Wyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie(...)kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się
greenscarfCiasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami Parówki w cieście francuskim Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki na około 10 ślimaczków: opakowanie ciasta francuskiego ketchup kilkanaście plasterków kiełbasy
Kuchnia BazyliiCiasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops
Proste PotrawyProste domowe ciasto, którego nie może zabraknąć jesienią. Jeśli użyjecie soczystych aromatycznych gruszek to gwarantuję, że zachwycicie się jego smakiem. Kruszonka dzięki dodatkowi ciastek ma niepowtarzalny smak, tak jak "stokłoski ", ciastka mojego dzieciństwa. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 225 g masła 225 g mąki 225 g cukru pudru 4 jajka 4 łyżki mleka łyżeczka cukru(...)cukier puder a kiedy masa będzie puszysta wbijać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ciasta, dodać sól i mleko. Zmiksować krótko ale dokładnie. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cynamonem. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Herbatniki pokruszyć na mąkę. Wymieszać z masłem, kokosem i solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóre moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj. Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch prostokątnych foremek 25×10 cm SKŁADNIKI NA FARSZ: 2-3 nieduże gruszki 400 ml wina czerwonego półsłodkiego(...)odsączamy. Jajka i białko mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Dodajemy starty ser żółty i większość pokruszonego sera pleśniowego (część zostawiamy do posypania wierzchu w trakcie pieczenia). Na ciasto wlewamy masę , układamy gruszki i pieczemy w nagrzanym do 185 stop. C piekarniku przez ok. 25 minut. Posypujemy pozostałym serem pleśniowym i zapiekamy ponownie ok. 10 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżym
gutfutSkładniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta francuskiego XXL* 3 gruszki 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta cynamonu Masa twarogowa: 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 czubata łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 niepełna łyżka mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na masę twarogową umieszczamy(...)misce i mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy koło (u mnie o średnicy 25 cm). Wykładamy na nie masę twarogową, zostawiając 2 cm pustej krawędzi. 3. Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty
My Culinary Artzainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto
karmelowypyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek wylądowały w puszystym i pysznym biszkopcie. Ciacho wyszło wilgotne czyli takie jak lubię. A najlepsze jest jeszcze trochę letnie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniogromnym uśmiechem do kuchni przygotować dla dzieci pyszny deser, uwielbiam poranne wypieki. Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu 3 łyżki kakao ¾ szklanki mleka 1 jajko ¼ szklanki oleju około 2 gruszki , przekrojone wzdłuż na pół Polewa czekoladowa 1 czubata łyżka kakao(...)margaryny 3 łyżki cukru pudru Rozgrzej margarynę dodaj kakao i puder,wymieszaj.Polej upieczone ciasto. Zmieszaj w misce suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Dodaj mokre do suchych , zmieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (podłużna). W ciasto włóż połówki gruszki,skórką od góry, lekko dociśnij (jeśli masz małe gruszki,włóż je w całości pionowo). Piecz
KurnikowoTarta z winnymi gruszkami i niebieskim serem jest świetną przekąską o niecodziennym smaku. Gruszki gotowane w winie nabierają winnego smaku, do tego zapieczone z kruchym ciastem i serem żółtym oraz pleśniowym. Połączenie wyszło bardzo smaczne a ser niebieski dodaje niepowtarzalnego smaku tarcie. SKŁADNIKI CIASTA : 250 g mąki pszennej 125 g masła naturalnego 2 żółtka 1 łyżka(...)godzinę do lodówki. Gruszki obieramy i kroimy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wino wlewamy do garna z goździkami, octem i cukrem. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gruszki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy starty ser żółty i pokruszony ser bluee. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim podłużną
Kulinarne Fantazje MarioliMoje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy. Tartę zrobicie w pół godziny, dlatego warto mieć w lodówce zapas ciasta francuskiego i przygotować ją gdy przyjdzie nam nagła ochota na coś słodkiego ;) 220 g ciasta francuskiego 3 gruszki garść płatków migdałowych Masa serowa(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru cukier puder do posypania tarty Formę na tartę (śr. 26cm) wykładamy ciastem. Ciasto przycinamy równo z brzegiem foremki. W misce rozbełtać jajka, dodać serek, budyń, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę serową wylać na spód tarty. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i przekroić na pół a następnie w wachlarzyk. Ułożyć na masie serowej
Smakołyki Asiorzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami. Orzechy mieszamy z migdałami. Trochę odstawiamy do posypania wierzchu ciasta. Dodajemy posiekaną czekoladę. W oddzielnej misce mieszamy roztopione
Anioły w kuchniMurzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich(...)resztę mleka i olej. Zmiksować. Do powstałej masy dodawać po łyżce zmieszane suche składniki. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Dodać gruszki, szybko wymieszać i całość przelać na brytfankę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić. Jeśli
Trzeci talerzczasu do czasu przeciętny człowiek powinien odstawić nabiał i mięso nie tylko w celach etycznych, ale również i zdrowotnych. Tym razem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie. Składniki: 1 gruszka świeża lub w syropie 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody szczypta proszku
Truskawkowa FiestaPrzepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie i przyznam, że można je zaliczyć do tych najpyszniejszych! Przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym wnętrzem z kawałkami gruszek oraz aromatem cynamonu. Dodatkowo są mięciutkie i bardzo puszyste. Pychaaa! (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 50g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)jajko, śmietanę, olej oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki). Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotuje