kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie to możecie upiec je z jabłkami, gruszkami, śliwkami, daktylami i zajadać z żurawiną lub borówką. Składniki: 4 kacze udka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym
Zasmakuj KuchniBakłażany (zwane także jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna) mają kremową konsystencję i bogaty, mięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są mało kaloryczne. To tylko kilka powodów, aby jeść bakłażana. Myślę, że więcej nie muszę Was przekonywać. Jeśli natomiast
Tradycyjna Kuchnialiść pokrzywy czy topinambur również są drogawe, ale nie aż tak jak na biobazarch. Poza tym możemy w jednym miejscu kupić mięso z Warmii, chleb na zakwasie ze świętokrzyskiego, gruszki z Grójca i do tego zwykłe, normalne produkty w normalnych cenach. Artykuł Polski koszyk – recenzja delikatesów internetowych pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneBakłażan, zwany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną to jedno z moich ulubionych warzyw. Zawsze na straganach mój wzrok przyciąga jego piękny kolor. Można go przygotowywać na różne sposoby, ale dziś chciałam Wam pokazać bardzo prosty sposób na jego wykorzystanie. Będzie to pieczony bakłażan z zatarem. Zata'ar to mieszanka przypraw bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Jej głównym składnikiem jest
Kulinarne przygody Gatityteż do dekoracji deserów. Dzisiaj chciałam pokazać Wam przygotowanie do suszenia na przykładzie jabłek i bananów. Oczywiście można suszyć również śliwki (bez pestek), winogrona bezpestkowe, morele, gruszki. Składniki: jabłka banany cynamon Wykonanie: Jabłka dokładnie umyłam. Wydrążyłam nożykiem środek, żeby wyciąć gniazda nasienne. Pokroiłam w cienkie plasterki
Kuchnia u KrysiMarynowane owoce to świetny dodatek do mięs i wędlin. Można nimi przybrać półmisek z przekąskami. Marynowane śliwki czy gruszki to u nas już klasyka. Ale zamarynujcie morele i czereśnie a zobaczycie, że też doskonale się do tego nadają. Do tego rodzaju przetworów trzeba wybierać owoce dojrzałe, ale jędrne a nawet twardawe. Tylko takie będą miały dobrą konsystencję po zamarynowaniu. ROZWIŃ
Smaczna PyzaPRZEPIS NA DOMOWE MUESLI Sporo tego zrobiłam , jem na zimno i jem na ciepło. Składniki na śniadanie dla 4 dorosłych osób muesli 3 duże kubki jogurtów- u mnie brzoskwinia, gruszka i naturalny pistacje lekko prażone Skworcu płatki jaglane Symbio opcjonalnie posypka – u mnie serduszka bazylia świeża idealnie tutaj pasuje sos do deserów u mnie mango oraz wiśnia Przygotuj
Z Kuchni Do Kuchnisłodkim, a nawet lekko kwaśnym, jak twierdzi domownik. Całość jest czarna, posępna i zalatuje wędzonką niczym Darth Vader ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 3 wędzone śliwki 1 wędzona gruszka 10 czarnych oliwek 2 łyżki oleju makowego (można zastąpić innym) pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki czarnuszka sól Wykonanie: Ugotowaną czarną quinoę mieszamy z pokrojonymi na drobną kostkę wędzonymi owocami
Quinoa Raz!Włoch i Sycylii, chociaż za jej ojczyznę uważa się Indie. Bergamotka ma niewielkie, białe i pięknie pachnące kwiaty. Z kolei owocem tego krzewu jest pomarańcza, która kształtem przypomina zieloną gruszkę, zaś w przekroju – limonkę. To właśnie z niej, poprzez wyciskanie, otrzymuje się wartościowy olejek (czynność tę wykonuje się metodą „pelatrice”). Substancję wyróżniającą się najlepszą jakością można uzyskać z owoców dojrzałych
Cynamonowe szczęścieczekolady Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku. Mieszamy. Używamy ile chcemy. Moją ulubiona wersja jest owsianka nocna. Porcję mieszanki zalewam mlekiem i odstawiam na min. 2 godziny. Dodaje banana lub gruszkę i zjadam ze smakiem
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowych zakupów mogłabym się przyzwyczaić. Czy aż z Warszawy? Z jednej strony dla mojego dolnośląskiego domostwa to bardzo daleko. Z drugiej, są tam produkty, których nie widziałam tutaj (dżemy- gruszka z pieprzem moi drodzy). Myślę, że również dla osób, które potrzebują specjalistycznych, np. dietetycznych produktów, to dobra alternatywa dla ganiania po sklepach i tracenia czasu na szukanie. Zobaczcie sami
les mirabellesNa ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
Wiszniówkafareast-language:EN-US;} Wiele szkół podstawowych uczestniczy w programie „Owoce i warzywa w szkole” . Ta, do której chodzi moja córka, również. Dzieci otrzymują w ramach przekąsek jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, paprykę, marchewkę, kalarepkę, pomidorki, rzodkiewkę, soki warzywne i owocowe. Możesz zajrzeć na stronę i sprawdzić, czy szkoła w Twojej okolicy również należy do tego programu. Zachęcam również
bistro mama