gruszka - 6508 przepisów (strona:333/434)

Śliwki w occie 199

deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania np. gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska

Atlas Smaków
Ciastka francuskie z budyniem i malinami 208

ciasto, słodki budyń i kwaskowate maliny - trio doskonałe :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego to zachęcam do przygotowania poduszeczek z jabłkami  lub ciastek z gruszką i twarogiem .   Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 budyń, np. waniliowy 1,5 szklanki mleka 100 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru cukier puder maliny do dekoracji

Ugotować
Korzenny kompot śliwkowy. 139

dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą.      Uwielbiam kompoty. Być może przez tę niesamowitą tęsknotę za dzieciństwem

Rozpustne gotowanie
Mini tarty ze śliwkami. 162

weekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami

Rozpustne gotowanie
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 183

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Recenzja książki: Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska – Frank Bordoni 155

wyjaśnienie co może wzbogacić naszą wiedzę kulinarną. Zaznaczony jest także czas przygotowania i gotowania. Wśród różnorodnych przepisów znajdziemy m.in.: Focaccia, Ribollita, Carpaccio,  pizza z kozim serem rukolą i gruszkami, risotto z orzechami włoskimi i czosnkiem, Gnocchi z gorgonzolą, sałatka z zapiekanych pomidorów i papryki, miodownik z orzeszkami piniowymi, tiramisu, babeczki z figami i ricottą i wiele inne. Zdecydowanie polecam

noteskulinarnyfiga
Ciasto owocowo śmietankowe 250

wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie lubisz i we wzór jaki podoba się właśnie Tobie. Ja użyłam około kg truskawek, dwa kiwi i dwa banany. Banany jak i gruszki skrop cytryną aby za bardzo nie ściemniały. Na koniec potrzebna Ci będzie galaretka, ja użyłam wiśniowej. Opakowanie rozpuść w 250 g wody i jak zacznie tężeć pędzlem lub łyżką oblej

Pasje Jolki
Kilka pomysłów na... 143

chlebek, z daktylami, białą czekoladą i jagodami goji bananowe lody jogurtowe z morelami i naktarynką mrożone smoothie banan-ananas-mleczko kokosowe  mrożone smoothie banan-cappuccino mrożone smoothie banan-gruszka-szpinak-mleczko kokosowe  kakaowe lody bananowe, z malinami  hit ostatniego czasu

More food, love and dreams
RATAFIA CZYLI TUTTI-FRUTTI 179

natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki.  Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze cząstki. Każdą warstwę

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe z kremem 203

pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 40 minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden

Cynamonowe szczęście
Puszyste razowe placuszki z pomarańczą 185

Były placki z jabłkami, gruszkami, bananem, ale z pomarańczą jeszcze nie. Pokombinowałam trochę z rana i wyszło bardzo smacznie i delikatnie. Zrobienie placuszków zajmuje dłuższą chwilę, ale dla ich smaku i lekkości naprawdę warto. Zapraszam Was na mój całkiem udany eksperyment z serii zdrowe, dietetyczne śniadania. Składniki: 2 jaja 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki

Cynamonowe szczęście
Mojito z winem musującym 246

musującym w tym wypadku 8,5%-wym.Idealnie się sprawdziło.Rum ma swój speczyficny smak którego nie da się niczym zastapić ale to włoskie wino białe musujące wino z posmakiem gruszki cudownie mi podeszło. Dla tych którzy jeszcze Mojito nie pili.Wersja z rumem powinna byc zaliczona obowiązkowo. Zadbaj o wysokie pojemne szklanki.Do Mojito dodaje się bardzo dużo lodu który zajmuje połowę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 112

przed podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego owocowego smaku (gruszka ). Dekantować i schłodzić przed podaniem. Sauternes AOP Château Jean Galan (34,99 zł) Słodycz w czystej postaci. Miód, morele, figi, wanilia, rodzynki i inne suszone słodkości. Gęste. Trochę więcej kwasowości

królestwo garów
Puszyste lody cytrynowe podane z owocami, melisą i lemon curd. 154

lemon curd 2 jajka 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 80 g masła sok i skórka otarta z dwóch cytryn dodatkowo 4 łyżeczki lemon curd listki melisy lub mięty melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jajka i żółtka umieścić w rondelku i roztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania