greckie - 1317 przepisów (strona:36/88)

Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 140

Szparag z jajkiem to polaczenie smakowe- idealne.Nadaje sie zarowno na wykwintne sniadanie,jak i lekki posilek obiadowy. Nazwa szparaga pochodzi z jezyka greckiego asparagus czyli mlody ped.Kariere szparaga rozpoczeli  4500 lat temu Rzymianie.To wlasnie z Wloch  szparag wyruszyl na podboj Europy.Tak przywedrowal do Niemiec. Dzis Niemcy sa wielbicielami szparagow.To one wiosna obejmuja panowanie na tutejszych stolach.Przyznam sie szczerze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 127

duza tarte lub trzy mniejsze foremki: Spod tarty: 150 g maki orkiszowej 100 g maki ziemniaczanej 120 g masla 2 lyzki stewii 1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiego Nalozenie owocowe: 400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin) 3 lyzki stewii 1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanej Wykonanie: Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 142

używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam dodać łyzeczkę miodu .Gdy sos jest mało wyrazisty w smaku dodać łyżeczkę ciemnego octu balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 144

letnich zapasow) 3 lyzki koperku lyzka masla ghee 1 lyzeczka maki instant-krupczatki 3 garstki makaronu (u mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki. W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody,dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 247

zadnej zasmazki.Uwazam ,ze bylby to za ciezki dodatek do mlodej kapusty. Skladniki na 4 porcje: mloda kapusta (u mnie Spitzkohl) maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche 1/4 szklanki wody do podlania peczek koperku-duzo,jak najwiecej! 1 lyzka maki 1 lyzka octu winnego lub soku z cytryny sol,bialy pieprz Przygotowanie: Wierzchnie liscie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 161

lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZ Zmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiego Ta na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 139

pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje: peczek rzodkiewek szczypiorek-sporo 2 lyzki jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka sol,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie: Rzodkiewki umyc, odciac liscie.Zetrzec na tarce o duzych oczkach. Dodac pokrojony szczypiorek. Nastepnie wymieszac z dwoma lyzkami jogurtu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 152

kalarepy 2-3 marchewki 1/4 kalafiora 2 garstki makaronu(nierozgotowujacego sie) 2 lyzki masla ghee 1 lodyzka lubczyku duzo koperku 2 lyzki posiekanych listkow selera 1 lyzka jogurt greckiego 2  lyzeczki bulionu warzywnego w proszku (bez glutaminianu sodu i konserwantow,u mnie Alnatura) sol,pieprz WYKONANIE: Warzywa obrac.Kalarepke i marchew pokroic w kostke. .W garnku,w ktorym bedziemy gotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 153

komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem slonca,grzybow i insektow.Przeniesione do organizmu czlowieka moga pelnic podobna role jak witaminy.Flawonoidy to jeden z typow substancji fotochemicznych ( nazwa pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane.  Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan faszerowany mięsem i kaszą jaglana 161

rozmarynu               niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanej oliwa,sol,pieprz parmezan lub grana padano Skladniki na sos jogurtowy: 200-250 g jogurtu greckiego 1 czubata lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka plynnego miodu skorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie: Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie w kratke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 146

maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby 1 lyzka cukru waniliowego 150 -200 g jezyn Wykonanie: Piekarnik nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia. Make,proszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 166

tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 145

kawalek selera 1 mala cebula, 2 zabki czosnku 2 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego pieprz,sol,cukier 1 lyzka masla ghee 11yzka maki krupczatki pol kubeczka jogurtu greckiego lub smietany lub smietanki kokosowej Wykonanie: Umyte,obrane i rozdrobnione warzywa umiescic w garnku i zalac 1,5 l wody.Cebule przecieta na pol przyrumienic na plycie i razem z listkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 127

dolozyc obrane i pokrojone w gruba kostke ziemniaki.Gotowac nastepne 15 minut.Gdy warzywa beda miekkie zblendowac na gladki krem.Podawac z dodatkiem zielonego koperku i szczypta galki muszkatalowej.Mozna ozdobic kleksem jogurtu greckiego. Chipsy jarmuzowe swietnie smakuja do zupy,ale moga tez stanowi calkiem odrebne danie-zdrowa  i niezwykle chrupiaca przekaske. Wykonanie chipsow z jarmuzu: Wystarczy porwac na kawalki liscie odzielone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie w delikatnej marynacie octowej z cebulą 164

przemaceruja nadaja sie do konsumpcji ,wtedy sa najsmaczniejsze. Podawac z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami w mudurkach i smacznym, sosem jogurtowym. Przepis na sosik jogurtowy: 150-200 g jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka 2 szczypty soli 1 szczypta cukru 1 lyzeczka soku z cytryny 2 lyzki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie skladniki wymieszac i podac do sledzi wylowionych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania