gruszka - 6508 przepisów (strona:342/434)

Zdrowe grillowanie 160

gdzie wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.  Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą

Truskawkowa Fiesta
II Śniadanie 120 kcal 169

diecie! Propozycje: Banan 1 szt. średniej wielkości 125g = 120 kcal Pomarańcza 1 duża 270g = 120 kcal Grejpfrut 1 duży 280g = 120 kcal Jabłko 3 niewielkie sztuki = 250g = 120 kcal Gruszka 2 sztuki = 220g = 120 kcal Mandarynki 4 sztuki = 280g = 120 kcal Jogurt naturalny 0 % tłuszczu 240g = 120 kcal Serek ziarnisty 85g - 100g = 120 kcal Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz

IzaGotuje
Wiosna w Jung & Lecker 96

Savignon Blanc ze sporą kwasowością. Jednocześnie sporo cukru resztkowego. Pić do sałat oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango

królestwo garów
dania z kaczki 152

dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki

królestwo garów
Deser zimowy 100

białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody

królestwo garów
Marqués de Castilla – wina na lato. 107

jest to szczep szczególnie ceniony. Masowo uprawiany w Hiszpanii. Zazwyczaj wina z tego szczepu są nijakie i słabej jakości. Tu bardzo miła niespodzianka. Wino ma dość intensywny aromat (gruszka, liczi, owoce cytrusowe). Jest pełne i dość mineralne. Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach.    Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych

królestwo garów
grillowanie 135

grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód    ser camembert grillowane warzywa kukurydza z grilla szparagi sałatka z grillowanych buraków    sałatka z grillowanych pomidorów ziemniaki gruszki banany ananas

królestwo garów
Weingut Künstler w Żurawinie 85

okres dla niego. 2003 Hochheimer Hölle Riesling Auslese dry - wyjątkowo gorące lato, dobre zbiory i problemy winiarzy. Dzisiaj duża moc i dobra struktura. Idealne do posiłków. Aromaty brzoskwini i gruszki. Można dekantować podobno zyskuje. 1999 Hochheimer Stielweg Riesling Spätlese dry - kolejny 1999 ciepły rok, aromaty miodu, orzechów, suszonej moreli, doskonała struktura.  2013 Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Spätlese nobel sweet

królestwo garów
Sery, wina i Kruliq..... 106

Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym    Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne)   Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały terret

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 110

przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano

królestwo garów
agrest marynowany z pieprzem 111

agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 105

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
Czereśnie w occie 149

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Poznaj Hiszpanię i Portugalię w tydzień z Lidlem 106

oraz migdały i toffi. Dobrze schłodzone można pić od rana do wieczora samo lub z daniami z ryb i drobiu. „ Pyrene” Chardonnay 2013 – 16,99 zł. Pachnie owocowo ananasem, gruszką , zielonym jabłkiem, Bardzo rześkie i orzeźwiające. Polecane schłodzone do drobiu. „ Mezquiris” Chardonnay 2013 – 14,99 zł. Tym razem z Navarry. Do ryby, drobiu oraz lekkich dań z dziczyzny. „ Velada” Moscatel

królestwo garów
Wiśnie w occie 266

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można

królestwo garów