pozostanie Festiwal bez echa. Tych wszystkich wrażeń nie da się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „ GRUSZKA Z FARTUSZKA ” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka , w restauracji TOGA . Odbyły się w sobotę, o 11.00, a prowadził je trener kulinarny, Sebastian Gołębiewski. Prócz kulinarnych doznań, miałam okazję poznać(...)mogę nie powiedzieć, że warsztaty mi się podobały. Pierwszy raz miałam okazję być na czymś takim, jestem zadowolona pomimo małych uchybień. Dziękuję więc, z całego serca Marysi z bloga GRUSZKA Z FARTUSZKA za zaproszenie. Bawiłam się bardzo dobrze ;] Ale mam głupią minę na poniższym zdjęciu, rety.. xd Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitemperaturą i nieśmiałym słonkiem. Pierwszy raz byłam w tym miejscu, ale mnie zachwyciło! Coś na wzór plaży, bardzo przyjemnie. Na zdjęciu od lewej: Rybka , Karmel-itka, Chantel , Kasia i Gruszka (część ekipy). A tutaj druga część. Od prawej: Piotr , Grażynka , Marta , Marysia , Maciej i Dorota . Miła atmosfera spotkania podsycana była samymi smakołykami! Każdy z nas bowiem, jak na blogerów kulinarnych(...)przystało, przyniósł ze sobą coś pysznego - stworzyliśmy piknik z prawdziwego zdarzenia! Marysia ( GRUSZKA Z FARTUSZKA ) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem oraz pysznymi precelkami. Od Piotra ( SAN JACINTO ) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem
W kuchni Karmel-itkilatem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem. W oryginale zamiast jabłek, użyto gruszek
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki proszku do pieczenia ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; inne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę
Grunt to przepis!Pozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów, przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej.Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku ( 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzy piątku zapraszam na śledzika. Dziś rozdanie z gruszką! Przepis znalazłam przypadkowo na blogu: Szczypta Smaku poszukując w necie inspiracji na deser gruszkowy. Fakt, gruszka i śledź serwowane jako deser to średnio udany pomysł, ale w roli przystawki odnajdują się znakomicie. Zresztą sprawdźcie sami:) Śledź z gruszką, cytryną i cebulką Składniki: 250g śledzi 1 cytryna 1 cebula 1 twarda(...)gruszka oliwa 4 ziela angielskie 1 liść laurowy oliwa pieprz Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Wymoczone filety śledziowe pokroić w ukośne paski. Wszystko popieprzyć, delikatnie wymieszać, dodać rozgniecione ziela i liścia, zalać oliwą. Wstawić na noc do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNiyrŏz1 chcymy cojś wartko uwarzić2 i do tego ta zupa bydzie idealnŏ. Je trocha słodkawŏ, ale pasta ze curry dŏwŏ ji richtich fajny pikantny smak. [...] Artykuł
Chop w kuchniOcet gruszkowy z pigwowcem i rokitnikiem to smaczny i zdrowy składnik naszej codziennej diety. Pity na czczo wpływa korzystnie na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerRoladki z bakłażana z serem jogurtowym Dzisiaj podaje wam przepis z jednym z moich ulubionych sezonowych warzyw bakłażanem. Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNazwałam ten smakołyk delicją bo jest to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam. Pracy przy nim niewiele a smak wynagradza czas oczekiwania na smakołyk. Sprawcie sobie
Moje Małe CzarowanieBłyskawiczna sałatka z gruszką i serem pleśniowym. Podaję z sosem miodowo-musztardowym. Gruszkę pokroić w cienkie
Bullio