obecnie cały ogrom mas sernikowych, jednak przyznam szczerze nie trafiłam jeszcze na zadowalającą. Być może przeprowadzę kiedyś test mas w poszukiwaniu tych naprawdę godnych polecenia. Z tego powodu podczas przygotowania serników zwykle stosuję zwykły biały twaróg (swojski :)), który w pierwszym etapie "mielę" blenderem na gładką, kremową masę. Używam w tym celu niewielkiej ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały(...)sernika! Pewnie dla wielu z Was nie będzie to nowością ;) Foremkę z całością sernika umieszczam w blaszce piekarnikowej (lub w innym tego typu naczyniu), którą zalewam wodą - parująca podczas pieczenia woda tworzy idealnie wilgotne powietrze sprzyjające pieczeniu sernika i zapobiegające jego opadnięciu! Dzięki temu zabiegowi sernik jest puszysty, kremowy, delikatny i ma piękny kształt. Warto tutaj również wspomnieć
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Prosty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy. Forma 24x24 cm 1 kg twarogu z wiaderka 1 łyżka esencji waniliowej 5 jajek 200 g margaryny 0,5 szklanki cukru kokosowego 100 g białej czekolady 80 g budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka(...)szklanki wiórek kokosowych 280 g herbatników maślanych ½ puszki kajmaku W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy
VioletoweKucharzenieduże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa 3 brzoskwinie (świeże) listki świeżej mięty Sposób przygotowania(...)rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli
Kuchnia w czekoladziejedyne co nam pozostaje to zamknąć odrobinę tej słodyczy w słoiczku lub zamrażarce- i to Wam polecam uczynić. Korzystając jednak z ostatnich zapasów tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić pyszny sernik na zimno. Niezbyt słodki, z kruchym, ciasteczkowym spodem i musem. Polecam! Inspirowałam się przepisem z tej strony. Wprowadziłam własne, drobne modyfikacje. Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm): 125 gram(...)mnie pół na pół chudy i półtłusty) świeże truskawki i mięta do ozdoby Galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody. Truskawki dzielę na 2 części: 600 gram truskawek gotuję z dodatkiem cukru przez 10 minut, następnie miksuję na mus. Odkładam 8 łyżek musu, resztę mieszam z galaretką. Galaretki z truskawkami studzę (np. w zimnej wodzie). Twaróg mielę lub przeciskam przez
Mango PapajaNapjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre ?! Wypatrzyłam gdzieś przepis na sernik z musem śliwkowym... na razie nie miałam zamiaru go robić, bo przecież ciągle dynia na tapecie ;), ale tak na przyszłość, na jesienny lub zimowy chłodny wieczór... I zrobiłam mus na próbę, a właściwie zrobił się sam :). A teraz mogę już zrobić porządny(...)śliwkowy Składniki: 1,5 kg śliwek 3 łyżki cukru Wykonanie: Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, aby śliwki puściły sok. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy. Jeśli konsystencja wydaje się nam za rzadka, to mus możemy jeszcze odparować bez przykrycia
Kulinarne przygody GatityDrożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą również
Słodkie okruszkiIdealny deser na świętowanie premiery remastera gier z przesłodkim smoczkiem Spyro. Nadal trzymamy się tutaj konwencji kolorystycznej i dzięki temu połączyliśmy ze sobą 3 różne smaki
Nerds Kitchenblogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu. W tym wpisie chciałem Wam pokazać w jaki(...)było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto zebra to bardzo proste i szybkie ciasto. Uwielbiam je piec ponieważ świetnie się prezentuje na stole przez biało – czarne paski. Poniżej przedstawiam listę zakupów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta już coraz bliżej. Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej
Lena Gotujecukru, 1 łyżka kakao Zielona masa: 1,5 szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa: 200 ml śmietany 30%, ½ tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada(...)tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Zielona masa: 1 szkl. soku zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę i ser, a na końcu
słodki bratektofu czyli tofurnik ;) Uwielbiam tę nazwę ;) Do zrobienia wegańskiego sernika przybierałam się długooo. W końcu jednak się zdecydowałam i nie żałuję, bo jest tak samo pyszny jak "zwykły sernik". Wizualnie do ideału jeszcze troche mu brakuje, ale smakowo był boski ♥ To mój pierwszy tofurnik i jeszcze dojdę do wprawy - obiecuję Wam! ;) JAGODOWY TOFURNIK przepis autorski // tortownica 22cm ~3 kostki(...)smaku) ~20g cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii ~50ml soku z cytryny (ok. 3 średnie cytryny) ~300g jagód ~150ml mleka roślinnego ~opakowanie (ok.40g) waniliowego budyniu Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 1/2 - 3/4 szklanki wody i studzimy. Tofu rozgniatamy widelcem, a następnie wraz z mlekiem, ugotowaną kaszą jaglaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładką masę. Do masy "serowej
chili & sugarKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi
moj przepis naDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi
moj przepis na