częściej pieczone w moim domu. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemiętą Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Lody truskawkowe Tarta truskawkowo-rabarbarowa Muffinki razowe z truskawkami i bananami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Ciasto truskawkowe z serkiem i galaretką Deser truskawkowy z lodami Lekki deser truskawkowo-jogurtowy
Passions hobbies lifedodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto, aby nie było grudek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Gruszki obieram i kroję w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewam olej. Plasterki gruszki zanurzam w cieście i wykładam na patelnię tworząc placuszki. Smażę na rumiano z dwóch stron
Tradycyjna kuchnia Kasimąki 150 g masła 1 jajko sól Nadzienie 120 g łososia wędzonego 4 jajka 125 g sera camembert 180 ml śmietany 30% 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny gałka muszkatołowa pieprz kolorowy sól Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, jajko i sól. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciastem wykładamy(...)miski wybijamy jajka, dodajemy śmietanę, starty camembert i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Masę jajeczną wylewamy na spód ciasta. Na wierzchu układamy kawałki łososia i gruszki. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 22 minuty. Notatki - jeżeli używacie metalowej formy, należy ją wcześniej
Wędrówki po kuchnicukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec(...)pozostawić do stężenia. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki
Kolorowa kuchnia ElkiPora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka i gruszki obieramy i ścieramy
sama złodyczjest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym smakiem, dlatego koniecznie przygotujcie to ciasto na jakiś(...)blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy.Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki, nektarynki i banany. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ważne aby ciasto było szczelnie zamknięte. Ciasto smarujemy mlekiem wymieszanym z cynamonem i posypujemy brązowym cukrem - również część odsłoniętą.Wstawiamy
Słodkie PrzyjemnościKolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek(...)paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchen