grillowana - 1000 przepisów (strona:29/67)

Sałatka z pieczonych buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 89

kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowa kanapka z awokado i jajkiem sadzonym 113

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii. Taką kanapkę warto przygotować w weekend, bowiem będziemy potrzebowali na to chwili czasu. Sprawdź przepis na: Dietetyczna kanapka z twarożkiem Składniki 2 duże kromki pieczywa dojrzałe awokado 2 plastry wędzonego boczku sól pieprz 2 jajka odrobina masła Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bucatini z zimowym pesto i słodkimi ziemniakami 73

odrobiną soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut aż ziemniaki nabiorą miękkości, a cebula lekko się skarmelizuje. Karbowana blacha pomoże uzyskać efekt grillowania warzyw. W międzyczasie przygotowujemy nasze pesto. Do rozdrabniacza wkładamy pietruszkę i jarmuż. Rozdrabniamy je używając pulsowania tak, by lekko je posiekać. dodajemy czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny

Mostek w kuchni
SOS POMIDOROWO - ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI, JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 135

odrobiną passaty pomidorowej. Sos można przygotować wcześniej i później odgrzać (w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody lub/i śmietanki). Najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree. Można podać jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. W wersji wegańskiej, śmietankę 30% zastępujemy mlekiem kokosowym. SKŁADNIKI /2-3 PORCJE 250 g małych pieczarek 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku

cool and minty
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 109

sałatki wykorzystać dowolne krewetki , możemy je oczyść, zdjąć pancerzyki i jeśli jest taka potrzeba  naciąć na grzbiecie i oczyścić z czarnej żyłki. Jednak krewetki smażone na patelni lub grillowane najlepiej smakują jeśli przyrządzimy je w całości, są wówczas delikatnie słodkie i soczyste. Składniki 12 sztuk  krewetek (np. królewskich) w całości, w pancerzykach i z głowami

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 56

inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze wyszorować. Szczególnie smaczne są grillowane lub pieczone. Taka upieczona skórka staje się chrupiąca, krucha i jest doskonałym źródłem błonnika. Składniki na 2 porcje 2 bataty 4 łyżki pesto z jarmużu lub innego * 4 łyżki pestek granatu

Tajemnice Smaku
Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami 96

oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smakowe ryby: Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym Dorsz pieczony w rozmarynem i cytryną Grillowana dorada Labraks pieczony w folii Dorsz z sosem borowikowym Ryba po kaszubsku z warzywami i białym winem Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku

Kulinarne przygody Gatity
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT 75

przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia, odstawiamy na co najmniej 1h. Ananasa kroimy w kostkę i na przemian z łososiem nabijamy na długie patyczki lub szpikulce do szaszłyków. Grillujemy po 5-8 minut z obu stron. Smacznego! Artykuł Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Ziemniaki z piekarnika 96

ziemniaki, przyprawy, olej i czas. Ziemniaki z piekarnika (pieczone ziemniaki) wspaniale smakują podane z domowym sosem czosnkowym lub innym ulubionym i zestawem surówek. Można je też podać np. do grillowanego kurczaka czy innego mięsa. U nas dziś były na obiad. Cała rodzina zachwycona Polecam i Wam mój prosty przepis na ziemniaki z piekarnika. Składniki: około 800 g ziemniaków 5 łyżek

Słodkie okruszki
Durrës - stolica albańskiego wybrzeża | Bałkany cz.7 102

chyba głównie odwiedzane jest przez lokalsów. Znajdziemy tu co prawda głównie potrawy mięsne, z grilla. Jednakże udało nam się uformować również przepyszny wegetariański obiad składający się z pity, grillowanych warzyw, zapiekanej fety i sosu tzatziki. Warto wspomnieć o tym, że oprócz pysznego jedzenia skuszą nas ceny, które nawet jak na albańskie warunki są bardzo niskie. Za cały zestaw zapłaciliśmy około

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz.I - od granicy chorwackiej do promu 73

znajdziemy tu zbyt wielu ciekawych restauracji, a większość z nich w kwietniu raczej świeciła pustkami. Oprócz tej! Ta była pełna i to nas zainteresowało. Co jemy:  Przepyszny grillowany kozi ser - Czarnogóra generalnie może się pochwalić przepysznymi kozimi serami, więc warto spróbować.  Koszt: 6.5 euro  A gdy atrakcji zabraknie, zawsze można usiąść

Roślinożerni urlopowicze
Hummus, czyli pasta z cieciorki 76

kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią natki pietruszki w razowej bułce... mmm :) Po trzecie - hummus stosowałam jako sos do makaronu ! Grillowane krążki cukinii + cebula + hummus + makaron tagliatelle + garść świeżego estragonu... świetna kolacja :) Masz swój pomysł na hummus? Podziel się nim! Hummus Składniki: 250 g cieciorki ugotowanej na miękko* 5 łyżek sezamu jasnego

Gary Bez dna
Jeśli nie mięso, to co? 96

Zamienniki mięsa Zamienniki mięsa, zwane też jego substytutami, to produkty przypominające mięso wyglądem, smakiem oraz właściwościami chemicznymi – możemy je przygotowywać w ten sam sposób, a więc dusić, grillować, gotować, piec czy smażyć. Są to produkty spożywcze niezawierające mięsa skierowane do wegan, wegetarian oraz osób redukujących ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych lub etycznych, bądź przestrzegających

Z notatnika dietetyka
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 76

ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki

Ostra na Słodko