gruszka - 6508 przepisów (strona:307/434)

Jabłka pod kruszonką 75

Przednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 147

prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek

To co kocham
Beza Pavlovej 124

bezy. Tylko tamta miała żurawinę. A ja chciałam mieć ze świeżymi owocami. Niestety borówek w sklepie nie było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru  1 łyżeczka mąki

Szczęśliwa kuchnia
Kasza gryczana na ciepło z owocami 162

Sporo zdrowych składników można tam kupić. Oczywiście nie wszystkie, ale olej na pewno :) Składniki na jedną porcję: 50 gramów kaszy gryczanej 1 małe jabłko (może być gruszka) 1 garść borówek (można zastąpić malinami) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka miodu gryczanego 1 łyżka wiórków kokosowych do posypani a Kaszę ugotować według

Szczęśliwa kuchnia
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 184

zdjęcie gotowej potrawy. Trochę szkoda, bo nie do końca wiem, czego oczekiwać. Bardziej przykuło moją uwagę jednak coś innego. Na niektórych stronach można znaleźć zdjęcie potrawy, która ni z gruszki ni z pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej

Anioszek w kuchni
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 132

grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje kubki smakowe i serce. To było coś wspaniałego. Nie będę dużo pisać, by były by to same "ochy" i "achy" pod każdą możliwą postacią.  Podaję

kolorowotorcikowo
Sok marchew, mandarynka oraz banan 107

marchewka ale pozostałe owoce możemy dobrać według uznania. Ja akurat miałam w domu mandarynki i banany więc to ich użyłam. W sezonie można śmiało sięgnąć po maliny, jabłka czy gruszki. Sok z poniżej podanych proporcji wychodzi dość gęsty Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki

mecooks
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 118

laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką   Dania powstały w błyskawicznym tempie, by później we wspólnym gronie zajadać się nimi oblizując ze smakiem! Ps. nie sądziliśmy, żekawa INKA tak fajnie będzie łączyć się z daniami wytrawnymi

Ostra na Słodko
Muffiny marchewkowe z granolą 138

mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i granolę. W drugim naczyniu mieszamy lekko roztrzepane jajko z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy startą marchewkę i gruszkę. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papilotkami i posypujemy granolą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut, lub do tzw suchego patyczka

Smakowity Blog Kulinarny
Mufinki z bakaliami 160

Wypieki z bakaliami  ..u mnie na szybko...mufinki...polecam..zamiast bakalii można dodać pokrojone owoce.np.jabłko, gruszkę..wszystko wg własnego uznania.. Wypieki z bakaliami można zobaczyć u: Joasi ,  Małgosi,   Joasi,   Magdaleny ... 25 dkg mąki 15 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka 100 ml oleju  różne bakalie Suche składniki

Moje domowe kucharzenie
Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki. 195

także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Parmezan - skład, historia, produkcja 170

euro. Z CZYM PODAWAĆ Parmezan jest najlepszym dodatkiem do wina. Swoim doskonałym smakiem może uwiecznić dania z sałat, makaronów czy mięs. Jest doskonały do warzyw i owoców, np. gruszek lub jabłek. Starty parmezan idealnie nadaje się do zup, risotto, spaghetti. źródło: smakizycia.pl WARTOŚCI ODŻYWCZE W parmezanie mamy mnóstwo wzbogacających nasz organizm witamin i minerałów. Począwszy od fosforu, magnezu, sodu, wapnia

Gotuję Testuję
Gofry dyniowo-serowe 116

dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się

Mienta blog
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 145

letnia aura niekoniecznie sprzyja jedzeniu treściwych zup, ja bardzo chciałam spróbować tego klasycznego dania regionu. Usiadłam więc w restauracji w Montepulciano i po małej przystawce złożonej z sera pecorino, gruszek i miodu, zanurzyłam łyżkę w tej zupie gęstej od fasoli, pomidorów, chleba i kapusty cavolo nero, delektując się jej pysznym smakiem. Tym razem już jesienią postanowiłam odtworzyć smak ribollity . która

Chilli Czosnek i Oliwa
Owoce i warzywa liofilizowane - lekko i zdrowo :) 171

mniejsze kawałki, co zresztą zobaczycie na poniższych zdjęcia. Ciekawostką jest, że aby wyprodukować jeden kilogram liofilizowanych owoców potrzeba aż 10 kilogramów świeżych!!! ŻURAWINA  JEŻYNA  ŚLIWKA  GRUSZKA  MALINA  MIX OWOCÓW WIŚNIA BANAN JABŁKO  CZERWONA PORZECZKA  ARONIA  CZARNA PORZECZKA  CZARNY BEZ  JAGODA  ANANAS  MANDARYNKA  WARZYWA LIOFILIZOWANE  Do warzyw

Zdrowie na języku :P