grillowana - 1000 przepisów (strona:22/67)

Sałatka z grillowaną cukinią i serem halloumi. 169

Dzięki temu, iż w Lidl aktualnie jest Grecki tydzień skorzystałam z oferty i jest, pyszna sałatka z grillowaną cukinią, serem skropiona pysznym octem balsamicznym.   1 opakowanie sera halloumi 2 mniejsze cukinie czosnek Bio- grecka oliwa z oliwek  ulubione zioła ocet balsamiczny z miodem sól Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, lekko ja solimy i odstawiamy(...)chwilę. Następnie ręcznikiem osuszamy każdy plaster i dodajemy posiekany drobno czosnek i skrapiamy oliwą. całość delikatnie mieszamy i grillujemy razem z pokrojonym w plastry serem. Na talerzu układamy cukinię, ser, ulubione zioła. Skrapiamy ponownie oliwą i octem balsamicznym. Podajemy od razu po przygotowaniu

Malinowe Pocałunki
Sos tatarski 116

Bardzo znany i wyrazisty w smaku sos tatarski. Idealnie pasuje do jajek jak i grillowanych mięs. 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 5 grzybków marynowanych w naturalnej zalewie 10 mini ogórków konserwowych Sól Pieprz W misce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, chrzan, musztardę. Koperek, marynowane grzybki(...)mini ogórki konserwowe siekamy bardzo drobno. Dodajemy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Taki sos idealnie sprawdzi się do jajek  jak i różnego rodzaju mięs np. grillowanych

VioletoweKucharzenie
Grillowany camembert z sosem czosnkowym 101

Świetne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki

MarciochaKucharzy
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 290

Grillowana pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym Dziś polecam Wam soczystą pierś z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym.  Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka  - musztarda - 2 łyżki - miód - 1 łyżka  - Sok z 1 pomarańcza  - Świeża mięta - 5 listków  - kurkuma - curry - pieprz, sól  Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz(...)dodać drobno posiekaną miętę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w podłużne paski. Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić na około 2 godziny, a następnie nabić na drewniane patyczki i grillować na rozgrzanej patelni.  Smacznego

Fit-amina
Szaszłyki z boczkiem, cebulą, cukinią i papryką 175

Szaszłyki idealne dla mężczyzn - nadziane świeżym boczkiem, cebulą, papryką i cukinią. Według mnie grillowany boczek smakuje naprawdę rewelacyjnie, więc spróbujcie przygotować takie szaszłyki (należy użyć boczku świeżego - nie mylić z boczkiem wędzonym!). Przepis dodaje do akcji Grillowanie 2014 . Składniki: świeży boczek suszone warzywa sól, pieprz papryka ostra papryka słodka cebula papryka kremowa cukinia Boczek umyć, osuszyć i pokroić w dosyć

Ugotować
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 165

Całkiem niedawno odkryłam jak smaczne są młode strączki groszku cukrowego - słodkie i chrupiące. Do groszku można podać na przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych(...)dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.  Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy  stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki

Jadło i czytadło
Kabaczek grillowany 160

Klęska urodzaju kabaczkowego zmobilizowała mnie do poszukiwania nowych przepisów na owo warzywo. Leczo i kotlety panierowane trochę trąciły już myszką ;-) Muszę przyznać, że grillowanego kabaczka nie miałam okazji jeszcze skosztować, aż do teraz. No i zakochałam się w tej formie jego przyrządzenia. J est to mój absolutny hit tego lata, choć większości z Was zapewne już znany. 1 młody kabaczek(...)pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.  Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno

Jadło i czytadło
"Paprykarz" z grillowanej cukinii 123

Zachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej. 1 młody kabaczek 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju sól, pieprz, przyprawy do grilla  1/2 szklanki ryżu Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba(...)pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól.  Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić

Jadło i czytadło
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową 132

roladek potrzebujemy:  1 bakłażan 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do grillowania bakłażana Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości ok 1 cm, następnie posolić i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie ręcznikiem papierowym usunąć wytworzoną wodę wraz(...)solą. Plastry posmarować oliwą i posypać ziołami prowansalskimi, grillować z obu stron. Orzechy wymieszać z serkiem, pokrojoną natką pietruszki, oliwą i delikatnie przyprawić. Gotową masę nakładać na plastry bakłażana i zrolować

Jadło i czytadło
Tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami. 201

czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski,  pomidory sparzone

Kuchnia z widokiem na ogród
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 169

Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię. Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać

VioletoweKucharzenie
Karkówka, kaszanka z grilla. 158

Wspólne grillowanie jest zawsze świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Można razem przygotowywać potrawy i dzielić się doświadczeniami! Długi weekend rozpoczęty, więc dla wszystkich, którzy lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem.   SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa(...)kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu

Kuchnia Beaty
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 412

rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej

Moja smaczna kuchnia
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 203

Dzień dobry, Cypryjczycy mieli głowę, gdy wymyślali swoją dumę narodową, halloumi! Jak żaden inny znany mi ser, nadaje się on do smażenia i grillowania, ponieważ jakimś cudem nie rozpływa się na patelni. Kusi za to delikatną ale zwartą konsystencją i lekko słonym smakiem. Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to serdecznie Was namawiam! Dla mnie i mojego Męża halloumi to prawdziwy(...)sprzedaży w Auchanie. Cieszę się, że ten przysmak jest coraz bardziej dostępny i może częściej gościć na moim stole :) Na blogu pokazywałam Wam już przepisy z halloumi grillowanym - tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna sałatka Cezar 359

wariacje na jej temat. Dlaczego? Bo oryginał to jedynie sałata, parmezan, grzanki i charakterystyczny dressing z surowego jajka oraz filecików anchois. Ja za to uwielbiam wersję europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków(...)czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem

Poezja smaku