grillowana - 1000 przepisów (strona:29/67)

SOS POMIDOROWO - ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI, JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 154

odrobiną passaty pomidorowej. Sos można przygotować wcześniej i później odgrzać (w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody lub/i śmietanki). Najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree. Można podać jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. W wersji wegańskiej, śmietankę 30% zastępujemy mlekiem kokosowym. SKŁADNIKI /2-3 PORCJE 250 g małych pieczarek 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku

cool and minty
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 132

sałatki wykorzystać dowolne krewetki , możemy je oczyść, zdjąć pancerzyki i jeśli jest taka potrzeba  naciąć na grzbiecie i oczyścić z czarnej żyłki. Jednak krewetki smażone na patelni lub grillowane najlepiej smakują jeśli przyrządzimy je w całości, są wówczas delikatnie słodkie i soczyste. Składniki 12 sztuk  krewetek (np. królewskich) w całości, w pancerzykach i z głowami

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 80

inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu

Tajemnice Smaku
Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami 113

oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby: Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Dorsz z sosem borowikowym Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT 91

przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia, odstawiamy na co najmniej 1h. Ananasa kroimy w kostkę i na przemian z łososiem nabijamy na długie patyczki lub szpikulce do szaszłyków. Grillujemy po 5-8 minut z obu stron. Smacznego! Artykuł Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Ziemniaki z piekarnika 124

ziemniaki, przyprawy, olej i czas. Ziemniaki z piekarnika (pieczone ziemniaki) wspaniale smakują podane z domowym sosem czosnkowym lub innym ulubionym i zestawem surówek. Można je też podać np. do grillowanego kurczaka czy innego mięsa. U nas dziś były na obiad. Cała rodzina zachwycona Polecam i Wam mój prosty przepis na ziemniaki z piekarnika. Składniki: około 800 g ziemniaków 5 łyżek

Słodkie okruszki
Durrës - stolica albańskiego wybrzeża | Bałkany cz.7 125

chyba głównie odwiedzane jest przez lokalsów. Znajdziemy tu co prawda głównie potrawy mięsne, z grilla. Jednakże udało nam się uformować również przepyszny wegetariański obiad składający się z pity, grillowanych warzyw, zapiekanej fety i sosu tzatziki. Warto wspomnieć o tym, że oprócz pysznego jedzenia skuszą nas ceny, które nawet jak na albańskie warunki są bardzo niskie. Za cały zestaw zapłaciliśmy około

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz.I - od granicy chorwackiej do promu 93

znajdziemy tu zbyt wielu ciekawych restauracji, a większość z nich w kwietniu raczej świeciła pustkami. Oprócz tej! Ta była pełna i to nas zainteresowało. Co jemy:  Przepyszny grillowany kozi ser - Czarnogóra generalnie może się pochwalić przepysznymi kozimi serami, więc warto spróbować.  Koszt: 6.5 euro  A gdy atrakcji zabraknie, zawsze można usiąść

Roślinożerni urlopowicze
Hummus, czyli pasta z cieciorki 100

kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią natki pietruszki w razowej bułce... mmm :) Po trzecie - hummus stosowałam jako sos do makaronu ! Grillowane krążki cukinii + cebula + hummus + makaron tagliatelle + garść świeżego estragonu... świetna kolacja :) Masz swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek sezamu jasnego

Gary Bez dna
Jeśli nie mięso, to co? 112

Zamienniki mięsa Zamienniki mięsa, zwane też jego substytutami, to produkty przypominające mięso wyglądem, smakiem oraz właściwościami chemicznymi – możemy je przygotowywać w ten sam sposób, a więc dusić, grillować, gotować, piec czy smażyć. Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających

Z notatnika dietetyka
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 97

ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki

Ostra na Słodko
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 174

kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 107

kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak z patelni ala diavola 124

alla diavola, chicken ala diavola, czyli kurczak diabelski to włoski sposób na kurczaka. We włoskiej kuchni alla diavola lub al diavolo to termin, który określa zarówno żywy ogień podczas grillowania mięsa na rozgrzanych węglach, ale także „diabelski sposób”na pikantność potrawy poprzez dodanie świeżego lub suszonego czerwonego chili, czarnego pieprzu i octu. Wszystko to powoduje, że kurczak ma niepowtarzalny smak

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania