granat - 2641 przepisów (strona:10/177)

Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem 161

takie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. W końcu znalazłam swój ulubiony sposób na kalafiora! Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu(...)nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Ale wiecie co.. kalafior smakował

Cooking for Emily
Koktajle oczyszczające z buraczkiem i pestkami granatu 162

wątroby, ponieważ ułatwiają eliminację metali ciężkich. Zwalczają wolne rodniki, wspomagają walkę z anemią. Burak posiada silne właściwości odkwaszające, zatem łagodzi problemy trawienne związane z nadkwasotą i zgagą. Dodatek pestek granatu czyni z koktajlu prawdziwy dopalacz. Granat ma wielką moc, to owoc z najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym. Ponadto świetnie spala tłuszcz i usprawnia krążenie krwi. Buraczek to 38 kcal(...)dlatego posiada także właściwości odchudzające. Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niewlują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym. Pij buraka w różnych konfiguracjach smakowych, a dopływ sił witalnych poczujesz prawie natychmiast! UWAGA ! burak nie jest polecany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 166

zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą.  Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość(...)tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM 143

MLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami(...)Wiecie jak genialnie smakują?! :))) I ani odrobina mleka się nie marnuje! :)  Risotto przygotowałam na pełnotłustym mleku, na słodko - z siekanymi pistacjami i soczystymi owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak mlecznego ryżu z chrupiącymi pistacjami i orzeźwiającymi owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.  Ryż

Słodko-Słony Świat Ilony
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 159

moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny ;) Panna cottę z mleka kokosowego zrobiłam w ramach eksperymentu(...)ścięła się trochę za mocno. Bardzo lubiłam delikatną konsystencję klasycznej panna cotty i myślę, że następnym razem dam jedną zamiast półtorej łyżeczki agaru. Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) przepis własny Składniki (na 4 porcje): 2 puszki mleka kokosowego (800 ml) ziarenka z 1 laski wanilii 1,5 łyżeczki agaru* skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn 4 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 87

przykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)proszku sól Wykonanie Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów. Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu

Tajemnice Smaku
Jak obrać granat 163

obrać owoc granatu  - to proste - zobaczcie sami. Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs. Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się nie poplamić(...)plamy z soku z granatów są bardzo trudne do usunięcia. Sposoby obierania granatów Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną,  niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem. Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie. Prosty sposób obierania granatów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z gruszką, ananasem, granatem i miętą, czyli zdrowy deser pełen witamin 156

ulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka . Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można podać na deser(...)odmienić dwie sałatki, na pozór takie same. Wystarczy dołożyć jeden lub dwa kontrastujące w smaku składniki, a całość smakuje inaczej. Składniki: 1/2 świeżego ananasa 2 większe gruszki 1 owoc granatu garść listków świeżej mięty sok z limonki do smaku opcjonalnie odrobina płynnego miodu Ananasa pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości.  Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Bez obierania ze skórki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kaszy pęczak z kalafiorem pieczonym w kurkumie, fetą, orzechami i granatem 119

Sałatka z kaszy pęczak z kalafiorem pieczonym w kurkumie, fetą, orzechami i granatem P o wielkanocnym przejedzeniu ta sałatka okazała się prawdziwym wybawieniem. Jest sycąca a jednocześnie lekka. Tekstury są różnorodne, a smaki fantastycznie się przenikaj. Wyrazisty kalafior wspaniale komponuje się z pęczakiem, a zioła, orzechy, ser i granat dopełniają całości. To przyjemna propozycja na lunch lub kolację. Składniki(...)łyżki świeżej mięty, z grubsza posiekanej 4 łyżki natki pietruszki, z grubzsa posiekanej garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 1/2 granata, pestki 100 gramów sera feta Składniki na dressing: 5 łyżki oliwy 2 łyżki melasy z granatów 1 łyżka miodu 1 cytryna, drobno starta skórka i 1 łyżka soku szczypta soli

olalacooking
Sałatka z quinoa, batatami i granatem 131

Sałatka z quinoa, batatami i granatem wzbudziła ogromne zainteresowanie na Facebooku, dlatego też to właśnie nią chciałabym otworzyć cykl z przepisami moich czytelników Dziękuję Wam za taką ilość wspaniałych i smacznych pomysłów. Przepisy czytelników będę publikować mniej więcej dwa razy w miesiącu. Jeżeli zatem masz ciekawy przepis, którym chcesz podzielić się ze światem, śmiało, pisz do mnie! Może to właśnie(...)Ania sugeruje podawać ją także z sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę możecie przygotować zarówno na imprezę, jak i obiad do pracy. Smacznego! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatka z granatem i kurczakiem Przepis na sałatkę z quinoa, batatami i granatem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 bataty granat 100 g serka lazur

Kuchnia Bazylii
Wybuchowy sernik 155

Miałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami, to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy konsumpcji. Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm Spód: 200g biszkoptów 2 łyżeczki kakaa 150g roztopionego masła 4 łyżki cukru(...)łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka teriyaki 97

nogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni. Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe, wlać

królestwo garów
gulasz wołowy w sosie z granatów 133

gulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula  - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki  olej -do smażenia    ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu  - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie. Mięso(...)mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów Podawać  gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami. SOS Z GRANATÓW

w mojej kuchni
Pieczona owsianka napakowana antyoksydantami i...fioletowy język 189

pewno "coś z tego wymyślę", a jeśli nie, to "zjemy wszystko na surowo", co też nie byłoby złym pomysłem. Dlaczego? Ponieważ kupiłam dwa cudowne źródła antyoksydantów : jagody i granaty. Wiem, że to nie sezon i że, zgodnie z nim, powinnam jeść w większości jabłka i "ciepłe" owoce oraz warzywa, ale dieta na Wyspach przyzwyczaiła mnie do codziennego jedzenia OGROMNEJ ilości(...)móc odkrywać i co chwilę zakochiwać się w nowym przepisie...:) Wy też jesteście gotowi na szaleńczą miłość do tego cudeńka? Jeszcze tylko kilka zdrowotnych faktów na temat jagód i granatu i już możecie zabierać się do robienia swojego nowo-ulubionego śniadanka!  P.S.Podaję też przepis na sos, który znalazłam na jakimś blogu (nie pamiętam już jakim:( ) i od tamtej

Gotowanie to kochanie
Kuchnia gruzińska 313

każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również(...)czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania