jednak te zielone w kształcie choineczki prezentują się bardzo świątecznie. Jak dla mnie zieleń i czerwień to kolory świąt. Takie śniadanie w formie choinki naleśnikowej jest bardzo oryginalne. Nutella, granat i maliny – po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Naleśnikowa świąteczna choinka 5 z 2 głosy Autor: Martyna Pietruszka Danie: Naleśniki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie(...)pszennej 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody szczypta soli 150 g mrożonego szpinaku kilka kropli zielonego barwnika w żelu (można pominąć) olej rzepakowy do smażenia DODATKI Nutella granat świeże maliny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do misy miksera wbij jajka, wlej mleko i wodę. Dodaj mąkę pszenną, sól i kilka bryłek mrożonego szpinaku (nie musisz go wcześniej rozmrażać
ProstePesto.plKolejnym daniem kuchnia libańskiej , które chciałabym Wam zaproponować to pierś z kurczaka z grantem . Granaty są w tym rejonie niezwykle popularne i rosną tam jak jabłka w Polsce. Nic więc dziwnego, że można je spotkać w bardzo wielu daniach z tej części świata. Kurczak w marynacie z soku z granatów z dodatkiem sporej ilości przypraw jest niezwykle soczysty i aromatyczny(...)Gorąco polecam! Pierś z kurczaka z granatem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 łodygi dymki 2 ząbki czosnku 40ml soku z granatów 1 łyżka miodu 2cm kawałek imbiru 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 łyżki soku z cytryny duża szczypta suszonego
Codzienne Gotowaniezapewniam - tak zrobiona wątróbka jest wyśmienita, soczysta i aromatyczna. Jestem przekonana, że tak przygotowanej wątróbki jeszcze nie jedliście! Wątróbka jest konfitowana w oleju, a następnie podana z pomidorkami i granatami. Do tego posypana chrupiącą cebulką i czosnkiem. Po prostu pychotka! Wątróbka drobiowa z pomidorkami i granatem Składniki: 300g wątróbki drobiowej 3 ząbki czosnku kawałek laski cynamonu 0,25 łyżeczki(...)przyprawy libańskiej 7 smaków olej 100g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 0,5 łyżeczki melasy z granatów (opcjonalnie) ziarenka z połowy granatu świeża kolendra sól, pieprz smażona cebula i czosnek (przepis poniżej)* Jak zrobić wątróbkę drobiową? Wątróbkę umyć i oczyścić z błon, osuszyć. Wątróbkę przełożyć do głębszej ale niezbyt dużej patelni, dodać 2 rozgniecione
Codzienne GotowanieKaczka w pomarańczach z fasolką i kopytkami w towarzystwie nasion granatu. Brzmi nieźle, nie? Ta kaczka w pomarańczach, jest nieco słodka, lekko słona, jędrna i aromatyczna. Kaczkę krótko obsmażam na suchej patelni by wytopić z niej tłuszcz, potem duszę w aromatycznym sosie na bazie pomarańczy. Kopytka podsmażam w aromatach po kaczce a fasolkę gotuję krótko na parze. Do pomarańczowego sosu(...)umamiczna – Pomarańczowa ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT + Marynowanie w soli CO POTRZEBUJESZ: – Piersi kaczki – 2 sztuki – Pomarańcze – 2 sztuki – Kopytka – 500g – Fasolka szparagowa, mrożona – 200g – Nasiona granatu – 2-3 łyżki – Woda – 120 ml – Sos sojowy – 1 łyżka – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Ocet ryżowy – 1 łyżka – Syrop z agawy – 2 łyżki – Sól PRZEPIS: 1. Piersi kaczki, umyj, osusz. Odetnij
globuskulinarnytakie kulinarne olśnienia właśnie czekam prowadząc tego bloga. Pieczony kalafior z sosem tahini i granatem to mistrzowskie połączenie smaków i w 100% w moim guście i smaku. W końcu znalazłam swój ulubiony sposób na kalafiora! Zawsze lubiłam kalafiora, w dzieciństwie z tartą bułką albo w zupie, a potem w licznych eksperymentach (wiele z nich znalazło się na tym blogu(...)nawet w top 10. Ale to danie jest wyjątkowe, kalafior zyskuje tu zupełnie inny wymiar smakowy. Musicie koniecznie spróbować. Nadwyżkę sosu wykorzystałam do pieczonego bakłażana, też z dodatkiem granatu – no ale tu nie było zaskoczenia bo to połączenie testowałam już wcześniej (w sałatce czy też tej zupie ) więc wiedziałam, że będzie pasować. Ale wiecie co.. kalafior smakował
