blogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam... Składniki: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy) niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany cukrowa posypka Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej
Czerwień i błękitbędzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy(...)cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę) Na koniec dodaję trochę skórki otartej z cytryny. Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała. Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną
Bon appetit mon amiebędzie fajne połączenie! I tak mniej więcej powstały te brzoskwinie. Czyli zupełnie spontanicznie. Ale wiecie co Wam powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml(...)wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii wyskrobać ziarenka - ale laskę też można wrzucić!), następnie wlać wodę i whiskey, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 10 minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać
chili & sugarżyciu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd. Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zwiększ ogień (średni, ale nie duży
Moja DelicjaUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia ŁukaszaTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds Kitchen….że też ja nie znałam wcześniej tego przepisu na domowy serek z jogurtu! naprawdę świetna sprawa, nie dość, że dodajesz swoje ulubione przyprawy, to wiesz
Oka w rosole czyli KaFka gotujekażdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni
Blendmankażdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Blendmandań jest łatwiej zabrać na wynos i zjeść ze smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych(...)soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić
Ugotowane pozamiataneDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny
Kuchnia ŁukaszaJak zobaczyłam ten przepis na stronie przepisów Joli wiedziałam, że musimy go wypróbować. I właśnie nadszedł ten dzień :-) Pomocnik mały w siódmym niebie, bo dla niej
Gotowanie z pasjąLato nie tylko na dworze, lecz i na talerzu. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę warstwową pod piękną nazwą ,,Słonecznik". Sałatka jest bardzo
Kuchnia Łukaszawierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz również - i tu wybiegnę troszeczkę w przyszłość - może być także sernikiem świątecznym...;) Polecam :). Ciasto czekoladowe: 110 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 150 g masła 50 g cukru trzcinowego 80 g miodu 100 g czekolady gorzkiej(...)miód. Postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy masło i miód się rozpuszczą, dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia wszystkich składników. Nie gotować. Dodać cynamon i wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania jasnej i bardzo puszystej
Opowieści z piekarnikaWitam Kochani za oknem zrobiło się wiosennie, więc i jak chcę Wam dziś przedstawić pyszne, kolorowe ciasto. Jest to bardzo pyszny sernik z kremową masa serową, na kolorowym biszkopcie, z truskawkową pianką. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, zrobiłam je w dużej blaszce, a zniknęło w tempie ekspresowym. Całej mojej rodzinie bardzo smakowało. Chce Wam je bardzo polecić(...)cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek wody -8 łyżek oleju -3 łyżeczki kiślu truskawkowego -1,5 łyżeczki kakao MASA SEROWA GOTOWANA -1 kg sera z wiaderka -4 jajka -1 szkl cukru -200ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -200g masła MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon truskawkowy w pełni, więc nic dziwnego, że niemal w każdym domu królują serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI(...)truskawek 3 łyżeczki żelatyny Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło. Żelatynę rozprowadzamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. W 100 ml mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno
Kuchnia od dwojgaMAZURY HoReCa festiwal smaków”, połączona z imprezą plenerową oraz strefą Food Truck serwującą potrawy ze wszystkich zakątków świata. Podczas wydarzenia można było wziąć udział w warsztatach gotowania, lub zobaczyć jak się robi sushi czy chleb. Naszym atrybutem było Stowarzyszenie Polska Ekologia które powstało w 2006 roku i skupia producentów, którzy podjęli produkcję żywności z surowców ekologicznych(...)stoisku były produkty najwyższej jakości które używaliśmy do robienia smakołyków. -chleb orkiszowy na zakwasie - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą śliwkową -Sernik - Galaretkę z owocami -pyszne burgery z wołowiny Wydarzenie uświetnił swoją obecnością Karol Okrasa. Wspaniały kucharz i prywatnie fajny człowiek, ORAZ Tomasz Deker z którym miałam okazję się
Różowa kuchniacoś z budyniu, ale jednak jest delikatniejszy. Coś w rodzaju kremu, ale to jednak nie ta konsystencja. Curd jest świetny do naleśników, jako nadzienie do babeczek, idealny jako wykończenie sernika. Standardowo - kojarzy mi się z cytrynami, ewentualnie pomarańczami. Widziałam jednak na blogach, że dziewczyny eksperymentowały z nim na różne sposoby. Ten z żurawiny jest wyjątkowo udany - choć następnym razem zmniejszyłabym(...)której nie wyjadłam prosto z miseczki...Cranberry curdSkładniki:(na 250 g)150 g świeżej żurawiny60 ml wody30 g masła110 g cukru2 jajkaŻurawinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż popęka - około 10 minut. Masę przetrzeć przez sitko. Z powrotem przełożyć do garnka, dodać cukier i masło. Podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą.Jajka ubić, powoli dodawać
Pożeraczka, czyli raz adobrze