Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Przepis na : deser

Chodził za mną kisiel. Chodził intensywnie kilka dni, ale zupełnie nie miałam pomysłu jaki smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy kisiel domowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny !A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką  ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Jakich owoców nie powinno się ze sobą łączyć?

To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Odmładzająca dieta Hausera

Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

budyń, dynia, desery, deser, deser z owocami, gruszka, deser owocowy

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
kathleene, 29 stycznia 2014 12:52:59

Cudny :) Jakbym nie dodawała dyni to myślisz, że powinnam coś zmienić w proporcjach? I ile mniej więcej tego soku wyszło? Zawsze mam problem z domowym kisielem bo mi nie gęstnieje jak ten kupny więc chcę się ściśle trzymać przepisu ;)

Iza Kulińska, 29 stycznia 2014 13:29:20

zamiast dyni możesz dodać jabłko albo więcej cząstek pomarańczy :) soku z niezbyt dokładnie odsączonych cząstek było może ze 150 ml.... jeśli zagotujesz kisiel i nie będzie tak gęsty jakbyś chciała to rozmieszaj jeszcze jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w kilku łyżeczkach zimnej wody i dolej do garnka cały czas mieszając

kathleene, 29 stycznia 2014 13:57:03

Jabłko, no przecież! Opcja z większą ilością pomarańczy też kusząca :) Dzięki wielkie za podpowiedzi, bardzo mi pomogą :)

An, 29 stycznia 2014 14:02:09

trochę się pogubiłam:"Wszystkie trzy okroiłam bardzo ostrym nożem ze skóry i wyfiletowałam. Z pozostałość wycisnęłam mocno sok."tzn, że trzeba po prostu wycisnąć sok z 3 pomarańczy?i zachować te resztki pomarańczy po wyciśnięciu ?- chyba nie..:"Dodałam nasiona wanilii, kawałki pomarańczy"

Iza Kulińska, 29 stycznia 2014 15:34:59

filetowanie polega na wykrojeniu cząstek owocu, ale samego miąższu spomiędzy skórek wewnętrznych więc po zrobieniu tego w ręku został mi tak jakby szkielet owocu z resztkami miąższu, który właśnie należy dobrze wycisnąć - mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam :) Dodane potem d garnka kawałki pomarańczy to właśnie te wykrojone kawałki miąższu, segmenty bez skórek

Iza Kulińska, 29 stycznia 2014 15:35:48

bardzo proszę :)

Ash, 29 stycznia 2014 15:42:15

Wspaniale wyglada! No i domowy kisiel to jest to :)

An, 29 stycznia 2014 17:40:04

z tego co zostanie po wyfiletowaniu wycisnąć sok..Spróbuję, choć jakoś tak wydaje mi się, że tego soku nie będzie zbyt wiele (większość zostanie w tych cząstkach. Dlatego musiałam się dopytać. A może spróbuję z samym sokiem..Chciałbym,żeby było mega pomarańczowo

An, 29 stycznia 2014 17:42:18

chyba nie wysłało więc jeszcze raz, ale już krótko: teraz rozumiem, dziękuję:)

Iza Kulińska, 29 stycznia 2014 18:11:13

pomarańcze które miałam miały dość nieregularne cząstki i gdy wycięłam te ładniejsze kawałki to z reszty wycisnęłam w sumie ok. 150 ml soku a kisiel był mega pomarańczowy bo przecież sok, kawałki miąższu i skórka, to wszystko trafiło do garnka

Małgorzata K, 29 stycznia 2014 20:32:42

wygląda niebiańsko :) jak dla mnie lato w środku zimy :)

Marzena, 30 stycznia 2014 07:58:51

Jak zwykle niesamowicie apetyczne zdjecia! :) Pyza Ty masz talent!:)))))))))))

gin, 30 stycznia 2014 10:52:31

Ja bardzo lubię kisiel, ten wygląda wyjątkowo kusząco :)

Martina Tusek, 15 lutego 2014 19:48:22

a ja polecam do kisielu marchewkę na drobnej tarce!mniam

Iza Kulińska, 15 lutego 2014 20:53:47

dziękuję za radę, wypróbuję i napiszę jak nam smakowało :)