Klasyczne mule w sosie z pomidorami to danie, które jest niezwykle popularne wśród rybaków wracających z połowów. W Polsce niestety nie wszyscy przepadają za owocami morza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Sernik: Żółtka ucieram razem z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję zmielony ser biały. Ucieram. Następnie dodaję budyń i śmietanę. Na końcu do masy serowej dodaję ubitą na sztywno pianę(...)200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. 4. Na jeden blat ciasta orzechowego wykładam połowę masy budyniowej i wyrównuję. Na masie układam sernik, delikatnie zdejmując papier
Tradycyjna kuchnia KasiJestem wielkim fanem ciast czekoladowych. A brownie to jedno z moich ulubionych wypieków zaraz po serniku. W dzisiejszym przepisie chciałbym zaprezentować Ci inną odsłonę tego
kulinarnyJaWielkanoc tuż, tuż, więc już czas zastanowić się czym w tym roku zachwycić gości. U nas nie może zabraknąć babki, sernika, makowca i
Rozpustne gotowanieTeraz dojrzewają jeżyny bezkolcowe i na krzakach są jeszcze borówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam
Ala piecze i gotujeNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby) 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Włożyć do małego garnka i dodać cukier. Gotować na małym palniku do zagęszczenia (około 40-45 minut). Czekoladę rozpuścić z masłem na małym palniku(...)jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki
Bulliocukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tuby) 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki. Włożyć do małego garnka i dodać cukier. Gotować na małym palniku do zagęszczenia (około 40-45 minut). Czekoladę rozpuścić z masłem na małym palniku(...)jajkami (dodawać stopniowo). Na koniec dodać aromat waniliowy i całość zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch nakładać łyżeczką truskawki i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160°C i piec 35 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki
Bulliosernik jest wykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na prawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam(...)dociskając do dołu, nasze mleczko ptasie. Pieczemy w 150 st. C przez 50 minut. Jeżyny zagotowujemy i gotujemy, aż się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już
MamaOskarkawiaderka 500 g truskawek 3,5 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru oraz biszkopty do wyłożenia formy galaretka truskawkowa truskawki ok 400 g Składniki na sernik przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki. Truskawki zmiksować na mus. Zmielony ser przełożyć do miski i dodać cukier(...)mniej), zmiksować. Następnie dodać zmiksowane truskawki, ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę, odstawić na chwilę aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Potem dokładnie połączyć z truskawkową masą. Z lodówki wystawić tortownicę. Na biszkopty wylać kilka łyżek truskawkowej masy i ponownie wstawić do lodówki na kilkanaście
Monia miesza i gotujetortownica wstawiona do większej formy wypełnionej do 3/4 wodą) w 150 stopniach przez 45-50 minut. Upieczony sernik studzimy. mus śliwkowy: Śliwki węgierki drylujemy z pestek, przekładamy do garnka dolewamy odrobinę wody na dno, aby się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Miękkie śliwki miksujemy blenderem,dodajemy sok z cytryny, a następnie
Bon appetit mon amiekremówki podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno –uważać żeby nie przebić śmietany-może się zważyć pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać. Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą. Schłodzić w lodówce
Wanilia i KardamonZapraszam na pyszny sernik o wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka(...)ciasto wystudzić 4. Polewa - W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier kakao jogurt wodę gotować i cały czas mieszać aż się zagotuje - Odłączyć ogień dodać żelatynę mieszać aż się rozpuści - Dodać orzechy i ryż połączyć z polewą Polać wystudzony sernik
W królestwie smaków BeatyPyszny serniczek, mój zrobiłam z połowy porcji. Teraz gotuję i piekę bardzo dużo, więc muszę robić małe porcje. Jesteśmy z mężem tylko we dwoje Rodzynki zalać wrzącą woda i zostawić na jakiś czas. Masło z cukrem utrzeć na puch, dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając. Powoli dodawać twaróg podczas mieszania. jak już twaróg jest wymieszany na gładką masę dodać(...)wymieszać już bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, boki również. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C godzinę. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik na około 10 minut. Zostawić w formie, aż ostygnie. Przygotowanie masy – masło roztopić wrzucić słonecznik i smażyć, aż się zarumieni. Uważać, żeby nie spalić. Na zimny sernik
Kuchnia PokoleńKalafior to KRÓL! kto też tak uważa? ręka do góry! No a teraz na poważnie, lubicie kalafiory? ja uwielbiam ale zazwyczaj idę na łatwiznę i gotuję go na miękko a potem polewam podsmażoną bułką na maśle... czasami jeszcze dorzucę do zupy i to by było na tyle. Oczywiście znam jego zastosowanie ale wydawało mi się , że w innym wydaniu(...)prostu nie może się udać, a jednak! sernik z kalafiora? wpadlibyście na to? jednak można... Książka ta poświęcona jest tylko jednemu warzywu, mowa tu oczywiście o kalafiorze. Poznajemy wszystkie odmiany, kiedy i gdzie został odkryty i jeszcze wiele innych ciekawostek o tzw. królewskiej róży. Znajdziemy także informacje jak prawidłowo go gotować, jak przyrządzać i jak go nie zabić... Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.