Kuchnia kresowa ..."Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty, Żyto ubrane w srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis na szybką i pyszną kolację. Otręby to niezbędny składnik diety, dobrze wpływają na trawienie i mają dużo błonnika. Dodaję je ostatnio do płatków śniadaniowych z
Kuchnia domowa AniPRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka
Kuchnia domowa AniSkładniki:4-5 garści plasterków suszonych jabłek,2 garście plasterków suszonych gruszek,1 garść suszonych śliwek,1 garść suszonych moreli,1/2 pomarańczy,kilka goździków,1 laska cynamonu. Przygotowanie:Suszone owoce przepłukałam zimną wodą. Następnie zalałam je wodą i odstawiłam na całą noc. Na następny dzień dolałam wody, bo owoce troszkę jej wchłonęły:) Około 2 litrów wody dodałam na te proporcję
Aga w kuchniJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchnikompotu z suszu nie wyobrażam sobie Wigilii. Nie mogło go również zabraknąć na moim blogu... Składniki: 200 g suszonych mieszanych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, morele) 200 g suszonych śliwek węgierek (najlepiej wędzonych) kawałek wyszorowanej uprzednio skórki pomarańczowej kawałek kory cynamonu kilka goździków cukier lub miód do smaku ewentualnie sok z cytryny do smaku Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać
Czerwień i błękitChicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina
Kulinarny karnet ChristopheraDo niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i
Kulinarne przygody Gatitydługo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi
SzczyptaSmaQsuszone wlasnie na stale powinny zagoscic w diecie dbajacych o zdrowie i odchudzajacych sie.Smaczne,sycace-potrafia doskonale zaspokoic glod,a przy tym poprawic przemiane materii.Podobnie jak truskawki i gruszki zawieraja jod,takze niech beda przysmakiem wszystkich z klopotami tarczycowymi.Nigdy nie obierajcie moreli ze skorki,bo pozbedziecie sie wartosciowego blonnika,ktory swietnie reguluje przamiane materii ,no i wiekszosci morelowych "skarbow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie sie tu sprawdza.Skladniki na 4 male naczynka-4 porcje100g maki50 g cukru50 g masla1 jablko150-200 g jezyn50 g marcepanuWykonanie:Calosc mozemy rowniez przygotowac w jednej,sredniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczyste i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szarlotka ( jablecznik) to pochodzacy z Francji wyrob cukierniczy,skladajacy sie z ciasta kruchego lub polkruchego oraz owocow.Nadzienie oprocz jablek moga stanowic gruszki ,brzoskwinie lub morele.Jesli ktos sie zastanawia szarlotka,czy jablecznik,ma juz odpowiedz,bo nasz polski jablecznik to ciasto ,ktore w swoim skladzie ma wylacznie jablka. Ciasto o nazwie charlotte russe stworzyl specjalnie dla Aleksandra I francuski cukiernik Maria
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!banana to 390 mg tegoz pierwiastka.Takze jeden sredni banan ma 2 razy wiecej potasu niz dzienna porcja chia zalecana do spozycia.Zawartosc blonnika jest natomiast porownywalna z iloscia zawarta w gruszce lub jablku.Chia jest na topie,ale nie mozna zapominac ,ze np.nasiona lnu sa bardzo dobrym zrodlem wielu cennych skladnikow i na dodatek wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!