pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje: peczek rzodkiewek szczypiorek-sporo 2 lyzki jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka sol,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie: Rzodkiewki umyc, odciac liscie.Zetrzec na tarce o duzych oczkach. Dodac pokrojony szczypiorek. Nastepnie wymieszac z dwoma lyzkami jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego sie) 2 lyzki masla ghee 1 lodyzka lubczyku duzo koperku 2 lyzki posiekanych listkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew pokroic w kostke. .W garnku,w ktorym bedziemy gotowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem slonca,grzybow i insektow.Przeniesione do organizmu czlowieka moga pelnic podobna role jak witaminy.Flawonoidy to jeden z typow substancji fotochemicznych ( nazwa pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozmarynu niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanej oliwa,sol,pieprz parmezan lub grana padano Skladniki na sos jogurtowy: 200-250 g jogurtu greckiego 1 czubata lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka plynnego miodu skorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie: Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby 1 lyzka cukru waniliowego 150 -200 g jezyn Wykonanie: Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia. Make,proszek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawalek selera 1 mala cebula, 2 zabki czosnku 2 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego pieprz,sol,cukier 1 lyzka masla ghee 11yzka maki krupczatki pol kubeczka jogurtu greckiego lub smietany lub smietanki kokosowej Wykonanie: Umyte,obrane i rozdrobnione warzywa umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego. Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa i niezwykle chrupiaca przekaske. Wykonanie chipsow z jarmuzu: Wystarczy porwac na kawalki liscie odzielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze. Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym. Przepis na sosik jogurtowy: 150-200 g jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 szczypty soli 1 szczypta cukru 1 lyzeczka soku z cytryny 2 lyzki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie skladniki wymieszac i podac do sledzi wylowionych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poszczegolne warstwy. Do przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora. Skladniki na 2 porcje: 2 pory-tylko jasna,delikatna czesc 1 jablko 2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietany sok z cytryny 2 lyzeczki miodu lub cukru 2 szczypty soli koperek Wykonanie: °Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic. °Jablko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki jogurtu greckiego sol-opcjonalnie ( bulion!) Wykonanie: Wlac bulion do rondelka i zagotowac.Zdjac z ognia,dodac musztarde i wymieszac trzepaczka balonowa na gladki krem. W dwoch lyzkach zimnej wody rozprowadzic plaska lyzke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polecam. Skladniki : garstka suszonych podgrzybkow 500-700 g pieczarek 1 cebula 2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki 1/2 malego selera 1 pietruszka-korzen kawalek pora zielona pietruszka jogurt grecki lub smietana bulion warzywny-1,5 l makaron 2-3 garstki pieprz z mlynka sol Wykonanie: wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzyby oczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka 1/3 lyzeczki soli 1 lyzka oleju 1 lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe: 250 g twarozku lub jogurtu greckiego 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub cukru kilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niezytem jelit. Najprostsza surowka z rzodkwi nr. I 2 biale rzodkwie 1 lyzka soku z cytryny ewentualnie pieprz z mlynka 1 lyzeczka miodu szczypta soli 1-2 lyzki,jogurtu greckiego,smietany lub majonezu-opcjonalnie Wykonanie: rzodkiew zetrzec na grubych oczkach tarki wymieszac z przyprawami odstawic na 15-30 minut do lodowki,by skladniki sie przegryzly Surowka z rzodkwi nr.II
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!