Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 224Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Całość wykładamy na surowe ciasto z orzechami i pieczemy w 175 stopniach C około 60 minut (grzałka góra-dół). Sernik warto piec na niższej półce, by spód się upiekł, a wierzch nie przyrumienił zanadto. Ciasto studzimy. Jabłka ścieramy na tarce i dusimy na wolnym ogniu z cukrem(...)ciasta są wzorki z kakao zrobione za pomocą szablonu. W zakładce KUCHNIA PODKARPACKA znajdziecie więcej przepisów na ciasta warstwowe tego typu Kruszonka lasowiacka Placek różany Placek przemyski Placek z gotowanym serem i jabłkami Przekładany placek z jabłkami
Trzeci talerz
Dżem z czerwonej porzeczki 201możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki(...)gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy do słoików
Kulinarne przygody Gatity
Wyniki V konkursu urodzinowego bloga Aleex 188kolejnych zmagań. Ot, życie. Niezmienna pozostała moja kuchnia. Nie zawsze mogę jej poświęcić tyle czasu, ile bym chciała. Zawsze jednak lubię w niej być, przyjmuję w niej najbliższych, gotuję, piekę, smażę, przygotowuję nowe dania dla nas i naszych znajomych. Chwile przy kuchennym stole z filiżanką kawy, płomieniem świecy, cichą muzyką i zapachem pieczonego ciasta, spędzone na rozmowie z przyjaciółką(...)Głównym Testerem (Dario), Testerami – Członkami (Młodym i Gwiazdeczką) oraz po wypróbowaniu w mojej kuchni jednego przepisu, Naczelny Kucharz (ja) ogłasza ostateczne wyniki: 1 miejsce – Ania Anika za przepis na SERNIK STRACIATELLA Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 2 miejsce – Ania za przepis na SERNIK Z KOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH
W mojej kuchni
Prosty miodownik z masą budyniową 232Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika. W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem. U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem. A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku. Mniam. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji(...)łyżki masła ü 5 łyżek cukru ü 1 łyżka kakao ü 3 łyżki wody Przygotuj: garnuszek dużą blaszkę papier do pieczenia Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń , według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru . Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę
Bazując na smaku
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 170Moja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób(...)bądź śmietankowe Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza się brązowy). Gotować ~20minut, aż jabłuszka nieco zmiękną, ale wciąż zachowają swój kształt. W tym czasie przygotować kruszonkę. W misce zmieszać mąkę z cukrem i cynamonem oraz zmielonymi płatkami migdałowymi, dodać zimne masło
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik 279niedzielne popołudnie , na poprawienie sobie humoru przed poniedziałkiem :) proponuję sernik. Przepis pochodzi ze zbiorów p.Krystyny Magdziak. Ciasto 1/2 kg mąki3 łyżki śmietany3 żółtka1 szkl. cukru pudrukostka masła2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg sera dwukrotnie zmielonego150 g masła250 g cukru pudru1 budyń waniliowy ( bez cukru )2 jajka2 żółtka1 szkl. mleka1.CiastoMasło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki(...)tortownicy w temp. 200 st. C.2.MasaRozpuśc w garnku masło z cukrem. Dodaj ser , rozmieszany z mlekiem budyń i rozbite widelcem jajka. Doprowadż do wrzenia i od tego momentu gotuj jeszcze ok. 5 minut , ciagle mieszając.3. Placki przełóż gorąca masą. Wstaw do lodówki na pare godzin do zastygnięcia. Najlepszy jest na następny dzień :)SMACZNEGO
Słodkości i nie tylko
Zakwas na żurek 731wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy i możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :) Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki żytniej i wody, aczkolwiek osobiście uważam, że tę bazę warto wzbogacić o kilka dodatkowych składników(...)białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne Przeboje
Kapuśniak z młodej kapusty. 290Każdy rodzinny obiad zaczyna się z zupy. Wszystkie zupy są dobre, ale kapuśniak smakuje wszystkim najlepiej. Pyszne, sycący, bardzo intensywny w smaku i niesamowicie smaczny, a
Kuchnia Łukasza
Porzeczkowa fantazja z serem 233Połączenie kruchego ciasta, słodkiego sernika i kwaśnych czerwonych porzeczek okazało się rewelacyjne! Zazwyczaj nie używam gotowego twarogu we wiaderkach, jednak tym razem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód:300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać(...)mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru. Owoce umyć, usunąć szypułki. 3/4 owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru
Z miłości do słodkości
Deser malinowy z porzeczkową pianką 188mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 216mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie
moj przepis na
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 168dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje(...)orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować mak do miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części
Ugotowane pozamiatane
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 196Katarzyna Maciejko-Zielińska ze slodkiefantazje.pl napisała książkę dla osób, które podobnie jak one mają we krwi celebrowanie domowych posiłków, a gotowanie i pieczenie jest ich żywą domową tradycją, ale które chcą iść z duchem czasu i zdrowiej się odżywiać. Przecież smaki i przepisy zmieniają się a desery można zrobić z czekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów(...)masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno Data premiery: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiatane
Deser malinowy z porzeczkową pianką 256mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 269mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie
moj przepis na
Tarta z czarną porzeczką. 320Kiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...
