Dżem gruszkowy jest wyjątkowym dżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha! Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w zimowy poranek niż świeże pieczywo z takim dżemem i poranną kawą. Chwila lata podczas zimy
Milion SmakówUlepszona wersja napoju pietruszkowego, który był wypróbowany wcześniej i jest już na naszym blogu. Ten ma jeszcze więcej witamin, a smak jest przyjemniejszy dzięki dodatkowi soczystych gruszek. Pomimo tego, że nie dla każdego wygląda zachęcająco, po przełamaniu i spróbowaniu nawet największy sceptyk poprosi o dolewkę
Milion SmakówZupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą
Kulinarne przygody GatityDzień dobry! Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję wypieku na weekend, nie jest to typowa szarlotka, a proste ciasto z jabłkami, wystarczy wymieszać składniki, wlać do foremki i po 30 minutach cieszyć się ciepłym, pachnącym ciastem. Gorąco polecam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćminut do „przegryzienia”. Obrane brzoskwinie wkładamy do garnka , zalewamy winem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 25 minut. Podajemy na ciepło! Smacznego! Ps. brzoskwinie śmiało możemy zastąpić gruszkami
Ostra na Słodkolitry borówek, 450 g – 500 g cukru, 50 g posiekanej skórki z pomarańczy, Wszyscy znamy borówki z gruszkami . Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową. Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do garnka razem z cukrem i skórką pomarańczową. Nie dodawać wody!! Wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić aż zrobią się „szkliste”, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gorące
królestwo garówprzyrządzić. Jakże się myliłam! Oberżyna, bo ona jest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-) SKŁADNIKI: - oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) ) - 4 szt. czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - ocet balsamiczny - sok z limonki - 1 łyżeczka cukru - sól - oregano - bazylia Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę
WielopokoleniowoMigdały pasują niemalże do wszystkich owoców , więc tym razem skusiłam się na śliwki, których wszędzie teraz mnóstwo. Marcepan można zastąpić migdałami jak w tym przepisie na tartę migdałową z gruszkami . Tarta ze śliwkami i marcepanem Składniki: 100 g zimnego masła 3 dl orkiszowej mąki 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 g marcepanu ½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu 50 g rozpuszczonego masła
codojedzeniajeśli mam ochotę na coś słodkiego i lekkiego jak płatek śniegu. Niezbyt świątecznie, ale za to jak smacznie! Zimowa galaretka 1 galaretka niebieska 1 galaretka zielona owoce (brzoskwinie, ananasy, gruszki, winogrona) 200g śmietanki 30% 70g cukru pudru perełki do dekoracji Zieloną galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, schłodzić. Owoce pokroić w kosteczkę i wrzucić do salaterek. Zalać owoce
Przepysznik - BLW i nie tylkoZrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami. Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru
O kuchni z uczuciemPamiętacie ten przepis? Dzisiaj porządkując rzeczy na komputerze odnalazłam te fotografie ;-). Ciasto idealne na koniec wakacji i początek września. Wilgotne z dodatkiem gruszek. Zapraszam! Przepis na moim blogu TUTAJ
SMYKWKUCHNIzwykłej, cytrynowej DODAJCIE do kaloryczności 280kcal B8 W60 T0 WYKONANIE ZACZYNAMY OD GALARETKI: MOJA WERSJA (DŁUŻSZA): 1) Gotujemy wodę 300ml i zalewamy 5 piramidek owocowej herbaty (u mnie gruszka- toffi) i dodajemy słodzik jeśli mamy ochotę 4-5tabletek 2) 45-50g żelatyny zalewamy do poziomu wodą. 3) Gdy zastygnie żelatyna (ok minuty) zalewamy ją wrzątkiem 2 RAZY WIĘCEJ
fitolarun.blogspot.comtymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać
Marder&Marder Manufacturemokre połączyć ze składnikami suchymi, mieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek. Jabłko obrać, wykroić środek i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko ( może to być również suszona żurawina, gruszka, pokrojona drobno czekolada itd.) wymieszać razem z ciastem. Papilotki włożyć do blaszki ze specjalnymi wgłębieniami. Na dno papilotek nałożyć ciasto, następnie położyć czekoladę ( mniej więcej pół łyżeczki na każdą babeczkę
W kuchni u Monikimiesiąca wzięłam sprawy w swoje ręce. Deserki i obiadki staram się gotować na max. dwa dni. Kisiel ten powstał na pierwszy strzał. Składniki: 150ml soczku o smaku gruszki 60ml zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 średniej wielkości jabłko Sposób przygotowania: Sok wraz z jedną łyżeczką miodu zagotowujemy mieszając co jakiś czas by miód się
Kuchnia w czekoladzie