mojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany
moj przepis natalię, ale raz na jakiś czas możemy schować się przed światem, Barbarami i skonsumować kilka małych, pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć(...)niego dowolnej wielkości kulki, lekko rozpłaszczamy je na dłoni i na środek kładziemy truskawkę. Zalepiamy i kręcimy, żeby wyszedł knedelek. Knedelki wrzucamy do wrzącej i lekko osolonej wody. Gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotujemy partiami. Podajemy z kwaśną śmietaną i świeżymi truskawkami. Smacznego! Post Serowe knedle z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenmojprzepisna.pl | Panna Cotta z frużeliną jeżynową Trwa karnawał, a w karnawale nie objedzie się bez Balu Karnawałowego. W tym roku temat balu i sam bal organizowany
moj przepis naJabłecznik czy sernik, co wybrać ? A może by tak dwa w jednym? Czemu nie? Bardzo ciekawe połączenie sera i jabłek. Bardzo proste do wykonania. Znalezione w sieci z małą modyfikacją. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe jaja 3 żółtka masa serowa: 500 g twarogu(...)trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut. masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka. Gorącą masę wylać na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem. masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i zetrzeć
Pysznie & Piękniewyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie(...)cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Skórki zalewamy zimną wodą i moczymy je przez 24 godziny, raz na jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się
Kulinarne przygody GatityPowracam do tematu zdrowych słodkości. A jeśli ma być i zdrowo i słodko, to wiadomo, że bedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny , "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie . Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się(...)płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym (polecam zebrać do naczynia całą śmietankę i dopiero potem uzupełnić do 300 ml rzadkim mlekiem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie na suchą patelnię wsypujemy 6 łyżek wiórków kokosowych, prażymy, aż się
Zawsze głodna!Zbieranie grzybów jest jedną z moich pasji i zawsze kiedy z rodziną nazbieramy pełne koszy (lub nie pełne) borowików, to w daniach, które z nich
Kuchnia Łukaszaszczególną? Przygotować deser! Najlepiej taki, w którym quinoa jest zatopiona w cudownej śmietance z nerkowców, a ta, dzięki dodatkowi soku z cytryny i wanilii słusznie przywodzi na myśl wegański sernik. Później wystarczy już jedynie całość zwieńczyć figami i voilà! – deser gotowy . To również świetna propozycja na zdrowy posiłek poza domem – wystarczy zapakować go do słoiczka, by móc cieszyć się(...)godzin. Komosę umieścić na sicie o drobnych oczkach, bardzo dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej, bieżącej wody. W garnuszku zagotować 3/4 szklanki wody wraz ze szczyptą soli i wanilii, do gotującej się wody wrzucić przepłukaną komosę, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn (około 15 minut). Ugotowaną komosę pozostawić
Even Better FoodBabci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego menu. Mama nigdy nie kupowała tego warzywa, a gdy sama zaczęłam gotować i decydować o tym, co znajdzie się na moim talerzu, omijałam ją szeroki łukiem. Tak na wszelki wypadek. Gdzieś w międzyczasie zaczęłam na poważnie interesować się pieczeniem, założyłam bloga(...)istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka(...)malaksera. Wyjmij spód ciasta z lodówki i równomiernie rozprowadź po formie. Z mleka kokosowego oddziel tłuszcz kokosowy i przełóż do garnka, dodaj agar i zagotuj często mieszając. Następnie gotuj jeszcze przez ok. pół minuty (regularnie mieszając). Potem przelej masę do kaszy jaglanej znajdującej się w malakserze. Do kaszy jaglanej i mleka koksowego z agarem dodaj pozostałe składniki i całość
wegujemymiękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik> . Sklep posiada bogatą ofertę ciekawych produktów. Osobiście bardzo lubię dział(...)klik> lub 1kg ksylitolu za 25 zł <klik> * ilość zależna od producenta agaru Przygotowanie (25-30 minut plus chłodzenie) : - kaszę gotujemy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym ok 20-25 minut aż do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy 3/4* łyżeczki agaru oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Podczas gdy kasza się gotuje: - daktyle
Pora na pora i pomidoraSmoothie ze szpinaku to bardzo zdrowy napój. Szpinak ma bardzo wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Szpinak bogaty jest w żelazo, potas. Jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na zrobienie sosu namówił mnie Kupiłam ponad 10 kg, tych pysznych pomidorków i zaczęłam działać, a żeby nie było mi smutno i żeby szybko poszło, poprosiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do