Kuchnia Łukasza
JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. 343Zapatrzona w słońce, zamyślona, rozmarzona, czekam. Miał przyjść już kwadrans temu, a ja sama siedząc w parku obserwuję inne pary. Zapomniał? Coś mu wypadło? Czuję wibrowanie
W kuchni Karmel-itki
Spaghetti po azjatycku 233Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernikobrownie 125domu, ale pracowity tydzień nie pozwalał na znalezienie odpowiedniej ilości czasu na jego zrobienie. Wreszcie nadeszła sobota i z przyjemnością zabraliśmy się za przygotowania – ja zaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Brownie: Połamaną na kawałki czekoladę wsypać do garnka, dodać masło, podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Wsypać cukier, mieszając, chwilę jeszcze trzymać na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści – nie musi całkowicie, drobne kryształki mogą być wyczuwalne. Odstawić, pozostawić do przestygnięcia. Do ciepłej masy czekoladowej wbijać
niecodziennikpary
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 346piekła go co roku moja mama. I gdzie tu miejsce na nowości? Nie chodzi o to, że kupa roboty…Ale nawet głupi dylemat, jaki piernik wybrać, jaki sernik…a najlepiej dwa, bo lubimy ten i ten. I kto to wszystko pozjada? Jakie pierniczki lubicie najbardziej? Zwykłe, czy nadziewane. Solo czy w lukrze a może czekoladzie? {"@context":"http(...)domowej przyprawy"],"name":"Pierniczki dojrzewaj\u0105ce \u2013 piernik staropolski","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["W garnku zagotowujemy mi\u00f3d, z mas\u0142em i cukrem.\r","Mieszaj\u0105c gotujemy do rozpuszczenia cukru.\r","Studzimy.\r","W mleku rozpuszczamy sod\u0119.\r","Dodajemy pozosta\u0142e sk\u0142adniki do miodowej masy i zagniatamy ciasto.\r","Ciasto chowamy do szklanej miski, przykrywamy
Mieszam w Garnku
Naturalny jogurt domowy 405Okres wiosenny i letni to czas kiedy w naszym domu spożycie naturalnego jogurtu zdecydowanie rośnie. Robię z niego chłodnik, różne owocowe koktajle, dodaję do deserów, serników na zimno, etc. Dlatego też od jakiegoś czasu sama robię jogurt, wychodzi to zdecydowanie lepiej, jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, a poza tym w moim domowym jogurcie nie ma żelatyny, a ni innych zbędnych(...)natomiast mleko nie może nas parzyć. Do ciepłego mleka dodajemy jogurt i dokładnie go rozbijamy trzepaczką. Garnek przykrywamy, owijamy gazetą i zawijamy w koc, dokładnie tak, jak robimy gdy gotujemy kaszę. Garnek możemy również wstawić do piekarnika z włączoną żarówką. Mleko zostawiamy w cieple przez pięć godzin, a następnie gdy wystygnie wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatity
Tarta z rabarbarem 220jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego(...)minut. Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na bok i raz na jakiś czas mieszamy, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski
Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z musem truskawkowym 247Sernik na zimno z musem truskawkowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka duże - 4 szt mąka - 4 łyżki cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka tłuszcz do formy sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier(...)ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na biszkopt, włożyć do lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka
Kuchnia Danusi