Serii z granatem ciąg dalszy - dziś propozycja na ciepło: Rozrywkowy kurczak - czyli pierś z kurczaka z mozzarellą i granatem Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 125 gram mozzarelli 1/2 granatu zioła prowansalskie przyprawy (sól, pieprz, curry) 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/3 szklanki wody/bulionu Mięso natrzeć przyprawami, posypać ziołami prowansalskimi, odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody lub bulionu, posmarować ketchupem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut. Mozzarellę pokroić w plastry, granat wypestkować. Na gorące mięso wyłożyć ser i pestki i zapiekać razem około 3-5 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładrożdżowe czy te na szybko bez drożdży na jedną modłę, z jabłkami i cukrem pudrem. I to był wielki błąd! Otóż okazuje się, że racuchy drożdżowe z borówkami, granatem i miętą są po prostu znakomite. To racuchy w których borówki nadają im tego czegoś a przy tym zdrowy smak, granat nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości. A mięta na finiszu, ożywia(...)NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Racuchy drożdżowe z borówkami granatem i miętą: – Są po prostu znakomite – Borówki nadają im tego czegoś – Granat dodaje nieco słodyczy i jednocześnie kwasowości – Pyszne i zdrowe – A mięta na finiszu, ożywia całą tą historię ILOŚĆ PORCJI
globuskulinarnyDziś typowo PROzdrowotnie czyli: wzmacniamy się!. Świetna propozycja dla dużych i małych. Nasz kisiel będzie z czarnego bzu który szczyci się konkretną zawartością witaminy C i rutyny oraz granatu pełnego antyutleniaczy. Kisiel posłodzimy cukrem brzozowym i dodamy owocu morwy białej dzięki czemu ograniczymy wchłanianie cukrów i ochronimy zęby. Nasz kisiel będzie lekko kwaskowy a osłodzi go genialna w smaku morwa(...)suszonego czarnego bzuPół dużego owocu granata3,5 łyżeczki ksylitolu Łyżka suszonych owoców morwy białej1 Łyżka mąki ziemniaczanejPrygotowanie:1/ Do małego garnka wsypujemy czarny bez i kulki z obranego granatu - zalewamy to kubkiem (250ml) wody i zagotowujemy na małym gazie pod przykryciem 5 minut2/ Przecedzamy rzez sito wywar dociskając do sita pokrywkę by dokładnie wszystko wycisnąć3/ Wywar przelewamy do małego
Kuchnia PROzdrowotnaPyszna prosta sałatka - pasta - awokado z dodatkiem granatu. Papryczka jalapeno jest ostra, radzę więc, dodawać ją stopniowo,aby otrzymać guacamole o odpowiedniej dla nas ostrości. inspirację był przepis z tej strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 - 2 papryczki(...)jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego
Stare Garytylko podkresli smak pysznych zielonych listkow.A wszyscy ktorzy do tej pory uwazali,ze szpinak to mdla ohyda,przekonaja sie jak wiele stracili nie znajac jego smaku. Slodko-kwasny granat idealnie wkomponuje sie i podkresli smak zarowno lososia jak i szpinaku.Zapraszam do wyprobowaniaprzepisu.Skladnik na 2 porcje: 300-400 g lososia 500-600 g swiezego szpinaku 2 zabki(...)czosnku okolo pol granatu sol,pieprz do smaku 1/2 cytryny Wykonanie:Lososia poporcjowac,umyc i osuszyc .Skrapic sokiem z cytryny , posolic i oproszyc pieprzem z mlynka.Specjalnie nie dodaja zadnych ziol,zeby dominowal tu smak szpinaku.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc na niej lososia .Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piec10-12 minut.Sprawdzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Deser o smaku chalwy z truskawkami i pestkami granatu jest przepyszny.I to nie tylko dla wielbicieli chalwy.Wbrew pozorom nie jest tez wcale za slodki.Zreszta stopien slodyczy mozecie regulowac iloscia dodanego miodu.Smak chalwy bowiem pochodzi z tahini,ktore nie jest slodzone.Dla nas z mezem jest to absolutny hit deserowy.Dlatego naprawde goraco polecam do skorzystania z przepisu.Bedziecie naprawde zachwyceni.Owoce mozecie dodac wedlug(...)lyzeczki cukru i soku z cytryny zrobic marynate do truskawek. Odstawic na kilka minut by przeszly smakiem.Jogurt wymieszac z miodem i tahini.Nie potrzebujemy tu zadnego miksera.Robimy to zwyczajnie lyzka.Owoc granatu przeciac w poprzek i z jednej polowki "wywroconej "jakby na lewa strone wyciagnac pestki.Najlepiej zrobic to palcami,uwalniajac je z bialej oslonki.Na dnie pucharkow ulozyc ciasteczka,nastepnie jogurt chalwowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku,jaki chcemy uzyskać.Po kilku dniach gdy ocet nabierze charakterystycznego smaku dodatku,trzeba go przecedzić.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Ocet sporządzony z dodatkiem pestek granatu ma nie tylko piękny czerwony kolor,ale nada każdej sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej.Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni,także dobry pomysł na prezent. Składniki na buteleczki(...)duży owoc granatu 1 łyżka miodu 500 ml octu winnego Wykonanie: z owocu granatu wydobyć pestki .Wymieszać z octem winnym i miodem - umiescic w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia.Ostudzić i przelać do 2 buteleczek o pojemności 250 ml w zależności od żądanego stopnia intensywności odcedzić pestki po 2-3 dniach schłodzony przechowywać do 6-ciu miesięcy ZNACZENIE OCTU
