pitą lub innym rodzajem płaskiego chlebka. Świetna przystawka. Przepis na serek znalazłam na stronie Davida Lebovitz'a składniki ok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego) duża szczypta soli do podania 1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek 1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej ) Oliwa z oliwek extra
Stare Garydanie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody
Stare Garyciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam! składniki ciasto 1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego) 1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek) 1 szklanka cukru skórka otarta z jednej limonki 1/4 szklanki soku z limonki 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki
Stare GaryGordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki dla 4 osób 800 g ogórków sok z 1 cytryny 2 dojrzałe awokado 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka sosu worcester sól morska i pieprz do smaku 1/2 czerwonej cebuli - drobno posiekanej 1 pomidor śliwkowy, bez nasion, pokrojony w kostkę 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia
Stare GaryBriami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest
Stare Garypapryki) 1 łyżeczka mielonego kminu skórka otarta z limonki sól pieprz oliwa gruszki 4 gruszki garść listków mięty, posiekanych 1 limonka 1 łyżeczka harissy sól oliwa sos 250g jogurtu greckiego garść mięty, posiekanej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka harissy sok z 1 limonki sól oliwa przygotowanie mięso Karkówkę zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać
Stare Garyskładniki (na 3 placki) ciasto z tego przepisu liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki 1 młoda cebula pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch 200 g fety papryka w płatkach przygotowanie Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem
Stare GaryEating Well składniki 8 kawałków kurczaka ( np.uda kurczaka) - użyłam całego kurczaka podzielonego na 8 części 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego - użyłam greckiego 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 i 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie Kurczaka umyć i osuszyć. Jeżeli mamy
Stare Garyosób 350g ogórków (kawałek ogórka zostawić do dekoracji) 1 dojrzały melon np galia lub cantaloupe ( ok 0,5 kg) 150 g jogurtu greckiego 150 g kefiru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól morska i pieprz do smaku oliwa + trochę do skropienia parę listków listki mięty , drobno porwane + do dekoracji sok z cytryny
Stare Garykiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny. składniki ( 4 porcje) 400 g jogurtu greckiego 400 g kefiru parę łyżek śmietany (opcjonalnie) szklanka soku z kiszonych buraków (np z tego przepisu) 10 rzodkiewek 3 nieduże ogórki pęczek koperku pęczek szczypiorku parę kiszonych buraczków, jeżeli
Stare Garyponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można! składniki (na ok 1100 ml zupy) ok 500 g zielonych ogórków 400 g kefiru 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku 10 rzodkiewek 2 małosolne ogórki 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku sok z cytryny oliwa do polania przygotowanie zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze
Stare GaryKathy Farrel - Kingsley "Domowy wyrób nabiału" składniki 1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji) 1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica) przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko do temperatury 85 st C. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło
Stare GaryTarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki wody pomarańczowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu na wierzch ok 400g owoców - malin i jeżyn
Stare Garytymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania 1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż na pół
Stare Garytrzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę na tym przepisie składniki ser 800 g jogurtu greckiego sól do zalania oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem gałązka rozmarynu ew gałązka tymianku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych
Stare Gary