Jedna z mojej ulubionej sałatkowej top-trójki! Na pierwszym miejscu zawsze i wszędzie będzie sałata z dodatkiem sera, gruszki i bakalii. A na drugim ta właśnie, taka à la grecka, bo przecież większość składników znanych jest z sałatki greckiej. Można ją zabrać do pracy, można podać na rodzinnej uroczystości, można w końcu przygotować ją tylko dla siebie i męża
bistro mamarazie nie należy każdego gatunku oddzielać, tylko wszystkie razem gustownie ułożyć na winogronowych liściach, któremi wykładając dno koszyka lub tacy niech się zwieszają aż po za brzegi. Jabłka, gruszki, piękne gatunki śliwek, a na wierzchu gdzie niegdzie winne grono, tak ułożone owoce służą do ozdoby stołów i przedstawiają miły dla oka widok. " * POMARAŃCZE W SOSIE KARMELOWYM Z SOLĄ MORSKĄ
KUCHARNIAbakłażan?! Jaką mu dobrać partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń? Zaczynam od koloru - tu będzie zgodnie, bez kontrastu, choć nieco mrocznie, dekadencko, jak na bakłażana przystało. Gruszkę miłości połączę z czekoladą. Ciemną, gorzką i gotową na wiele niestandardowych związków. Ale bakłażan i czekolada?! Czy prócz kryjącego tajemnicę koloru może ich coś połączyć? I czy taki
KUCHARNIApierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu. W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach. W surówce z selera, w terrinie. W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam, za sprawą Babci. Wierzyła w jego moc i gdy wracałam ze szkoły zawsze czekała na mnie miseczka orzechów. "Na rozum
KUCHARNIAdrzewem w południe. Z otwartego powietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato. W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym
KUCHARNIAnaprawdę chłodne, a w dzień błękitne niebo i pierwsze żółte liście. Październik - grzane wino, subtelna miękkość światła i prawdziwe słońce jedynie koło czwartej, kiedy wszystko nabiera słodkiej obłości gruszek, które spadają w sadzie. Potrzebny Ci zatem sweter. Pragniesz się ubrać w kasztany, w ich kolczaste łupiny, w podszycie leśne i w różowawą czerwień surojadek. Chciałbyś
KUCHARNIAzaczynam się pakować przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu! Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami, śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość. Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem, którego krople powoli spływają po szyi, a niezłapane w porę
KUCHARNIAPola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto lub innego likieru (jeśli używamy mascarpone) 100 g białej
KUCHARNIAmorelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym kozim serem, borówkami, miodem i miętą, sałata Gruszki zapiekane w cieście z miodową gorgonzolą, orzechami i lodami z kolorowym pieprzem NIEDZIELA Owsiane smoothie z jeżynami Crumble pomidorowe pod chlebowo-parmezanową kołderką, sałata Danisze z morelami i borówkami oraz
KUCHARNIAsosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca W przygotowaniu tych wszystkich potraw oprócz dzielnych
KUCHARNIAsmażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca. /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek i podaje jeszcze gorące wprost na pampuchy/ Podczas całego pobytu byli
KUCHARNIAprzypomina nam sałatę, jednak należy do rodziny kapustowatych.W Polsce coraz częściej używana w kuchni, jednak większym powodzeniem cieszy się w kuchni śródziemnomorskiej. Uwielbiam ją w połączeniu ze słodkimi owocami- gruszką, pomarańczą. Idealnie komponuje się z kozim serem i buraczkami. Można dodawać ją do dań na ciepło jak i na zimno- pizza, grzanki,makarony, koreczki, kanapki. Wystarczy posypać odrobiną listków
CoolinarniePLnawet lekarstwem na bezsenność oraz depresję. Cynamon to przyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje się z jabłkami oraz gruszkami. Chętnie dodawany do deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina. Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru
Życie na widelcuprzyrządzić na wiele sposobów. Smakuje wspaniale na słodko i słono. Dziś przedstawiam jaglankę na śniadanie: Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej -łyżka miodu -dowolny owoc: jabłko, banan, gruszka (lub dżem owocowy) Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy miód i pokrojony owoc - ja dodałam jabłko i odrobinę cynamonu. Całość mieszamy i pożywne śniadanko gotowe :). Smacznego
KasiekGotujeowocowa jest o tyle fantastyczna, że może być komponowana w dowolny sposób. Każdy wybiera te owoce, które lubi najbardziej i łączy je w całość. Moja wersja przygotowana jest z : gruszki, jabłka, nektarynki, banana, ciemnego winogrona oraz granata. Polecam dodać sos, który doda sałatce aksamitny smak. Wystarczy do połowy szklanki jogurtu naturalnego dodać dużą łyżkę miodu i wycisnąć sok z cytryny
Mój Smak na Życie