gruszka - 6508 przepisów (strona:356/434)

Gruszka z serem pleśniowym i orzechami 149

To mój dzisiejszy obiad i jedna z tych zachcianek, które jak już wbiją mi się do głowy, to odliczam minuty do końca pracy :)Czytaj więcej »

bistro mama
Sałatka z owocem granatu i wizyta w Chacie w Lesie 388

Sałatkę przywieźliśmy ze sobą do serca Stobrawskich Lasów. Do maleńkiej osady Kęszyce, gdzie palce obu rąk wystarczą dziecku do policzenia wszystkich domów. Gościliśmy w CHACIE W

bistro mama
Bruschetta, sałatka z czarnym sezamem oraz sos idealny 261

Moja ulubiona sałatka w kolejnej odsłonie. Nie będę się specjalnie rozpisywać, powiem tylko, że jak nie mamy specjalnych obiadowych planów, albo nie jesteśmy głodni tak, że

bistro mama
Ciasto gruszkowo-imbirowe 177

Pamiętacie jak chodziliście do szkoły i zaczynał się okres jesienny? Czas katarów, kaszlania, ale też zbierania kasztanów, żołędzi, orzechów włoskich. Trzeba było bardzo uważać, bo niemiłosiernie

bistro mama
Naleśniki z budyniem waniliowo-cynamonowym i karmelizowaną gruszką 160

 Mam pamięć do potraw lepszą niż do numerów telefonów, rejestracji samochodowych i ludzkich twarzy. Parę dni temu minęłam na ulicy koleżankę ze studiów i patrząc jej

bistro mama
Zupa gruszkowo-pietruszkowa 173

Pieczołowicie zaplanowana lista zakupów wróży szybki powrót do ciepłego domu. Ja, otulona w kurtkę, sweter, szalik, czapkę, przypominam niezgrabną kulkę wełny, niecierpliwie toczącą się z punktu

Gotuj z Blue Raven
312. 136

„Właściwie nie boję się nieznanego. Tylko trochę szkoda mi tracić to, co znam." owsiany cobbler gruszkowo-truskawkowy Przepis oczywiście od Sylwi :) Miało być co

More food, love and dreams
Ciasto na maślance ze śliwkami 277

zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli w piekarniku to pieczemy w temp. 170-180 stopni C, przez min.30-40 min (sprawdzić patyczkiem

Proste Potrawy
Szybka szarlotka z posypką z migdałami 562

ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 171

stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem , że w środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem

Proste Potrawy
Węglowodany 192

płatki śniadaniowe z pełnego ziarna.  2. Owoce  Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są: - morele  - pomarańcze  - śliwki  - gruszki  - grejpfruty  3. Warzywa  Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to:  - brokuły  - kalafior  - szpinak

NaKońcuJęzyka
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 433

pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży

Smakołyki Bereniki
Jesień tuż tuż... 203

tenisówki, udaje, że lato jeszcze nie mija... Wszystko dookoła mówi jesień: najsmaczniejsze polskie jabłka, późne bordowe maliny- najsłodsze i najzdrowsze, obsypana pomarańczowym słońcem dynia dumnie stoi w kuchni, a gruszki w swych krągłością kuszą aromatem... jesień tuż tuż ciepłego wieczoru

SMYKWKUCHNI
Tarta z figami i kremem migdałowym 184

delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na przyjęcie. Ciasto: 100 g masła (pół kostki) 1 średnie jajko 210 g mąki pszennej (półtora szklanki

Poezja smaku