gruszka - 6508 przepisów (strona:305/434)

Sałatka z peruwiańskich owoców z quinoa i świeżym kokosem 136

Warto się rozejrzeć za miechunką peruwiańską, lub owocem opuncji figowej (zwanym w Peru tuną). Problem jest niestety ze znalezieniem gujawy, ale proponuję ją zastąpić innym owocem, powinna się sprawdzić gruszka :) Składniki: pół szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 1 owoc żółty opuncji figowej  1 różowy owoc opuncji figowej 1 różowa gujawa 8-10 owoców miechunki peruwiańskiej 2 limonki kawałek świeżego kokosa

Quinoa Raz!
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 106

pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki

Kulinarne przygody Gatity
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 121

pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok.  Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być

Ciastka - domowe słodkości
Makowiec w cieście półfrancuskim 147

pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn

Mango Papaja
DRINK Z GINEM, CUKREM TRZCINOWYM I GAŁKĄ – DISHONORED 2 162

oczarowani, dlatego jeśli macie okazję, to zagrajcie, bo naprawdę warto. Co do kulinarnych zwyczajów Dishonored 2 – chociaż w Karnace nie brakuje ryb i różnorodnych owoców, takich jak figi, gruszki, winogrona czy jabłka, to samych potraw jest bardzo mało. W pomieszczeniach kuchennych często spotykamy garnki, w których gotują jakieś niezidentyfikowane zupy, zdarza się też, że w bogatszych dzielnicach znajdujemy upieczone

Nerds Kitchen
Bistro La Cocotte 99

punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree z selera, do tego chutney jabłkowy z cydrem i foie gras. Pierś miękka, soczysta, dodatki doskonale

królestwo garów
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 225

kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
Tatar ze śledzia z groszkiem i ogórkiem 159

Khanafer. Samar jest znana z eksperymentowania, doprawiania i bawienia się przepisami. Były więc placki ziemniaczane, bruschetty i bliny ze śledziem, śledzie piernikowe, śledzie z wódką, z cytryną i z gruszką. Jeśli można było coś wyczarować ze śledzia, Samar na pewno już na to wpadła. Najlepsze, że większość przepisów była zupełnie oryginalna. Pierwszy raz jadłam śledzie z wódką i śledzie

Ugotowane pozamiatane
Jak zrobić w domu sok typu Kubuś bez Thermomix? 166

Dodajemy pozostałe składniki: obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na drobne kawałki jabłka, obrane banany, ew. inne owoce wg uznania (np. pomarańczę, maliny, truskawki, ananasa, gruszkę itp). Jeśli używamy robota, pozostałe owoce rozdrabniamy dokładnie na najwyższych obrotach w jego misce, jeśli używamy tylko blendera, to wszystko od razu wrzucamy do garnka z marchewką i długo, dokładnie blendujemy

Aromatyczne Podróże
Bakłażany w parmezanowej panierce 115

Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką miłosną, pochodzi z Indii, ale w polskiej kuchni gości od dawna. Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Zawiera dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Moja propozycja to połączenie aromatycznego bakłażana

To co kocham
Nalewka z pigwy – Pigwówka 88

Pigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak pigwowca, a ja robiłam dżemy, nalewki i suszyłam plasterki do herbaty. Doceniłam to dopiero teraz, kiedy to nigdzie nie mogłam kupić pigwy. Dopiero mama Sławka odwiedziła kilka warszawskich bazarków

To co kocham
Nalewka figowa – Figówka 131

celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: • 750 g świeżych fig • 1 jabłko • 1 gruszka • 250 g cukru • 1 litr wódki Wykonanie: • Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym włożyć do szklanego słoja. • Zasypać cukrem i odstawić

To co kocham
Kurczak z owocami suszonymi 90

kruche a sos aromatyczny, orzeźwiający i gęsty od suszonych owoców. Ja dodałam morele, śliwki i żurawinę, ale robiłam też z rodzynkami i gruszkami. Dodatek ziół prowansalskich nadaje tej potrawie charakteru, a ilość, jaką należy użyć, zależy od indywidualnych upodobań, ja bardzo lubię i daję 1 łyżeczkę. Nasz ulubiony! Składniki

To co kocham
Jabłka pod kruszonką 82

Przednówek to czas, kiedy mamy dostępne tylko rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 152

prawdziwą bombę zdrowotną. Najlepsze są na ciepło jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek

To co kocham