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszechmocny Admin zauważył, że ostatnio dość dużo mamy dań z granatem. To oczywiste, bo granat awansował na jedno z pierwszych miejsc na liście „ulubionych owoców i warzyw”. Na pierwszym nadal jest gruszka. Na gruszkowy tydzień przyjdzie nam jeszcze poczekać, bo teraz pławię się w soku z granatów. (A moja kuchnia
Gotuj z Blue Ravenwięc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie prosta sałatka z surowej cukinii, mozzarelli i granatu ze świeżą bazylią :). Można podać z ulubionymi chrupiącymi dodatkami (grzanki, grissini, wasa...).Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 2 Składniki:1 żółta cukinia3 łyżki ziaren granatu2 średnie mozzarelle1 saszetka(...)pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać z marynatą, odstawić na 15 minut.Mozzarelle pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć cukinię, posypać pestkami granatu. Przed podaniem skropić olejem z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQSkładniki na sałatkę: - pierś kurczaka - granat - czarne oliwki - oliwa z oliwek - sok z limety - ser feta - sałata lodowa - świeża bazylia i oregano Wykonanie: Sałatę myjemy i osuszamy, oliwki kroimy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i smażymy na oliwie z oliwek. Obieramy granat. Sałatę mieszamy z ziołami(...)oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limety doprawioną solą i pieprzem cytrynowym, na sałatę układamy pierś z kurczaka, fetę i oliwki, na sam wierzch wykładamy ziarenka granatu. Smacznego
SMYKWKUCHNIWyśmienita sałatka łącząca w sobie słodki smak gruszki i granatu oraz bardzo wyrazisty sera gorgonzola, wszystko dopełnia cytrynowo-miodowy dresing. Całość prezentuje się bardzo efektownie, a jeszcze lepiej smakuje. Składniki na 2 porcje : 2 garście ulubionej sałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki(...)piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę, posypać prażonymi orzeszkami oraz granatem, polać przygotowanym dresingiem i podawać. Smacznego
Zabawa smakiemKolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi) 1 mały granat 1 duża pomarańcza 50 g orzeszków piniowych Piątnica sól,pieprz olej sok z cytryny Pojedyncze piersi rozkroić wzdłuż(...)płaty. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz
Monia miesza i gotujeUwielbiam owoc granatu za jego wspaniały smak. Dodatkowo- ma mnóstwo pozytywnych właściwości możecie poczytać o nim więcej, bo te wymienione poniżej to nie wszystkie! :)źródło zdjęcia: gabigams.blogspot.comSkładniki (na jedną porcję):2-3 liście sałaty rzymskiej1/4 zielonego ogórkałodyga selera naciowego8-10 kostek sera feta2 łyżki ziarenek granatu3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy- jeśli bardzo mocno liczycie kalorie, można pominąćpieprz
Czerwona Porzeczkamleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g masła0,25 szklanki cukru0,5 szklanki mąkiszczypta proszku do pieczeniaSuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy.Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być "w całości", tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.W niedużej misce zagniatamy wszystkie składniki(...)papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić
Ciastkozercysałatce wyjątkowego smaku. Nie potrzeba nawet jakiegoś specjalnego dressingu... wystarczy pikantna oliwa, sól i ocet winny. I tyle. A smak powala! Składniki: pół główki sałaty rzymskiej połowa granata 5 czarnych oliwek ćwierć czerwonej cebuli pół zielonej papryki 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna) łyżka octu winnego odrobina soli Sałatę myjemy u rwiemy(...)małe kawałki. Połówkę granata uderzamy mocno od strony skóry tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem- małe ziarenka granata powinny same wypadać bez większego wysiłku z naszej strony. Paprykę kroimy w drobną kostkę, oliwki w krążki, cebulę w piórka. Wszystko kładziemy na sałacie. Z pikantnej oliwy z oliwek, octu i soli robimy prosty dressing i polewamy nim sałatkę. Smacznego
Mango Papaja