greckie - 1317 przepisów (strona:35/88)

Chłodnik z sokiem z kiszonych buraków 215

kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam  - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny. składniki ( 4 porcje) 400 g jogurtu greckiego 400 g kefiru parę łyżek śmietany (opcjonalnie) szklanka soku z kiszonych buraków (np z  tego  przepisu) 10 rzodkiewek 3 nieduże ogórki  pęczek koperku pęczek szczypiorku parę kiszonych buraczków, jeżeli

Stare Gary
Chłodnik ogórkowy 179

ponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można! składniki (na ok 1100 ml zupy) ok 500 g zielonych ogórków 400 g kefiru 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku 10 rzodkiewek 2 małosolne ogórki 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku sok z cytryny oliwa do polania przygotowanie zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze

Stare Gary
Domowy jogurt 188

Kathy Farrel - Kingsley "Domowy wyrób nabiału" składniki 1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji) 1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica) przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko  do temperatury 85 st C. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło

Stare Gary
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 171

Tarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche  ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki wody pomarańczowej 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka miodu  na wierzch ok 400g owoców  - malin i jeżyn

Stare Gary
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem 170

tymianku  plus kilka całych gałązek do dekoracji  sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania  1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż  na pół

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 190

trzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę na    tym  przepisie składniki ser 800 g jogurtu greckiego sól do zalania oliwa z oliwek  lub pół na pół z olejem gałązka rozmarynu ew gałązka tymianku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych

Stare Gary
Zupa z ziemniaków z zielonym chili 177

mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750  ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 144

dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki * kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna

Kraina Miodem Płynąca
Dietetyczny deser na świąteczny stół! 168

SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny oremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki. Sos malinowy do deseru

SMYKWKUCHNI
Moja rybka nie tylko świąteczna 454

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra

NA MOIM TALERZU
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania:   30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremu Porcje: 4 Składniki Krem

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 214

szklanka bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp.                 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki                 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w sosie koperkowym 189

koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy. Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia. Dodac jogurt  lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 212

mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić. Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 229

rosołu-spora chochla 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa) 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia-daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki) 2 spore łyżki jogurtu greckiego łyżeczka cukru ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Rosół zagotować w rondelku,dodać musztardę mieszając rózgą.W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos.Pogotować chwilę ,aż mąka całkowicie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!