greckie - 1317 przepisów (strona:35/88)

Zupa z ziemniaków z zielonym chili 186

mielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków,  obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750  ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając

Stare Gary
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 156

dodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki * kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna

Kraina Miodem Płynąca
Dietetyczny deser na świąteczny stół! 178

SKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny oremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki. Sos malinowy do deseru

SMYKWKUCHNI
Moja rybka nie tylko świąteczna 461

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra

NA MOIM TALERZU
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 250

stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania:   30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremu Porcje: 4 Składniki Krem

SzczyptaSmaQ
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 226

szklanka bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp.                 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki                 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka w sosie koperkowym 196

koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy. Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia. Dodac jogurt  lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 224

mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić. Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 242

rosołu-spora chochla 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa) 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia-daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki) 2 spore łyżki jogurtu greckiego łyżeczka cukru ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Rosół zagotować w rondelku,dodać musztardę mieszając rózgą.W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos.Pogotować chwilę ,aż mąka całkowicie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 157

Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy. Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli  4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch  szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec. Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 138

duza tarte lub trzy mniejsze foremki: Spod tarty: 150 g maki orkiszowej 100 g maki ziemniaczanej 120 g masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie owocowe: 400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin) 3 lyzki stewii 1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanej Wykonanie: Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 161

używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 161

letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki. W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody,dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 264

zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty. Skladniki na 4 porcje: mloda kapusta (u mnie Spitzkohl) maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche 1/4 szklanki wody do podlania peczek koperku-duzo,jak najwiecej! 1 lyzka maki 1 lyzka octu winnego lub soku z cytryny sol,bialy pieprz Przygotowanie: Wierzchnie liscie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 174

lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZ Zmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiego Ta na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania