Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia Łukaszaopakowaniu widnieje symbol słonia afrykańskiego. ➤ Zobacz poprzednie wpisy z serii o coffee and food pairingu : kanapka corque madame i relacja z warsztatów fit muffinki czekoladowe z cukinią sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo Sałatka z grillowanego kurczaka, awokado i grejpfruta Składniki / na 4 porcje: 2 połówki piersi z kurczaka bez skóry (ok. 400 g) oliwa(...)odetnij zdrewniałe końce, następnie pokrój je na 2 lub 3 części, zależnie od ich długości. Blanszuj je we wrzątku przez minutę, następnie przełóż do zimnej wody, aby zahamować proces gotowania. Odcedź. Sałatę rzymską podziel na liście. Cebulę pokrój w piórka. Awokado obierz i pokrój w cienkie plastry. Na półmisku umieść liście sałaty, następnie ułóż na nich kawałki kurczaka, awokado
Chilli Czosnek i OliwaMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy
Dzieje kuchennej WiewióryObiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :DJest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D )Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc?Spróbuj! Składniki:BISZKOPT:-jajka-3szt-mąka pszenna-2łyżki(...)szklanki zalewy i rozrabiamy w niej budyń z cukrem.Resztę zalewy zagotowujemy z masłem.Dodajemy galaretkę i mieszamy( można dolać 1/2 szklanki wody jeśli zalewy jest mało ). Do gotującej się zalewy wlewamy rozmieszany budyń i doprowadzamy do bulgotania.Dodajemy brzoskwinie,mieszamy. Przestudzoną wylewamy na biszkopt, ( masa początkowo jest dosyć rzadka, ale dzięki galaretce zastygnie ).PIANKA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Żelatynę
Ostra na SłodkoWszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula
Kuchnia ŁukaszaOryginalny przepis „serniczki z kaszy gryczanej z imbirem” znajduje się w książce „Pascal kontra Okrasa”, którą jakiś czas temu można było otrzymać
KucharzycaPewnie wszyscy słyszeliśmy o właściwościach zdrowotnych imbiru. Jest to naprawdę super korzeń mający w sobie wiele przydatnych organizmowi mikroelementów. Pomaga przemóc przeziębieniu, ponieważ ma działanie odkażające
Kuchnia ŁukaszaBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet) współbiesiadników. Po serniku nadeszła pora na świąteczny makowiec, równie prosty i szybki w wykonaniu. Na pewno nikt nie zgadnie, że skrywa w swoim makowym wnętrzu sporo kaszy jaglanej i jednocześnie prawie nie zawiera cukru(...)łyżka syropu z agawy - 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich - odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji Kaszę prażymy w garnku przez 5 minut i zalewamy 3 szklankami gorącej wody. Gotujemy kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszamy od czasu do czasu. Musi wyparować cała woda. Mak gotujemy 30 minut, odcedzamy
Smakuje zdrowoW zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki
Kuchnia ŁukaszaSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.commasłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód: 180 g biszkoptów czekoladowych 60 g masła 3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć(...)miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki) 4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek
vaniliowoczekoladowaDziś na szybko musiałam zrobić obiad. Byłam bardzo głodna, a w domu prawie pusta lodówka, Wiadomo, że jak człowiek głodny to zły, a ja nie chciałam
moj przepis naNa święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można
Kuchnia ŁukaszaDziś na szybko musiałam zrobić obiad. Byłam bardzo głodna, a w domu prawie pusta lodówka, Wiadomo, że jak człowiek głodny to zły, a ja nie chciałam
moj przepis namojprzepisna.pl | Hummus Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku
moj przepis na