jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć. Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapieprzem. Wymieszać. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaobróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia
SzczyptaSmaQośmiorniczki, gdyż każda ułożona jest w innej pozycji. Pierwszy raz w życiu jadłam takie ośmiorniczki we Włoszech i już wtedy pokochałam ten smak. Te, które widzicie pochodzą ze sklepu Grecki Kiosk i smak jest równie genialny jak tych, które jadłam we Włoszech. Ośmiorniczki są dostępne w zalewie, która w składzie zawiera olej słonecznikowy, sól, ocet winny, pietruszkę i czosnek
Blondynka Gotujewiórki mozzarelli - szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek - szpinak świeży 3 garście - sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej) - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora - jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały - ziemniaki po wbiciu jajka staramy się tak ułożyć aby białko
Basia w kuchnikażdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1h SKŁADNIKI: - gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie) - marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g - masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem
Basia w kuchniskładników i robot kuchenny lub blender. Radość dziecka i jego brudna buźka - bezcenne. Najlepiej smakuję prosto ze słoiczka ze świeżutką bułka.:) SKŁADNIKI: - twaróg 1 kostkę - jogurt naturalny typu grecki (ok 4 łyżek) - cukier waniliowy (najlepiej domowy) wedle uznania - laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - twaróg, jogurt, cukier waniliowy oraz wyłuskane ziarna wanilii włożyć do miseczki lub pojemnika robota kuchennego
Basia w kuchnitrę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną warstwę ryżu
Basia w kuchniwykorzystałam czarnuszkę. Pycha zachęcam do zrobienia i wyrażenia swojej opinii. SKŁADNIKI : 400 ml kefiru 2 szt 1 litr mleka 2% z butelki 400 ml jogurtu typu grecki sól, świeżo zmielony pieprz do smaku * nasze ulubione dodatki ja dodałam czarnuszkę, ale może to być równie dobrze czosnek, oliwki, kapary to co lubimy SPOSÓB
Basia w kuchniwarzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne nowe i intrygujące, jak łupacz z cebulowo-miodowym fondue, jednak wszystkie nieskomplikowane w przygotowaniu. Każdy przepis został opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania
Chilli Czosnek i OliwaKłosy z kwiatami nabierają dodatkowego wdzięku pływając we wrzącej wodzie. Parzyłam na dwa sposoby: na lenia i tak jak proponuje właścicielka zaprzyjaźnionego sklepu, w którym nabyłam tą herbatkę - Grecki Kiosk , czyli gotowanie całych gałązek z kwiatami przez kilka minut, ale o parzeniu za chwilkę. Do dziś nie mam pojęcia dlaczego nazywa się herbatką coś co w rzeczywistości jest ziołem? Smak
Blondynka Gotujecytryny) szczypta soli farsz : 1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny
pieprzny smaczekłyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego (nie może być grecki) Przygotowanie: ciasto 100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy
Niezły Młynekroszponki, pomidorków i cebuli . Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-) Składniki: 1 opakowanie (125 g) roszponki 2 duże pomidory 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki) pieprz i sól świeża bazylia opcjonalnie zioła prowansalskie Wykonanie: Do miski włożyć umytą roszponkę. Pomidorki pokroić w kawałki i dołożyć do roszponki. Cebulkę pokroić na cienkie półksiężyce
Anielska Kuchnia Ani