Satay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne kotlety wieprzowe grillowane są bardzo smaczne, miękkie a jednocześnie soczyste, przygotowałam je z 30 dag chudej łopatki wieprzowej, którą sama zmieliłam. Zamiast jajka dodałam 1
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż mamy pyszne danie. składniki: 450 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do hamburgerów 10-12 średnich pieczarek przyprawa grill ziołowy olej do skropienia pieczarek Pieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie
Monia miesza i gotujeMięsne podłużne kotleciki to popularne danie kuchni bałkańskiej. Smażone są na grillu i podawane najczęściej z różnego rodzaju dipami. Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka świeżego tymianku sól do smaku olej roślinny na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego(...)spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować dip jogurtowy: wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pietruszką, doprawić pieprzem i solą. Schłodzone cevapcici posmarować olejem i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło z dipem jogurtowym
wyzwania kuchenneParę dni temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych.Naczynia żaroodporne Grill&Drop produkowane są ze szkła boro-krzemowego.Naczynia te są odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), są również odporne na nagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi
Moje domowe kucharzenieSezon grillowy trwa...a u mnie pyszna karkówka...Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..tym razem
Moje domowe kucharzenieŚwiecie Kominków. Przepisy na dwa rodzaje burgerów. Jedna dla mięsożerców, a druga wegetarian. Burgery te można przygotować w domu, na patelni grillowej lub też na grillu. Do podania koniecznie z domowymi bułkami, słodkim sosem do barbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą. Burgery wieprzowo – wołowe 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 3 łyżki(...)słodkiego chili sól, pieprz 1 jajko olej do smarowania Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez kilka minut. Burgery z marchewką i ciecierzycą 300 g startej marchewki 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) pół cebuli 2 łyżeczki nasion kuminu
Sto kolorów kuchnikolendrę zblendować (funkcja siekacza). Połączyć z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić na kilka minut do zamrażalnika. Następnie formować mieso w kształcie owalnych kotletów. Grillować w piekarniku, na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej na złoty kolor. Podawać z ryżem lub frytkami, surówką i sosem czosnkowym. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówŻeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu
Mania Gotowanianowego pomysłu na przyrządzenie kurczaka to polecam ten przepis. Do jego wykonania możemy użyć zarówno piersi, jak i na przykład nogi z kurczaka. Mięsko jest smaczne zarówno upieczone na grillu, w piekarniku, jak i usmażone po prostu na patelni. Opcji mamy dużo, a kluczem do wszystkiego jest marynata. Określenie "jerk" pochodzi z kuchni karaibskiej i odnosi się do specjalnej mieszanki(...)dokładnie marynatą. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy mięso na patelni grillowej. Możemy również upiec je w piekarniku lub na grillu. W piekarniku pieczemy 25-30 minut, jeśli użyliśmy piersi. Około 40-45 minut w przypadku nogi w temperaturze 200 stopni. Najlepiej przez pierwsze 20 minut piec w zamkniętym naczyniu
Mania Gotowaniatego tradycyjnego. Wersja bardziej orientalna, można by rzec Hawajska. Połączenie mięsa i ananasa bardzo lubię, jeśli również jesteście fanami miksu owoce plus mięso to polecam. Możemy również zrezygnować z grilla i upiec go w piekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem Składniki: duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka(...)mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut
Mania GotowaniaZapraszam na moja wersję pysznego orzeźwiajacego sosiku z dodatkiem ogórków. Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. składniki: 1 duży kubek jogurtu typu greckiego 10 średnich ogórków gruntowych 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa i pieprz Kamis do smaku Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić
Monia miesza i gotujeDzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około
SMYKWKUCHNIkrów z południowych Włoch. Pierwsza wzmianka o mozzarelli siege roku 1570. Sałatka z mozzarella, zawiera dużo witamin I białka. Jest prosta, rewelacyjna jako przystawka, dodatek do obiadu czy grilla. Polecam. Zaczynamy Składniki : Sałata lodowa czarne oliwki mozzarella - małe kulki pomidorki koktailowe sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki kroimy na pół, dodajemy odsączone oliwki
Smaki Edytyktóre bardzo lubię, czyli paprykę i zieloną soczewicę, dzięki temu powstał prosty, pyszny, niebanalny, letni i lekki obiad, który zapakowany w pudełko powędrował ze mną nad wodę, gdzie królowały grille, a mi i tak moje papryki smakowały lepiej niż niejedna kiełbasa z grilla. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik