Ciekawe połączenie smaków. Gdy pierwszy raz pomyślałem o tym, żeby przygotować kurczaka z bananami nie byłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie
Programista w kuchniwlewamy passatę pomidorową, dodajemy tymianek oraz bazylię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Filety z piersi kurczaka grillujemy na patelni grillowej. Ratatouille podajemy z kawałkami kurczaka. **** PREPARAZIONE Per prima cosa dovrete preparare la marinata. In una ciotola mescolate 3 cucchiai di olio d'oliva
La grande e la piccola cuocaminuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy na cząstki. Z granata wyciągamy pestki. Na dwóch talerzach rozkładamy mix sałat, rozkładamy filety z pomarańczy oraz grillowany ser halloumi, chrupiący boczek i grzanki. Całość posypujemy granatem. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu. Smacznego, Klaudia. Moi mili, serdecznie zapraszam Was na stronę
Mango Papajalimonki niecała 1 łyżka oliwy sól i pieprz 1 szklanka pokrojonych truskawek Do miski włożyć wszystkie składniki marynaty. Dodać truskawki. Wymieszać i odstawić. Rozgrzać patelnię grillową. Położyć filety razem z marynatą. Grillować 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę, grillować 3 minuty. Wlać na patelnię sos balsamiczny z truskawkami. Potrzymać 1 minutę. Podawać od razu
Moja Galeria SmakuWIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet z kurczaka ulubione
Spektrum SmakuDietetycy twierdzą, że mięso indyka jest zdrowsze niż mięso kurczaka. Wierząc im, zaczęłam częściej po nie sięgać. Bardzo lubię grillowane ze względu na smak i szybkość przygotowania. By nie było nudno dodałam pieczarki. 500g fileta z indyka 500g pieczarek 100 ml śmietany 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka olej(...)Dodajemy śmietanę, natkę, sól i pieprz. 2. Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki, delikatnie rozbijamy. Nacieramy je solą, pieprzem, papryką i odrobiną oleju. Grillujemy w grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Na filecie układamy pieczarki
Szefowa kuchnipieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy(...)brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem i karmelizowaną szalotką
Mango Papajapieczony sandacz na grillowanym bakłażanie Gotowy pieczony sandacz Składniki Przepis dla czterech osób 4 filety z sandacza bez skóry 1 duży bakłażan lub dwa małe 4 łyżki oliwy z oliwek Natka pietruszki 1/2 cytryny Pieprz Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny(...)bakłażany ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut. Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i posypujemy natką pietruszki
Miód i pieprzPieczony sandacz na grillowanym bakłażanie Gotowy pieczony sandacz Składniki Przepis dla czterech osób 4 filety z sandacza bez skóry 1 duży bakłażan lub dwa małe 4 łyżki oliwy z oliwek Natka pietruszki 1/2 cytryny Pieprz Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry należy posypać solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropić sokiem(...)bakłażany ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut. Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i posypujemy natką pietruszki
Miód i pieprzmało jest przepisów z wykorzystaniem świeżych ryb. Jest okazja, by to zmienić. Lato sprzyja grillowaniu, zatem zamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka. Składniki: 4 filety z łososia sól, pieprz sok i skórka starta z limonki rukola do podania Salsa(...)limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Po ty czasie skropić z obu stron oliwą. Filety ułożyć na tacy do grillowania, piec z obu stron aż mięso będzie rumiane. W czasie grillowania przygotować salsę. Ogórka, mango i pomidory obrać (pomidory wcześniej sparzyć) i pokroić w kostkę. Wymieszać
Czerwień i błękittłuszczu nie obędzie się tutaj bez aluminiowej tacki – położenie takiego mięsa bezpośrednio na ruszcie groziłoby małą katastrofą . Ponieważ nie jest ono również tak delikatne jak np. filet z kurczaka czy większość grillowanych ryb, potrzebuje znacznie więcej czasu. Dlatego pokrojony w plastry i zamarynowany boczek najpierw pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej przez ok. 30 minut. Następnie przekładamy