Cooking for Emilywątroby, ponieważ ułatwiają eliminację metali ciężkich. Zwalczają wolne rodniki, wspomagają walkę z anemią. Burak posiada silne właściwości odkwaszające, zatem łagodzi problemy trawienne związane z nadkwasotą i zgagą. Dodatek pestek granatu czyni z koktajlu prawdziwy dopalacz. Granat ma wielką moc, to owoc z najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym. Ponadto świetnie spala tłuszcz i usprawnia krążenie krwi. Buraczek to 38 kcal(...)dlatego posiada także właściwości odchudzające. Przypadkowo połączyłam w koktajlu żurawinę z burakiem i pestkami granatu, a ponieważ smakuje wyjątkowo dzielę się przepisem. Żurawina i pestki granatu niewlują ziemisty posmak surowego buraka. To uwaga dla tych którym burak nie posmakował w wydaniu koktajlowym. Pij buraka w różnych konfiguracjach smakowych, a dopływ sił witalnych poczujesz prawie natychmiast! UWAGA ! burak nie jest polecany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą. Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość(...)tylko pięknie wygląda, ale też doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMLECZNE RISOTTO Z PRAŻONYMI KOŻUCHAMI, PISTACJAMI I GRANATEM Kożuch z mleka był od zawsze zmorą wszystkich przedszkolaków :) Większość z nas pamięta widok grubej warstwy kożucha na mleku w kubku lub zupie mlecznej - czy to w przedszkolu czy w domu na śniadaniu.. Nie znam nikogo, kto by go lubił... Ale mam dziś dla Was niespodziankę: mleczne risotto z... prażonymi kożuchami(...)Wiecie jak genialnie smakują?! :))) I ani odrobina mleka się nie marnuje! :) Risotto przygotowałam na pełnotłustym mleku, na słodko - z siekanymi pistacjami i soczystymi owocami granatu. Połączenie tych składników jest rewelacyjne - aksamitny smak mlecznego ryżu z chrupiącymi pistacjami i orzeźwiającymi owocami granatu uzależnia :) Danie jest syte, wartościowe i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Ryż
Słodko-Słony Świat Ilonymoim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny ;) Panna cottę z mleka kokosowego zrobiłam w ramach eksperymentu(...)ścięła się trochę za mocno. Bardzo lubiłam delikatną konsystencję klasycznej panna cotty i myślę, że następnym razem dam jedną zamiast półtorej łyżeczki agaru. Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) przepis własny Składniki (na 4 porcje): 2 puszki mleka kokosowego (800 ml) ziarenka z 1 laski wanilii 1,5 łyżeczki agaru* skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn 4 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwaprzykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)proszku sól Wykonanie Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów. Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu
Tajemnice Smakuobrać owoc granatu - to proste - zobaczcie sami. Granaty są uprawiane na całym Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej i regionie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a ich kwaskowo-słodki smak sprawia, że świetnie pasują do sałatek, deserów i pieczonych mięs. Sok z granatów dobrze gasi pragnienie. Trzeba jednak uważać, aby się nie poplamić(...)plamy z soku z granatów są bardzo trudne do usunięcia. Sposoby obierania granatów Oddzielanie nasion granatu jest łatwiejsze w misce z wodą, nasiona toną, niejadalna białą osnówka pływa na powierzchni wody. Również zamrożenie całego owocu ułatwia oddzielenie nasion i zmniejsza