gruszka - 6508 przepisów (strona:324/434)

Korzenne gofry... z kaszy. 145

karmelizowaną pomarańczą i sosem daktylowym  kocham moją gofrownicę za to, że jeszcze mi oddaje te gofry w całości nie ważne jak dziwne są :D pokusa sięgnięcia po gruszkę zamiast pomarańczy była silna, ale jakoś święta trzeba przywołać ;) i uprzedzając, wcale nie było za słodko :D uciekam do porządków, a u was jak idą przygotowania

More food, love and dreams
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 146

który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej

Mango Papaja
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 227

wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą z pomidorów i chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami

Plate of Joy
Karmel z whisky na cukrze kokosowym, czyli kolejny pomysł na jadalny prezent. 194

zamiast masła, ale za to z whisky by dodać mu nieco nonszalancji. Mój karmel nie jest tak gęsty jak tradycyjny, dlatego znakomicie sprawdzi się jako polewa do naleśników, dip (gruszki zamoczone w karmelu smakują jak niebo!), albo dodatek do gorącej czekolady. Składniki: 2 łyżki wody 100g cukru kokosowego (ok. ⅔ szklanki) 80 ml śmietanki wegańskiej (np. śmietanki owsianej) 3 łyżki rozpuszczonego

Fill The Bowl
Sałatka owocowa na dzień dobry 118

nabierają doskonałego smaku. Możemy również do sałatki dodać prażone pestki słonecznika czy dyni. Drukuj Sałatka owocowa na dzień dobry Składniki 1 banan 2 kiwi 1 jabłko 1 pomarańcz 1 gruszka 3 mandarynki 1/2 szkl. jogurtu 50 g płatków owsianych garść orzechów włoskich Wykonanie Owoce myjemy. Jeśli trzeba obieramy i kroimy w kawałki. Na suchej patelni podprażamy płatki owsiane. Orzechy siekamy

Mieszam w Garnku
Kilka pomysłów na.. 164

jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką  makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie sojowym  placki z tartego batata, z gruszką i camembertem

More food, love and dreams
Letnia sałatka z serem pleśniowym, gruszką, orzechami włoskimi z dodatkiem dressingu malinowego 170

Sałatka z dressingiem malinowym? Czemu nie ! :-) Do tego idealnie pasują wszelkiego rodzaju sery, orzechy włoskie i gruszka. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wigilijny kompot z suszu 188

wspomaga trawienie :) A jak jest u Was? Lubicie od zawsze? SKŁADNIKI  200 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych fig lub gruszek (albo jedne i drugie :)) garść rodzynek 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu miód  PRZYGOTOWANIE Suszone owoce płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Gęsia pierś pieczona z pigwą 150

możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj , gęsie uda pieczone w cydrze tu . Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam! Składniki: 2 piersi z gęsi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 165

spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało mi się, że je mam, więc wykorzystałam. Powidła z kolei to specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego

Niebieski kubek z kawa
Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 183

gustu, ale polecam zerknąć na wszystkie deski Wood You Like – te drewniane dzieła sztuki są robione ręcznie przez prawdziwych pasjonatów! Większość desek tworzona jest z drewna owocowego – śliwka, gruszka, czereśnia – według twórców, jedzenie pokrojone na takim drewnie smakuje jeszcze lepiej! Wood You Like to prawdziwy, deskowy startup – wierzę, że te (stworzone w małym warsztacie na wsi) deski, pięknie ozdobią Waszą

Fill The Bowl
Grzanki z gruszką, miodem i serem rokpol 65

Doskonałe śniadanie na ciepło, które zdecydowanie może umilić nam nie tylko ranek ale i cały dzień. To połączenie chrupiącego chleba, soczystych gruszek podduszonych na patelni z miodem oraz sera pleśniowego typu rokpol. Całości dopełniają lekko prażone orzechy włoskie i świeża natka pietruszki. Pomyślcie, czy chcielibyście tak zacząć dzień

Milion Smaków
Wigilijny kompot z suszu 153

kolacji. I bardzo dobrze, bo jest pyszny, zdrowy i tradycyjny. I tylko tego dnia smakuje wyjątkowo!   Częstujcie się!     Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Na słodko ze słoną nutą 124

tartym jabłkiem  jeszcze nie świątecznie, ale i na to przyjdzie pora. a tym razem nadrabiam jabłka których jakoś mało u mnie było w tym roku na rzecz gruszek, które zdecydowanie mnie od siebie uzależniły

More food, love and dreams
Wigilijny kompot z suszu 172

kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki.  SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły

Tradycyjna kuchnia Kasi