jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to, co mnie kręci! One przychodzą mi do głowy, gdy wymyślam kolejne słodkości. To przepisów z ich udziałem szukam w internecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzemałym parku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej.Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g.Zamiast gotować samą
Gospodyni Miejskaprzeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem
SzczyptaSmaQBakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie
SzczyptaSmaQNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie
Basia w kuchniwieczory. Muśnięcie wiatru w delikatnych płatkach róży , subtelny powiew świeżości , lekkość, czar, moc. Nic lepszego nad świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pełen witamin, połączony z korzenną kompozycją na bazie gruszki i Rooibos, doprawiony rozgrzewającym , aromatycznym cynamonem. Ten wyborny napar z kwiatową nutą płatków róży przyjemnie relaksuje, pobudza krążenie i wzmacnia organizm.A na dworze szaro, ponuro, buro... Nic to...Ja się
Z Kuchni Do KuchniSkładniki:- 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)- 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych- 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa- 3 jajka- obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały
Smaczne ZdroweSernik dyniowy; gruszka(na kakaowym spodzie z polewą czekoladową)Jak co poniedziałek, ciasto na wynos. Powoli staje się to jakąś moją tradycją.A oprócz sernika pieczonego w niedzielne popołudnie(wieczór?) lubię "pobawić" się drożdżami, tak, że tego
More food, love and dreamsCiągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z
naRuszcieczym nadziać naleśniki. Wybór padł na kaki, którego muszę się przyznać szczerze, że wcześniej nie jadłem :) Czytałem o nim kiedyś, że ma smak mniej więcej: pomidora, moreli, brzoskwini, dyni, gruszki czy śliwki. Ładna mieszanka :) Do tego ma dużo witamin, głównie A i C, posiada związki mineralne takie jak : sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i wiele innych. Dodatkowo zmniejsza poziom
Parowar Facetamaliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżki kakao- bułka tarta+ masło
Pasje Jolkijajka i nie tylko.Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków.Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:- dwie szklanki kaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki
Pasje JolkiLekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat Shrimps