szanse na poplamienie się sokiem. Innym skutecznym sposobem jest ten zaprezentowany na filmie. Prosty sposób obierania granatów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataulec temu duetowi. Bez wątpienia są to owoce pasujące do dań słodkich i wytrawnych. Całkiem niedawno pokazywałam na blogu przepis na sałatkę, gdzie gruszce i ananasowi towarzyszyła feta, pestki granatu i szynka szwarcwaldzka . Dzisiaj zamiast tych wytrawnych dodatków dorzuciłam świeżą miętę i sok z limonki. I tak w prosty i szybki sposób powstała słodka sałatka, którą można podać na deser(...)odmienić dwie sałatki, na pozór takie same. Wystarczy dołożyć jeden lub dwa kontrastujące w smaku składniki, a całość smakuje inaczej. Składniki: 1/2 świeżego ananasa 2 większe gruszki 1 owoc granatu garść listków świeżej mięty sok z limonki do smaku opcjonalnie odrobina płynnego miodu Ananasa pokroić w mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić, wyciąć gniazdo nasienne. Bez obierania ze skórki
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kaszy pęczak z kalafiorem pieczonym w kurkumie, fetą, orzechami i granatem P o wielkanocnym przejedzeniu ta sałatka okazała się prawdziwym wybawieniem. Jest sycąca a jednocześnie lekka. Tekstury są różnorodne, a smaki fantastycznie się przenikaj. Wyrazisty kalafior wspaniale komponuje się z pęczakiem, a zioła, orzechy, ser i granat dopełniają całości. To przyjemna propozycja na lunch lub kolację. Składniki(...)łyżki świeżej mięty, z grubsza posiekanej 4 łyżki natki pietruszki, z grubzsa posiekanej garść orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 1/2 granata, pestki 100 gramów sera feta Składniki na dressing: 5 łyżki oliwy 2 łyżki melasy z granatów 1 łyżka miodu 1 cytryna, drobno starta skórka i 1 łyżka soku szczypta soli
olalacookingSałatka z quinoa, batatami i granatem wzbudziła ogromne zainteresowanie na Facebooku, dlatego też to właśnie nią chciałabym otworzyć cykl z przepisami moich czytelników Dziękuję Wam za taką ilość wspaniałych i smacznych pomysłów. Przepisy czytelników będę publikować mniej więcej dwa razy w miesiącu. Jeżeli zatem masz ciekawy przepis, którym chcesz podzielić się ze światem, śmiało, pisz do mnie! Może to właśnie(...)Ania sugeruje podawać ją także z sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę możecie przygotować zarówno na imprezę, jak i obiad do pracy. Smacznego! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Sałatka z granatem i kurczakiem Przepis na sałatkę z quinoa, batatami i granatem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 bataty granat 100 g serka lazur
Kuchnia BazyliiMiałam pewne opory co do upieczenia tej wersji sernika, ale jak to powiedziała pewna znawczyni serników: "Skoro można upiec z porzeczkami, to czemu nie z granatem"? Tak więc zdecydowałam się i postąpiłam słusznie:) Wyszedł puszysty, a pestki granatu fajnie "chrupały" przy konsumpcji. Składniki: Na tortownicę o śr. 26cm Spód: 200g biszkoptów 2 łyżeczki kakaa 150g roztopionego masła 4 łyżki cukru(...)łyżki syropu trzcinowego 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 2x budyń śmietankowy 150ml śmietanki 30% 1x opakowanie bitej śmietany- śnieżki 50g roztopionego, przestudzonego masła 1/2 buteleczki olejku śmietankowego 1 granat Polewa: 1,5 tabliczki białej czekolady 5 łyżek mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopty kruszymy w robocie, dodajemy kakao, cukier oraz roztopione masło. Łączymy składniki i wylepiamy nimi spód tortownicy. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzienogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni. Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe, wlać
królestwo garów