Kulinarna Pokusabardziej typowych potraw z grilla. Istnieje przy tym prawidłowość, że czym większa porcja opiekanego składnika, tym wprawdzie dłużej musimy go grillować, ale też dużo trudniej go wysuszyć i przypalić. O ile więc podzielony na plastry filet z kurczaka będzie gotowy(...)minutach, to cały kurczak opiekany (i wielokrotnie obracany) na rożnie może spędzić tam nawet około godziny. Innym kontekstem pytania o to „co grillujemy” jest kwestia czy możliwość grillowania „niemal wszystkiego” oznacza również, że możemy grillować co popadnie, tudzież co nam się na ruszt nawinie? Możemy, ale w ten sposób pozbawiamy się tego co w grillu najlepsze z kulinarnego punktu widzenia
Kulinarna Pokusaminut. Sos zdejmijmy z ognia i ostudźmy do temperatury pokojowej. Filety z łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych. Łosoś z grilla
naRuszcieMalutkie kotleciki z filetów z kurczaka 🐔 przygotowałam do których serek kremowy o smaku grillowanej papryki i oliwek dodałam. Do związania konsystencji jajek 🍳 nie użyłam, tylko cieciorki dołożyłam. Fajnie je doprawiłam, naci pietruszki dołożyłam, w bułce obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam. Kotleciki wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka(...)przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować. Składniki: kotleciki ok. 24 szt. ( średnica ok. 6 cm): 125 g (1 opakowanie) serka kremowego grillowana papryka i oliwki Apetina, 2 duże pojedyncze filety z kurczaka, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 kopiasta łyżeczka mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chilli i oregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek
Moniki Smakołykilodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po upływie czasu bakłażan skrapiamy oliwą z oliwek. Filet z kurczaka i bakłażana grillujemy, aż do zarumienienia. Smacznego
Truskawkowa Fiestapastą chili i pastą tom yum. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty. Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek – 1 ząbek * chili- 1 szt * pasta tamaryndowa – 1 łyżeczka * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * sos rybny(...)chili, pastą tamaryndową, cukrem kokosowym i sosem rybnym. Smarujemy przygotowane, pokrojone w kawałki filetu z dorsza, odstawiamy na ok.10 minut. Po tym czasie układamy na grillu TomYang BBQ i grillujemy kilka minut z każdej strony! Smacznego! Jak widzicie urządzenie jest fantastyczne! Przygotowywanie potraw na nim to sama przyjemność – radość z grillowania jest olbrzymia a zapachy rozchodzą się po całym
Ostra na Słodkodomu. A mianowicie marynowane, grillowane papryki bez skóry w całości. Są przepyszne. Spróbuję je odtworzyć jeszcze w tym sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek ½ czerwonej cebuli 3 – 4 ogórki konserwowe Czerwona fasola z puszki Majonez Sól Pieprz czarny Wykonanie: Makaron z zupek przyprawiamy złączonymi
Smaki Ewyjuż wcześniej zapowiedziałam dziś przepis na grillowanego kurczaka w piwie. Nadchodzą słoneczne dni, a więc będzie coraz więcej okazji do grillowania. Składniki na grillowanego kurczaka w piwie (4 porcje): filet z kurczaka około 680 g pieprz sól bazylia oregano zioła prowansalskie papryka ostra i słodka piwo 300 ml Filety podzielić i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić pieprzem, solą(...)ziołami. Wrzucić do głębokiego naczynia i zalać piwem. Odstawić na minimum godzinę. Grillować. W międzyczasie można polewać wyłożone na ruszcie mięso pozostałym piwem z przyprawami. Spowoduje to, że mięso będzie bardziej soczyste. Propozycja podania dania
Karola gotujedobrze doprawione mięso także jest istotne, nie chcemy przecież, by sałatka była mdła. Dodatek odrobiny sera zamyka cały przepis. Przepis na sałatkę Cezar z grillowanym kurczakiem. Składniki: 40 dag filetów piersi z kurczaka marynata : łyżka oleju, szczypta ostrej papryki w proszku, płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, dwie szczypty soli, płaska łyżeczka kurkumy -> łączymy wszystko ze sobą(...)sobą, tak by powstała jednolita masa, łyżka sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach. Wykonanie: Mięso rozkrawamy na mniejsze kawałki i otaczamy w marynacie. Wkładamy na patelnię do grillowania, lub na blaszkę grillową i zapiekamy/podsmażamy przez 15 minut, by mięso nie było surowe, a jednocześnie nadal soczyste. Gdy przestygnie, siekamy na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy i rwiemy
Poezja Smaków - blog kulinarny