Ciepłe majowe dni kojarzą nam się przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest 27 stopni na plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne
Kolizje SmakówMężem nie pogardzimy kilkoma słoiczkami w kuchennej szafce:) Dla przypomnienia ajwar to przepyszna pasta na bazie pieczonej papryki i bakłażanów o bałkańskim rodowodzie. Doskonała do dań z grilla, na kanapkę i do serów. Przepis możecie znaleźć w tym poście: Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla . Na zdjęciach możecie zobaczyć, jakie piękne warzywa udało mi się kupić na bazarku. Papryki
Chilli Czosnek i Oliwaefekt jest niezwykle smaczny. Warzywa wesoło chrupią w gotowej kanapce i fajnie kontrastują z miękką rybą. Rybę możecie usmażyć, ugrillować na patelni grillowanej lub na prawdziwym grillu na świeżym powietrzu, czego Wam i sobie życzę:) Pity z grillowaną rybą po marokańsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym(...)włoski pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie w cienkie paski. Posiekaj pęczek koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym
Chilli Czosnek i Oliwarezultacie szparagi były obrzydliwe, a ja nie mogłam zrozumiem, co wszyscy w nich widzą. Jeszcze lepsze od gotowanych są szparagi grillowane - o przyjemnie dymnym aromacie. Szparagi możecie ugrillować na grillu tradycyjnym, gazowym albo patelni grillowej. Mamy właśnie sezon grillowy, więc czemu by nie dorzucić kilku szparagów obok porcji mięska czy rybki? Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie grillowane(...)płytki garnku (ja używam głębokiej patelni). Wrzuć szparagi i blanszuj przez 2-3 minuty. Odcedź, zanurz w zimnej wodzie i ponownie odcedź. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Rozgrzej grill gazowy lub ogrodowy. Natłuść ruszt. Szparagi ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą i posyp solą. Następnie grilluj przez 1-2 minuty z każdej strony, układając warzywa wszerz rusztu. Możesz
Chilli Czosnek i OliwaCzasem przychodzi mi wielka ochota na mięso z grilla. Jako, że mieszkamy w bloku, pakuję grillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na karkówkę z grilla, którą ja przygotowałam z podwójnej porcji. Podałam tradycyjnie, z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty. Składniki: 8 plastrów karkówki 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 5 łyżek oleju rzepakowego
Czerwień i błękitZazwyczaj popcorn przygotowuję w garnku z małą ilością oleju na dnie. Jest smaczniejszy niż z maszynki. Jednak spędzając wakacje pod namiotem często robiliśmy popcorn na grillu. Wystarczą dobre tacki do grillowania lub folia do pieczenia. Składniki: opakowanie popcornu sól olej, ewentualnie masło Na tackę do grilowania (najlepiej z małymi oczkami lub aluminiową folię do pieczenia) wysypujemy popcorn. Na jednej(...)tacce zazwyczaj mieści się około szklanki ziaren popcornu. Posypujemy popcorn solą i skrapiamy olejem. Nakrywamy szczelnie papierem do pieczenia i ustawiamy na nagrzanym grillu. Po kilku minutach ziarna zaczną strzelać. Całość zdejmujemy z ognia po 8-10 minutach. Ewentualnie dosalamy a pomiędzy ciepłe ziarenka możemy włożyć odrobinę masła, które szybciutko się rozpuści
prawdziwe jedzenieTakie tam dzisiejsze pichcenie na szybko. Czasami tak mam, że nie lubię napracować się w kuchni, ale jednocześnie lubię jak danie jest smaczne, do tego ładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa Szparagi czekamy z Piotrem cały rok. W Wielkopolsce szparagowe zbiory trwają ok. 2 miesięcy. Szparagi ( po 3 sztuki) zawinięte w cieniutkie plastry boczku to danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMini kebaby z mielonego mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWakacje, ach wakacje. Schab znów wrzuciłam na grill. Tym razem w połączeniu z serem mozzarella. Super zestaw na lekki, letni obiad, który nie obciąża zanadto żołądka. Grillowany schab z mozzarellą przygotowuje się bardzo szybko, również nadaje się do przygotowania na patelni grillowej. Potrzebujemy tylko plastry schabu, 1 pokrojony w plastry ser mozzarella, sól i ognistą mieszankę przypraw. Do grillowanego schabu(...)osób; 5 szt plastry schabu, 5 plastrów sera mozzarella ognista mieszanka przypraw sól do smaku Przygotowanie: Plastry schabu doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Układamy plastry schabu na rozgrzanym grillu i grillujemy z jednej strony, obracamy i układamy na schabie po plastrze sera mozzarella, które również doprawiamy ognistą mieszanką przypraw, grillujemy drugą stronę schabu. Tak grillowany schab będzie miękki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKto lubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję grillowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZielono mi śpiewam sobie i jednocześnie marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSatay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne kotlety wieprzowe grillowane są bardzo smaczne, miękkie a jednocześnie soczyste, przygotowałam je z 30 dag chudej łopatki wieprzowej, którą sama zmieliłam. Zamiast jajka dodałam 1
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż mamy pyszne danie. składniki: 450 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do hamburgerów 10-12 średnich pieczarek przyprawa grill ziołowy olej do skropienia pieczarek Pieczarki skropić olejem i oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie
Monia miesza i gotuje