blaty. Przygotowujemy krem jaglany. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. Następnie przekładamy do niewielkiego garnka, zalewamy 300 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy na niewielkim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Kaszę gotujemy, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka, a nawet rozpadająca się. Gorącą kaszę blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do wystudzenia(...)chłodzimy przez kilka godzin, aby masy zastygły. [caption id="attachment_9078" align="aligncenter" width="1200"] Lekki torcik jagodowy (bezglutenowy)[/caption] Zobacz inne przepisy na dietetyczne ciasta: Fit Sernik Na Jogurcie Lekki Sernik Z Chia Na Bananowym Spodzie Jagielnik Na Zimno Z Truskawkami Ciasto Z Masą Budyniową I Musem Truskawkowym Bez Mąki – Dietetyczne Ciasto (192 Kcal) Pianka Zebra
e-PrzepisyKulinarneŚwięta już tuż tuż. Dlatego dziś chciałabym przypomnieć Wam 6 pysznych przepisów na świąteczne ciasta . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na świąteczny stół. Ale zanim przypomnę
Słodkie okruszkiNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszailość mąki spowoduje w efekcie twardsze ciasto, stąd też powinniśmy starać się nie podsypywać dodatkowej ilości mąki - choć tego typu twardsze ciasta kruche są potrzebne np. jako baza do serników lub na spody do babeczek, Z reguły dodajemy zimne masło (prosto z lodówki) do przesianej mąki i siekamy całość nożem (nie dotykamy dłońmi! Dlaczego? Ponieważ ciasto ogrzeje się ciepłem naszej(...)przepisach ilość jaj jest ograniczona do niewielkiej ilości lub dodajemy same żółtka - większa ilość żółtek w cieście spowoduje poprawę 'plastyczności' ciasta i jego kruchość. Czasem dodajemy do ciasta żółtka gotowane (często w przepisach na mazurki) - powodują one poprawę kruchości ciasta, Czas na wykonanie ciasta! Mąkę z cukrem i masłem w pierwszej kolejności siekamy nożem nie dotykając poszczególnych składników, dopiero
psgotujemyOstatnio zrobiłam sernik nowojorski, bardzo mi zasmakował i dlatego postanowiłam zrobić kolejny sernik, tym razem z dodatkiem borówek. Składniki Spód: 2 żółtka 250 g mąki 100 g cukru 200 g masła 50 g kakao Masa serowa 800 g serków Philadelphia 150 g creme fraiche lub śmietany 18% 1 i 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 2 jajka 1 szklanka(...)inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą masę z creme fraiche. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i mąkę, delikatnie mieszamy na wolnych obrotach
Delusional TrinePoza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki(...)czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, miskując na najniższych obrotach. Masę przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać mus dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeandyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki(...)możesz je także umyć w wodzie z sodą i octem (to usuwa pestycydy). Odkrój białą część, a resztę skórki pokrój w niewielką kostkę. Przełóż do rondla, wlej wrzątek i gotuj przez 5 minut. Następnie wodę odlej, a czynność powtórz raz jeszcze. Do przegotowanej skórki wlej 100 ml wody oraz cukier i gotuj na małym ogniu, aż woda wyparuje (około
Food Squareczekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr(...)można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło oraz posiekaną czekoladę. Wszystko podgrzewamy, często mieszając. Gdy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 3 minuty). Gdyby powstały grudki, można zmiksować. Gorącą masę wylewamy na biszkopty. Wtykamy umyte i pozbawione szypułek truskawki (czubkiem do góry) tak, aby mniej
Poezja smakujogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 100g masła 150g białej czekolady Składniki na masę jogurtową: 1200g jogurtu greckiego (3 duże opakowania) 60g żelatyny w proszku(...)Lekko podgrzać. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała. Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu aż się rozpuści (nie gotować). Dodać ją do ciepłego (nie gorącego) musu jagodowego. Wymieszać. Jogurty wyłożyć do dużej miski. Do masy jagodowej dodać 3-5 łyżek jogurtu, by ją zahartować. Letni mus jagodowy dodać
Mania WypiekaniaBardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką
Mania WypiekaniaKiedy upał za oknem, a ma się ochotę na coś słodkiego, chodzimy i szukamy czegoś "na raz". Takie serniki zdecydowanie pozwolą Wam zaspokoić swoje zachcianki- są słodkie i nie za duże :) Musimy tylko pamiętać by nie wlewać do nich zbyt płynnej masy serowej, bo za bardzo nawilgną. Składniki: 4 pucharki waflowe 250g sera białego (użyłam wiaderkowego) 200ml słodkiej(...)wstawiamy do lodówki. 2. Brzoskwinie miksujemy, dolewamy 100ml syropu (jeśli mamy brzoskwinie z puszki) lub tą samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone serniczki. 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy po delikatnie stężonym musie z brzoskwiń. Schładzamy kilka godzin
Kuchnia w czekoladziejuż od dzisiaj będę dzieliła się z Wami swoimi pomysłami na świąteczne ciasta i desery. Nie wiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały(...)papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć je do rondelka, dodać odrobinę wody, gotować, aż owoce zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać. Jabłkami udekorować gotowe serniczki, oprószyć brązowym cukrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę zrobić sernik cytrynowy na zimno:) Ale, ale sezon na truskawki trwa, więc musi być akcent truskawkowy, tak powstała pianka truskawkowo-cytrynowa. Deserek jest pyszny, lekki, piankowy, całkiem słodki, jak na nasze kubki smakowe(...)figi pokroić na duże kawałki, sucharki lekko połamać (kawałki o wielkości około 1 cm na 1 cm). Do garnuszka z grubym dnem wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt, masło, kakao, gotować na średnim ogniu do momentu, aż masa zdecydowanie zgęstnieje, ma być o konsystencji budyniu, uwaga trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać orzechy, figi
moj przepis na