składniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka kokosowego
Luźna KuchniaSernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową,. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op
Luźna Kuchniadomowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika przyrządzona by wykorzystać jogurt ananasowy, za którym Małżonek nie przepada. Tym razem bez jajek by i Synek mógł cieszyć się tą słodyczą ;) Składniki (na wcale niemały serniczek): 1 duży jogurt anansowy(...)miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie wraz z galaretką cytrynową. Kiedy ostygnie wlewamy do serka cały czas miksując. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko stężała. Średnią tortownicę, miskę czy inne naczynie, w którym szykujemy sernik wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie gęstniejącą masę i wstawiamy do lodówki
Kuchnia po mojemuMule z pomidorkami koktajlowymi to prawie klasyczny przepis na te niezwykle pyszne owoce morza. Być może niektórych ich wygląd nie zachęca do przygotowania tej potrawy, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser
Słodkie okruszkiApetyczny, puszysty sernik, ale to taka najprostsza wersja sernika, bo tworzy go masa serowa w biszkopcie, ale świetna wersja leciutkiego ciasta, doskonały na wszelkie okazje
kgwjanczewoSezon dyniowy w pełni. U każdego na blogu królują zupy, sosy z jej dodatkiem, serniki.... Dynia na słodko, wytrawnie... A u mnie przygoda dopiero się zaczyna. Dynia jaką pamiętam z dziecięcych lat nie kojarzy mi się za dobrze. Gotowana przez moją babcię na mleku z dodatkiem lanych klusek. Jedynie ten widok krzątającej się babci
Malinowe PocałunkiTak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie
Magiczna kuchnia Dariizałączniki do życzeń bardzo wiosenny sernik, zielony od japońskiej herbaty Matcha i radosny dzięki wielkanocnym zajączkom, kurczątkom, pisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego, np. Piątnica • 6 jajek • 1 szklanka cukru • skórka z 3 cytryn • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • masło(...)Dekoracja • ciasteczka z gotowanych żółtek • kolorowe pisaki z lukru Wykonanie: • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować dno i boki masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Piekarnik nastawić na 160 st.C. Na ostatniej półce położyć blachę, do której wlać do pełna gorącą wodę. Sernik • Ser wymieszać
To co kochamPyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny, a kombinacji jest całe mnóstwo;)) Składniki: okrągłe biszkopty 2 opak. serka mascarpone (po 250 gram) 1 galaretka jagodowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa około 1,5-2 kg jabłek Sposób przygotowania: Galaretkę(...)nasiennych i kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do rondelka, podlewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał
Kolorowy Przepisownikstudzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Można próbować zdjąć obręcz przed wstawieniem do lodówki ale u mnie spód był dość luźny, ściągnął(...)umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez ok.15-20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu zamieszać i sprawdzać czy masa nie przywiera do dna garnka. Sos ostudzić. Orzeszki wymieszać z 1/4 sosu i udekorować nimi wierzch sernika. Resztą sosu polewać kawałki sernika na talerzach. Sos można przed
Smaczne Zdrowezeszytu z przepisami", w oryginale sernik oblany jest cytrynowym lukrem, ale w ramach porządków w zamrażarce postanowiłam pozbyć się zamrożonych jeżyn i zrobiłam do sernika jeżynową polewę. Sernik jest wysoki i bardzo puszysty a dodatek jeżynowej polewy dodatkowo wzbogacił jego smak ... To jeden z moich ulubionych! :-) Składniki: 1 kg mielonego twarogu 1 i 1/3 szkl. cukru(...)upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeżynowy mus:Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus. Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie
Walijskie Pichcenie400ml śmietanki 30% 80g cukru 15g cukru cytrynowego 3 żółtka 20g żelatyny Przygotowanie sernika: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Wykładamy tortownicę ( 21cm ) folią spożywczą, a następnie ciastka połączone z masłem, tworząc ciasteczkowy spód. Żelatynę namaczamy wg. instrukcji na opakowaniu. W garnku gotujemy wodę, na garnek stawiamy miskę, do której wrzucamy żółtka, cukry i wlewamy 100ml(...)ubijamy na sztywno pozostałe 300ml śmietanki i łączymy z tężejącą masą. Wylewamy na spód z ciastek, odstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny. Dekorujemy według uznania Artykuł Cytrynowy sernik na zimno pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plsernika 250 g mąki 90 g cukru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody Masa serowa 250 ml śmietanki 250 g kremowego twarożku 2 żółtka 250 ml mleka 5 listków żelatyny 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty Owocowa galaretka 500 g mrożonej mieszanki owocowej 8 listków żelatyny 200 ml wody 100 g cukru Przygotuj spód do sernika(...)garnka. Wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez pięć minut. Zdejmij z kuchni, odciśnij z wody żelatynę i dodaj do owocowej mieszanki. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie się ścinać wylej ją na spód schłodzonego sernika. Najlepiej robić to dużą łyżką aby równomiernie rozprowadzić owoce. Wstaw sernik do lodówki na dwie godziny
codojedzenia