moj przepis nadzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt(...)Sposób przygotowania : Polecam zacząć od przygotowania budyniu. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować
cucinaremasy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37,5 x 24,5cm. Składniki(...)pół ksylitol z cukrem trzcinowym) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 135g rozpuszczonego masła - 4 jajka Masło, ksylitol (cukier), wodę, kakao, ksylitol z wanilią (cukier waniliowy) rozpuścić w rondlu (nie gotować). Do przestudzonej masy dodać jajka oraz mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, dokładnie ubić mikserem. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć na całości, nie musi być równo
Smaczne Zdrowesernik jest stary ale jary. Przepis i wykonanie mojej mamy. Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między innymi właśnie to ciacho. Dzisiaj to ciasto przygotowuje moja młodsza siostra i serducho mi się cieszy, bo przyznam szczerze ja uciekam od "przepisów" od dechy do dechy, zazwyczaj sama coś urozmaicam i zapominam(...)opakować Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa stanie się rzadsza dodajemy stopniowo budyń, cały czas mieszając. Jak masa zgęstnieje i zaczną pojawiać się pęcherzyki ściągamy z ognia i przekładamy do formy wyłożonej
Niezły Młynekdzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt(...)Sposób przygotowania : Polecam zacząć od przygotowania budyniu. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować
cucinarelinia obronna oraz obóz pracy Baudients Gospodarstwo ogrodniczo-sadownicze Dudek-Sad ( warsztaty edukacyjne na temat drzew owocowych ) Warsztaty stowarzyszenia "Nowoczesna Gospodyni" ( warsztaty z koronki, szydełkowania czy też gotowania ) Pracownia twórcza BĘ2020 ( warsztaty plastyczne ) Pałac w Paszkówce Zamek w Graboszycach Zamek w Zatorze Wycieczka rowerowa - Dolina Karpia to raj dla rowerzystów! Inne atrakcje w okolicy Energylandia - byliśmy 3 lata(...)jest ważny do 31.10.20 r. JEDZENIE Restauracja Revel https://revel-pub.com.pl/ Miejsce z przepyszną kuchnią! Poza różnymi klasycznymi daniami zjeść tam można Karpia Zatorskiego (panierowanego, saute lub na kwaśno), lokalny sernik z brzoskwiniami lub taki HIT jak pizzę z karpiem wędzonym! Jedliście kiedykolwiek takie cudo? Brzmi... ciekawie! Może dla niektórych zniechęcająco ale naprawdę szczerze polecam spróbować takiej wariacji - zaskakuje! Dodatkowo
CzarnawisienkaDotychczas ciasta z rabarbarem robiłam zawsze w wersji pieczonej, tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko, taki klasyczny sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu i wiecie co ? To był strzał w 10, ten sernik smakuje po prostu obłędnie. Składniki: 400 ml śmietany 30% 250 serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki mleka(...)łyżki wody 2 łyżki cukru Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewamy kilka minut aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy pokrojony w ok 10 cm kawałki rabarbar i gotujemy aż zmięknie, uważając by nie zaczął się rozpadać, bo wtedy będzie wyglądał mało efektownie. Po przestudzeniu rabarbar układamy na masie serowej i gotowe
Cynamonowe szczęściepisałam na instagramie ostatnio – jeżeli to prawda, że jesteś tym co jesz to ja w lipcu jestem cukinią:) Przerabiam zawsze moje ulubione klasyki z cukinii ( obowiązkowo wytrawny sernik z cukinią i lazania z cukinii ) i wymyślam nowe połączenia. I skutkuje to tym, że w ostatnioch dwóch tygodniaj jem prawie wyłacznięe cukinię, której zapas przywiozłam od mamy jak byłam(...)potrawka z cukinii i kurczaka w śmietanowym sosie z dużą ilością koperku. Cukinię się piecze w kostkę, dzięki czemu jest miękka a nie rozpada się w sosie podczas gotowania i mieszania. Do podania z makaronem,ryżem lub kaszą. Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Ingredients 2 młode cukinie średniej wiekości 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki
Cooking for Emilykupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny(...)mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając
Cztery FajeryIzaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek(...)polewę: 1/3 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe Przygotowanie: Murzynek: W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę i cukry. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo dokładnie połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać
My sweet a lifekupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny(...)mięsa, pasztetów lub serów). Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów - przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Gotować do chwili rozpuszczenia się cukru mieszając od czasu do czasu (takie postępowanie pozwala lepiej wydobyć aromat przypraw). Dodać 4/5 umytej żurawiny. Gotować na małym ogniu około 25- 35 minut mieszając
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata