Dynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek, świeżym mango i płatkami migdałów. Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki
SMYKWKUCHNIfarszami i ciastem pierogowym. Można powiedzieć, że jestem już pierogowym ekspertem. Przygotowałam nawet wpis Jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przepisy na pierogi, m.in.: Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą Zielone ravioli z rukoli Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) ziemniaczane pierogi z mięsem Tym razem wymyśliłam sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięreszty placuszków. 4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :) *zamiast jabłka możemy użyć gruszki Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Artdrożdżowych ciastach. Uwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć
Kulinarne przygody Gatityaronii i śliwekDżem z borówki amerykańskiejKonfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkamiKonfitura pomarańczowa z kardamonemKonfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowaKonfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka waniliiDżem śliwkowyKonfitura morelowa z tymiankiem
Kulinarne przygody Gatitywyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami, z jabłkami, z gruszkami i pomarańczą, z borówkami, a także z karmelizowanym rabarbarem, z dynią czy cynamonem, ale na początku jesieni zawsze je robię ze śliwkami. Dziś więc
Kulinarne przygody Gatityprzygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym
Symfonia SmakówPolsce :) na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat. Składniki : doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele, u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś
Proste Potrawyskładzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok Pomidor Sok 100 % Fortuna w swoim składzie ma przeciery odtworzone(...)aceroli (0,4%) Dla mnie to smaczny sok. Sok Multiwitamina - Dr Witt z kompleksem 12 witamin. W swoim składzie ma owoce polskie jak jabłka i gruszki oraz egzotyczne : pomarańcze, ananasy, cytryny, winogrona, nektarynki, mango, morele, brzoskwinie, guawy i morele. Przygotowane są z odtworzonych, zagęszczonych soków i przecierów. Smak i kolor do przyjęcia. Pojemność szklanych butelek
Proste Potrawymiodem i zaraz zjadamy :) Jest to szybki deser. Głównie dla tych którzy nie lubią przesiadywać w kuchni, a chcieliby coś zrobić szybko i oszczędnie :) Można też pokroić np. gruszkę, ozdobić babeczki i zapiec krótko
Proste Potrawywieczerzę wigilijną proponuję zupę z suszonych owoców. Składniki : 10 dag suszonych jabłek 4-5 sztuk gruszek suszonych 20 dag suszonych śliwek goździki 4 sztuki, cukier, sól, sok z cytryny, szczypta cynamonu ewentualnie śmietana Przygotowanie : Owoce umyłam, gruszki podzieliłam na kawałki Owoce wrzuciłam do około
Proste Potrawysieci pod nazwą dżem szwajcarski. Ze względu na dużą zawartość cukru zrezygnowałam z przesmażania owoców. Zamiast tego od razu trafiły do piekarnika. Po 1 kg śliwek, jabłek i gruszek 75 dag cukru Śliwki pozbawić pestek. Jabłka i gruszki obrać, pokroić w grubą kostkę. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin aby puściły
Praktyczna plTygodnie lecą jak liście z drzew. Na wsi już coraz jesienniej się robi, ale też pięknie. Są wrzosy, dojrzewają gruszki i późne maliny. Tak sielsko, anielsko gdy ma się wolne dni. Dzisiaj szybko przechodzę do zdjęć, bo praca na mnie czeka : * idealny kubeczek na kawkę * jesień idzie, będzie kakao z piankami * w gazecie też byłam, przepis na burgery znajdziecie(...)tutaj * sałatka w nowych miseczkach gruszkach * pyszna kawa z S :* * chyba już ostatnie kwiaty cukinii - były pyszne * spacer po lesie * ta to zawsze śpi Więcej zdjęć znajdziecie tutaj . Zapraszam także do polubienia FB blogowego . Wspaniałego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martyświeży wyciskany sok! Wykorzystując sezonowe owoce polecamy na jutrzejszy poronek pyszny sok jabłkowo-gruszkowy! Mniam :) Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 2 małe szklanki Składniki: 2 jabłka 2 gruszki Jabłka i gruszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Nalewamy do przygotowanych szklanek i wypijamy
Kolizje Smakówoczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest taką złą sprawą - cierpliwość z pewnością w tym wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego(...)Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy. Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie. Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym
Sajkofanka smaku